EL-selejtezők: Jöhet a második kör


Debrecen1.40  döntetlen4.25  Torpedo Zhodino8.00
A Debrecen kettős győzelemmel jutott tovább az első körből: idegenben 5-0-ra, majd otthon 2-0-ra nyert a San Marinó-i La Fiorita ellen. Hozták tehát a kötelezőt, de azért maradhatott némi hiányérzetünk a hazai meccs után, hiszen a 2-0-s sikernél alighanem mindenki nagyobb arányú győzelemre számított.

A csütörtök esti találkozó ennél már jóval nehezebb lesz. Noha Fehéroroszországnak a BATE Boriszov a kirakatcsapata, a Zhodino legalább annyira kellemetlen ellenfél. Ráadásul otthon kezd a Loki, idegenben mindig szerencsésebb lejátszani az első mérkőzést.

Egyébként a vendégeknek nincs túl nagy tapasztalata a nemzetközi kupákban, tavaly már az első kör után búcsúzni kényszerültek (az albán Kukesi búcsúztatta őket). Idén a második körben (azaz most) csatlakoztak be az Európa Liga küzdelmeibe, viszont a fehérorosz bajnokság már teljes fordulatszámon pörög, úgyhogy a játékosoknak nem ez lesz az első tétmeccsük ebben a szezonban.

Fontos, hogy a Loki lehetőleg kapott gól nélkül lehozza ezt a mérkőzést, ez azért nem egy lehetetlen küldetés.

Tipp: Vendég gólok 0,5 alatt @ 2.00


MTK2.00  döntetlen3.30  Qabala3.70
A vártnál talán könnyebben jutott tovább az MTK: idegenben 1-1-es döntetlent harcoltak ki, majd hazai pályán (illetve hát Gyirmóton) 2-0-ra verték a kazahsztáni Aktobét. A Debrecen esetében azt írtam, hogy nehezebb dolguk lesz a második körben, ez pedig a kék-fehérekre fokozattan igaz. Sokkal, de sokkal nehezebb ellenfél az azerbajdzsáni Qabala, mint az Aktobe volt.

Akik figyelemmel követték az Európa Liga előző szezonját, azoknak ismerős lehet ez a fura nevű csapat. Tavaly ugyanis bejutottak a csoportkörbe, ami már csak azért sem kis teljesítmény, mert akkor is a legelső selejtező körben kezdték a versengést, ami ugye összesen nyolc meccset jelent. Ráadásul akkor olyan csapatokat takarítottak el az útból, mint az Apollon Limassol, vagy a Panathinaikos. A csoportkörben aztán ugyan meccset nem nyertek, de csak a később a döntőig jutó Dortmund tudta őket nagyon megverni.

Ami az idei évet illeti, előzőleg a grúziai Samtrediát ütötték ki otthon 5-1-re, így aztán belefért egy idegenbeli vereség a múlt héten (2-1).

A csütörtök esti mérkőzést is Gyirmóton rendezik, szóval nagy tolongásra most sem lehet majd számítani a lelátón. Mindenestre egy kapott gól nélküli győzelem esetén nagy reményekkel utazhatna az MTK jövő héten Azerbajdzsánba.

Tipp: Mindkét csapat gólt szerez @ 2.02


Videoton2.20  döntetlen3.20  Cukaricki Stankom3.15
A legneccesebb a Videoton továbbjutása volt a múlt héten. Otthon ugye 3-0-ra nyertek a moldáv Zaria ellen, majd idegenben 2-0-ra kikaptak. A visszavágó végeredménye már a 29. percben kialakult, úgyhogy ebből a szempontból akár bravúrosnak is mondható a két gólos vereség.

A mostani ellenfél is legalább olyan kellemtelen, mint az előző. A szerb Cukaricki ugyan nem tűnik világverő csapatnak, de balkáni ellenfélről lévén szó, biztos hajtanak majd a végsőkig. Az előző szezonban bronzérmet szereztek a szerb bajnokságban és az első EL-selejtező körben összesen hat gólt rámoltak kazah ellenfelüknek (3-0 otthon, majd 3-3 az Ordabasy otthonában). Érdekesség, hogy tavaly pont az MTK aktuális ellenfele ejtette ki őket az Európa Ligából, a második selejtezőkörben.

Akármi is volt az előző évben, most nagyon úgy tűnik, hogy nehéz lesz megúsznia kapott gól nélkül ezt a meccset a Vidinek, de egyszerűen muszáj lesz valahogy, ha komolyan veszik a továbbjutást. Ám ehhez jóval meggyőzőbbnek kell lenniük annál, mint amit a múlt héten láthattunk tőlük Kisinyovban.

Tipp: Gól mindkét félidőben @ 1.86