EL: Javarészt ex-BL csapatok a legjobb nyolc között


AZ Alkmaar 4.75, döntetlen 3.85, Benfica 1.67
Ha nehezen is, de az előző körben legyűrte az Alkmaar az Anzsi Mahacskalát: az otthoni 1-0-s győzelmet követően idegenben harcoltak ki 0-0-s döntetlent. 2012-ben már bejutottak az Európa Liga legjobb nyolc csapata közé, akkor a Valencia ejtette ki őket. Most egy portugál csapat állt az útjukba, ami nem fordult elő túl gyakran a klub fennállása során, főleg nem az EL-ben. Egyébként hazai pályán egészen korrekt mérlege van a holland csapatnak, már ami az Európa Liga meccseket illeti (3-2-1). Utoljára még a selejtezők során szenvedtek vereséget pályaválasztóként. Kevés gólt rúgnak és keveset is kapnak, csupán egy olyan meccsük volt eddig, melyen a gólok száma meghaladta a kettőt (összesen).

A Bajnokok Ligájából érkezett a Benfica, az előző körben a Tottenham-et búcsúztatták (idegenben 3-1-re nyertek a portugálok, otthon 2-2-s döntetlent játszottak). Hosszú veretlenségi sorozatuk múlt hét szerdán szakadt meg, amikor kikaptak a Porto elleni kupameccsen. Viszont a következő mérkőzésüket megnyerték és úgy tűnik, hogy ennek a párharcnak is ők az esélyesei. Már csak azért is, mert tavaly a döntőig jutott a Benfica, ahol azonban nem bírtak a Chelsea-vel.

Tipp: Gólok száma kevesebb mint 2.5 @ 1.96

Bázel 3.10, döntetlen 3.20, Valencia 2.35
Majd’ tizenkét évvel ezelőtt játszott már a Bázel a Valencia ellen a Bajnokok Ligájában. Akkor csúnya vereségbe szaladtak bele a svájciak. Spanyolországban kikaptak 6-2-re, amit aztán egy hazai 2-2-vel toldottak meg. Persze az egy teljesen más történet volt, mint a mostani, például a Valencia jóval nagyobb játékerőt képviselt, mint manapság. Amúgy a Bázel is a BL-ből esett ki ide, az előző körben pedig a Salzburgot ejtették ki egy hazai 0-0-s döntetlent követő 3-1-s idegenbeli győzelem után. Otthon február eleje óta veretlenek tétmeccsen (5-2-0).

Szóval nem lesz könnyű dolga a Valenciának csütörtök este, főleg hogy az egész szezonban meglehetősen hullámzó teljesítményt nyújtanak. Legutóbbi bajnoki meccsükön például viszonylag simán kaptak ki otthon a Getafétól 3-1-re… Mondjuk ehhez képest az EL mérlegük teljesen rendben van, csak egyszer veszítettek, még a sorozat elején a Swansea verte el őket, azóta hét meccset megnyertek és kétszer ikszeltek. Az előző körben a bolgár Ludogorets csapatát búcsúztatták 4-0-s összesítéssel.

Tipp: 1X @ 1.62

FC Porto 1.80, döntetlen 3.50, Sevilla 4.40
A Bajnokok Ligáján keresztül, Nápolyon át jutott el idáig a Porto. Az előző körben először 1-0-ra verték a Napolit otthon, majd idegenben 2-2-s döntetlent játszottak velük. Most talán egy fokkal könnyebb ellenfél vár rájuk, de azért a Sevilla ellen sem lesz egyszerű. Érdekesség, hogy a Porto legutóbbi három hazai tétmeccsét egyaránt 1-0-ra nyerte meg.

Épphogy csak továbbjutott a Sevilla – a Real Betis ellen végül büntetőkkel nyertek miután 2-2-s eredményt értek összesítésben ellenük. Amúgy 2011-ben már játszottak a Portóval az Európa Liga kieséses szakaszában, akkor szoros csatában a portugálok jutottak tovább. Most sem lesz egyszerű menet, mivel a Sevilla rendesen állja a sarat vendégként is. A 2014-es esztendőben idegenbeli mérlegük tétmeccsen 4-3-2.

Tipp: Félidőben döntetlen @ 2.16

Lyon 5.25, döntetlen 3.60, Juventus 1.66
Azóta nem talál magára a Lyon, mióta 4-1-re elverte a legjobb tizenhat között a Viktoria Plzen csapatát. Ez elég furán hangzik, de tény, hogy azóta négy tétmeccsből hármat elveszítettek (mint például a csehországi visszavágót 2-1-re) és csak egyet nyertek. Ha csak a hazai EL statisztikájukat nézzük, akkor egészen jó mérleggel találjuk magunkat szemben: 4-1-0.

Viszont a Juventus erős csapat és ez még akkor is így van, ha a hétvégi bajnokin 2-0-ra kikaptak Nápolyban. Az előző körben a Fiorentinával kerültek össze, őket végül 2-1-s összesítéssel ejtették ki.

Tipp: Gólok száma kevesebb mint 2.5 @ 1.80

 

A kombináció eredő szorzója @ 12.57