A Liverpool lendületből menetelhet a döntőig


Shakhtar Donyeck2.55  döntetlen3.40  Sevilla2.85
Az ukrán együttes a harmadik helyen végzett a BL csoportjában, így került az Európa Ligába, ahol már jóval eredményesebb játékot produkált. Még februárban egy vérszegény 0-0-s döntetlennel kezdtek a Schalke házigazdájaként, de aztán beindult a szekér és 3-0-ra győztek Gelsenkirchenben. Azóta nem volt megállás, az összes Európa Liga meccsüket megnyerték otthon (az ukrajnai helyezett miatt Lvovban játsszák a meccseiket) és idegenben is. Az elődöntőig az előbb említett Schalke, majd az Anderlecht és a Braga legyőzésével jutottak. Figyelemre méltó, hogy az egyenes kieséses szakasz hat mérkőzése során összesen két gólt kaptak, viszont tizenhármat lőttek.

A Sevillát aligha kell annak bemutatni annak, aki valamelyest figyelemmel követi az Európa Liga eseményeit. A spanyol együttes zsinórban kétszer nyerte meg az EL-t a legutóbbi két szezonban, tavaly pont egy másik ukrán gárdát, az FC Dnipro Dnipropetrovsk csapatát intézték el a döntőben. Egyébként a Sevilla nem mostanában lett Európa Liga specialista: 2006-ban és 2007-ben is duplázni tudott a második számú európai kupában.

Ami az aktuális kiírást illeti, a spanyolok is a BL-ben kezdték, majd az EL-ben kényszerültek folyatatni az európai kupaszereplést. Hasonlóan a Donyeckhez, nekik is klasszisokkal jobban fekszik az EL, bár nem tudtak olyan makulátlan sorozatot produkálni, mint az ukránok. Mérlegük az egyenes kieséses szakaszban 4-1-1, még februárban tréfálta meg őket a norvég Molde, illetve Bázelben játszottak 0-0-s döntetlent. Az előző körben pedig nagy nehézségek árán jutottak tovább a Bilbaóval szemben: idegenben győztek 2-1-re, majd otthon ugyanilyen arányban kikaptak és végül tizenegyespárbaj során jutottak tovább.

A két együttes nem először találkozik az Európa Ligában, a 2006/2007-es szezonban szintén az egyenes kieséses szakaszban játszottak egymással. Akkor Sevillában 2-2-es döntetlennel ért véget a meccs, majd az ukrajnai visszavágón hosszabbításban harcolta ki a továbbjutást a spanyol csapat (3-2), hogy aztán a végső győzelemig meneteljen. Alighanem most is egy hasonlóan szoros párharcot láthatunk majd.

Tipp: Mindkét csapat gólt szerez @ 1.72


Villarreal2.55  döntetlen3.25  Liverpool2.95
Az előbb taglalt párosítástól abban is különbözik a Villarreal és a Liverpool párharca, hogy egyik csapat sem a BL-ből esett ki ide, hanem már alapban itt indultak. Az Európa Ligában még nem találkoztak egymással, ez lesz az első alkalom.

Mintha kisebb hullámvölgybe került volna a Villarreal, legalábbis a legutóbbi három tétmeccsén nyeretlen maradt. Három bajnokiról van szó: előbb kikaptak a Rayo Vallecano vendégeként, majd a Real Madrid otthonában szenvedtek 3-0-s vereséget (ez azért belefér), de aztán múlt vasárnap hazai pályán csak egy 0-0-s döntetlenre futotta erejükből a Real Sociedad házigazdájaként – bár az is lehet, hogy pont a mai meccsre tartogatták az energiát.

Ami az Európa Liga egyenes kieséses szakaszát illeti a spanyolok szempontjából, ott veretlen maradt a gárda. Ez azért nagy szó, mert olyan csapatokkal kerültek szembe, mint a Napoli, Leverkusen és a Sparta Praha – utóbbi volt talán a leggyengébb, de azért a cseh csapat is jó masszív alakulat, mégis kettős győzelemmel búcsúztatta őket a Villarreal.

Aki látta két héttel ezelőtt a Liverpool-Dortmund meccset, az aligha felejti el azt. Csak a rend kedvéért idézzük fel: 1-1-es odavágó után 4-3-ra nyert odahaza a Liverpool úgy, hogy az 57. percben még 1-3-ra vezetett a Dortmund. Hihetetlen éjszaka volt az Anfielden!

Nem lenne különösebben meglepő, ha a ’Pool ezek után lendületből venné az újabb akadályt és bejutna az Európa Liga döntőjébe. Hovatovább ez még mindig egyszerűbb vállalkozásnak tűnik, mint egy európai kupaindulást kiharcolni a Premier League-ben (a vörösök jelenleg 4 pontnyi távolságra vannak az ötödik helytől és már csak négy forduló van hátra).

Jürgen Klopp csapata az egész EL szezonban veretlen maradt, viszont rengeteg döntetlent játszottak, melyek közül roppant mód felülreprezentáltak az 1-1-es ikszek (szám szerint öt) de 0-0-ból is becsúszott kettő. Nagy valószínűséggel ez az idegenbeli odavágó is döntetlennel ér majd véget, a bátrabbak akár egy újabb 1-1-es eredményre is köthetnek fogadást.

Tipp: Villarreal-Liverpool 1-1 @ 6.75