EL: Kié lesz a trófea?


Sevilla 3.20, döntetlen 3.30, Benfica 2.35
Jó kis csapat a Sevilla, a spanyol bajnokságban sem teljesítenek rosszul és azért az Európa Liga döntőjébe jutással is azt bizonyították, hogy számolni kell velük nemzetközi szinten is. Az EL egyenes kiesés szakaszából olyan csapatokat búcsúztattak, mint a Maribor, a Betis, a Porto és a Valencia. Ezek közül nyilván a Porto kiejtése szólt a legnagyobbat, hiszen 4-1-re verték őket azután, hogy idegenben kikaptak 1-0-ra.

A Valencia elleni elődöntő visszavágója is sokáig emlékezetes marad: otthon 2-0-ra nyert a Sevilla, majd a visszavágón 3-1-re kaptak ki úgy, hogy a továbbjutást jelentő gólt a 94. percben szerezték. Tehát van tartás a Sevillában, ez még sokat jelenthet a döntőben.

Egyébként a Sevilla kétszer már játszott EL döntőt és mindkétszer meg is nyerte azt. 2006-ban a Middlesbrough ellen, míg 2007-ben az Espanyol ellenfeleként.

Csakúgy, mint tavaly, idén is bejutott az Európa Liga döntőjébe a Benfica és valószínűleg a legtöbb szurkoló azóta már álmatlanul forgolódik az ágyában és Guttmann Bélára gondol.

A Benfica egykori edzője ugyanis két BEK győzelmet követően (1960/61 és 1961/62) fizetésemelést szeretett volna, melyet megtagadtak tőle. Ezek után állítólag úgy távozott a klubtól, hogy kijelentette: 100 évig nem nyernek majd semmilyen európai kupát. Ez aztán be is jött, mivel azóta a Benfica sorozatosan elbukja a kupadöntőket (ld. a cikk alján).

Foglalkozzunk egy kicsit a jelennel is; a Benfica a Bajnokok Ligájában indult és egy nem túl sikeres csoportkör után az EL egyenes kieséses szakaszában találta magát. Ott aztán már nem hibáztak a portugálok, veretlenül jutottak el a döntőig. A PAOK, a Tottenham, az AZ és a Juventus próbálta az útjukat állni. Két iksz kivételével (2-2 a Tottenham és 0-0 a Juventus ellen) az összes idei EL meccsüket behúzták.

Hazájuk bajnokságot már megnyerték, illetve a bejutattak a portugál kupa döntőjébe is melyet vasárnap rendeznek majd.

Tippek:

Az első gólt a Benfica lövi @ 1.69
Mindkét csapat gólt szerez @ 1.89
A Sevilla nyeri az EL-t @ 2.28

A Benfica elbukott döntői

1963. Milan-Benfica 2-1, Wembley
1965. Inter-Benfica 1-0, San Siro
1968. Manchester United-Benfica 4-1, Wembley
1983. Benfica-Anderlecht 1-2
1988. Eindhoven-Benfica 0-0 (büntetőkkel 6-5), Stuttgart
1990. Milan-Benfica 1-0, Bécs
2013. Chelsea-Benfica 2-1 (Európa Liga), Amszterdam

Légy részese az akciónak nyáron Rióban! Nézd meg, hogyan nyerhetsz VIP utat velünk!