FA-kupa: meglepetés a Millwalltól?


Milwall 4.50, döntetlen 3.50, Wigan 1.80
A vasárnapi előrehozott döntő előtt szombaton a „két kicsi” csap össze az állva maradt csapatok közül a Wembley-ben, hogy eldöntse, melyikük játszhat a futball egyik legbecsesebb trófeájáért – noha a PL nagycsapatai gyakran csak szükséges rosszként tekintenek a küzdelemre, sőt olyan is előfordult már, hogy a United nem indult el a rengeteg meccse miatt, a kicsiknek ez még mindig a világot jelenti, a City számára pedig ez az egyetlen sorozat, amelyben trófeát szerezhet.

A Milwall a Preston, az Aston Villa, a Luton, és az Arsenalt kiverő Blackburn Rovers testén át jutott az elődöntőbe, míg a Wigan a Bournemouth, a Macclesfield, és a Huddersfield kiejtése után az Evertonnak vert négy perc alatt három gólt azon az őrült meccsen a Goodison Parkban – természetesen minden előzetes esélylatolgatást semmibe véve. A Championshipben annak idején összefutottak párszor, de már nyolc éve nem volt szerencséjük egymáshoz. Az FA-kupában 2004-ben a Milwall a döntőig menetelt, ahol a Manchester United verte őket 3–0-ra, de mivel a United a BL-ben indulhatott, a Milwall másodosztályúként kapott lehetőséget, hogy az UEFA-kupában bizonyíthasson, ahol a főtábláról a Ferencváros ejtette ki őket 4–2-es összesítéssel.

A Wigan korábban még nem járt ilyen magasságokban, tehát részükről ez a szereplés történelmi, és feltehetően itt nem is akarnak megállni, de a prioritás számukra egyértelműen a kiesés elkerülése a PL-ből, és az utóbbi hetek biztató formája újra kézzelfogható közelségbe hozta a biztonságos zónát. Az oddszok nem véletlenül utalnak az ő esélyességükre, de kérdés, hogy a latinos, kulturált játékuk mire lesz elég a Championship fanyűvői ellen – a Millwall egyébként noha pillanatnyilag csak a 16. helyen áll, öt ponttal a kiesőzóna fölött, még mindig van némi esélye odaérni a rájátszást érő helyek valamelyikére. (Nagyon kemény a Championship egyébként, a kieső helyeken álló Blackburn és Peterborough is csak 15 pontra van a playoff-helyezésektől öt fordulóval a vége előtt.)

Az esélyesség terhe a Wigan játékosainak vállait fogja nyomni, és ez nem igazán fog ízleni nekik, ráadásul a Millwall valószínűleg bekkelésből fog kontrázni, ami az egyetlen használható fegyver a jobb képességű, labdajáratós ellenféllel szemben, és ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a szoros meccs és a többgólos, sima győzelem bármelyik fél részére egyaránt benne van a pakliban, de mivel elvakít a Millwall neve mellett villódzó szorzó, és a meglepetésnél csak azt szeretem jobban, ha nyerek is vele, rámegyek most is.

Tipp: Millwall–Wigan 1 @ 4.50