Európa elkezdi a selejtezést


Beitar Jeruzsálem–Vasas
Egy nappal az Európa Liga első selejtező körének sorsolása előtt egy rejtélyes edzőmeccsen találkozott a két csapat, mégpedig Telkiben. A mérkőzésről csak a jeruzsálemiek honlapja számolt be, de ott sem eresztették bő lére a dolgot, szóval csak tényleg annyit tudni az egészről, hogy a Vasas 2-1-re nyert, másnap pedig összesorsolták őket. Ez még hagyján, de aztán pár nappal később a Fradi is a Beitar ellen lépett pályára zárt kapus felkészülési találkozón és a zöld-fehérek 1-0-ra győztek.

Ebből kifolyólag azt gondolhatnánk, hogy nyert ügye van az angyalföldeiknek, de azért az ilyesfajta baráti klubmérkőzésekből messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni – már csak az ilyenkor szokásos „sorcserék” miatt sem. Illetve hát annyi hasonlóság van a csütörtöki, meg a korábban lejátszott meccsek között, hogy az Európa Liga selejtezőn sem lehetnek majd nézők, az izraeli klub szurkolóinak korábbi rendbontása miatt.

A Vasas szakvezetőinek/játékosainak valamelyest biztos sikerült feltérképezniük aktuális ellenfelüket, de arra Michael Oenning edző is felhívta a figyelmet, hogy ez most egy teljesen más mérkőzés lesz. A német mester már azzal is elégedett volna, ha a Vasas legalább egy gólt tudna lőni idegenben. Ismerve a magyar klubfoci helyzetét, ezzel nehéz vitatkozni. Mondjuk az sem segít sokat a Vasason, hogy öt embert nélkülözniük kell csütörtökön: Berecz Zsombor, Gaál Bálint, Vít Benes, Vaskó Tamás és Manjrekar James el sem utazott Izraelbe.

Tipp: Gólok száma a vendégcsapatnál 0,5 felett 1.53


Ferencváros–Jelgava
Tavaly finoman szólva sem jött jól ki a lépés a Ferencváros számára az európai kupaporondon. Akkor az albán bajnokság második helyezettje ejtette ki őket a BL második selejtezőköréből és ezt a szégyenteljes eredményt az Európa-bajnokság miatti fáradtsággal magyarázták (a Fradi elég sok játékost adott az Eb-re). Most azért volt idő pihenni, hovatovább Andorrába azért utazott gyengébb válogatott keret, mert Storck direkt nem válogatott azokból a csapatokból, melyek indulnak valamelyik európai kupában.

Ugyanakkor a Ferencvárosnál elég nagy volt a játékos mozgás, kis túlzással új csapatot kellett építeni az utóbbi hetekben. Bőle Lukács, Fernando Gorriarán, Otigba Kenneth, Priskin Tamás, Rui Pedro érkezése kétségtelenül erősítést jelent, egyedül az kérdés, hogy a rendelkezésre álló rövid idő alatt mennyire sikerült őket összegyúrni?

A lett Jelgavánál nincsenek ilyen gondok, hiszen a baltikumi ország bajnoksága javában zajlik. Ralf Zumdick, a Ferencváros másodedzője meg is nézte őket élőben és meglátása szerint erős és gyors játékosaik vannak (azért abban bízunk, hogy nem csak ennyit látott a szakember és csupán a nyilatkozat volt ennyire szűkszavú). Akárhogy is lesz, a Ferencvárosnak nem szabad gólt kapnia otthon és hát persze jó volna minél többet lőniük. Az elmúlt egy év tapasztalatai alapján sajnos ez korántsem biztos, hogy maradéktalanul sikerül majd.

Tipp: Mindkét csapat gólt szerez 2.15


Videoton–Balzan
A magyar kupacsapatok közül a Videoton kapta a legkönnyebb ellenfelet, bár persze az ilyen kijelentésekkel nem árt óvatosan bánni az első mérkőzés előtt, mert még egy ilyen ismeretlen máltai csapat is képes lehet meglepetést okozni.

A Videotonnál ugye edzőváltás volt a szezon végén, de a játékoskeretében egyelőre komoly változás nem történt. A felkészülésük elvileg jól sikerült, legalábbis minden edzőmeccset kapott gól nélkül nyertek meg, úgyhogy a fehérváriak kellő önbizalommal felvértezve vághatnak bele a kupacsatába.

A máltai Balzanról sokat nem tudni. Annyi biztos, hogy tavaly is próbálkoztak az Európa Ligában, de az első selejtezőkörben már ki is estek az azerbajdzsáni Neftci ellenében. Ezzel lemásolták a 2015-ös teljesítményüket, amikor is a magyar szurkolók számára régi ismerősként visszaköszönő bosnyák Zeljeznicar búcsúztatta őket. Nem most kéne, hogy megtörjön a máltai együttes negatív szériája.

Tipp: Hazai csapat gólt szerez mindkét félidőben 1.70