EL-selejtezők: Nagy lehetőség kapujában a Videoton


Partizán Belgrád–Videoton
Már az sem volt kis teljesítmény a Videoton részéről, hogy egyáltalán idáig elverekedte magát, ha pedig sikerülne bejutnia a csoportkörbe, az minden várakozást felülmúlna. Csak a rend kedvéért idézzük fel a fehérváriak eddigi útját: Balzan (máltai; 5-3), Kalju (észt; 4-1), Bordeaux (francia; 2-2, idegenben lőtt góllal). Mondani sem kell, hogy a Bordeaux elleni továbbjutás volt az eddigi legnagyobb bravúr, és ha sikerül az akkor látott a játékot hozniuk a Partizan ellen, akkor az is előfordulhat, hogy 2012 után újra bejutnak az Európa Liga csoportkörébe.

Egyértelműen a magyar csapatnak kedvez az a tény, hogy idegenben kezdik a párharcot – nem mellesleg zárt kapuk mögött. Ismervén a szerb csapat fanatikus szurkolóit, hiányuk inkább előny a Videoton számára, mintsem hátrány. A harmadik dolog, ami a Vidi malmára hajtja a vizet, hogy Marko Nikolic edző előzőleg pont a Partizant irányította, szóval eléggé képben van az ellenfelet illetően. A Vidi mestere egyébként 50-50 százalékot ad a csapatok továbbjutására.

A szerb gárda amúgy a Bajnokok Ligájában kezdte meg a szereplést, de az Olimpiakosz Pireusz búcsúztatta őket 5-3-as összesítéssel. A bajnokságban pedig öt forduló után a harmadik helyen állnak. Ebben a szezonban öt tétmeccset játszottak hazai pályán és ezekből hármat megnyertek, kettőt pedig elveszítettek (egy BL-selejtező, illetve egy bajnoki).

A hazai együttes várhatóan nagy erőket mozgósít majd támadásban, hogy minél előbb gólt szerezzenek. Ezt diktálja az ésszerűség, na meg az edzőjük nyilatkozata is alátámasztja mindezt, aki szerint a „csatárok jelentik az első szintű védelmet.” Ugyanakkor a Videoton a legutóbbi három meccsén nem kapott gólt: a Bordeaux, a Mezőkövesd és a Debrecen sem tudta bevenni a fehérváriak kapuját.

Joggal bízhatunk tehát egy tisztességes belgrádi eredményben, egy idegenben lőtt gól pedig nagyon sokat dobna a Videoton továbbjutási esélyein.

Tipp: Gólok 2,5 száma alatt 1.93