EL: a döntő a tét


Benfica 1.35, döntetlen 4.75, Fenerbahce 8.50
A múlt heti 1-0-ás törökországi vereséggel megszakadta a Benfica fantasztikus veretlenségi sorozata. Sokkal nagyobb is lehetett volna ez a különbség, ha a Fenernek több szerencséje van. Ugyanis három kapufát rúgtak, mielőtt a második félidő derekán Korkmaz belőtte a találkozó egyetlen gólját. Az egy gólos hátrány egyáltalán nem ledolgozhatatlan, főleg azért mert a Benfica hazai pályán nagyon jó: utoljára a Barcelona tudott győzni az Estádio da Luz gyepén, még egy október eleji BL csoportmérkőzésen. Azóta 19 tétmeccsen lépett otthon pályára a Benfica és ebből tizenhetet meg is nyertek. Mindegyik meccsen szereztek legalább egy gólt, de kettőnél alább ritkán adják. Idén három EL meccset játszottak hazai pályán, mindet megnyerték (Leverkusen 2-1, Bordeax 1-0, Newcastle 3-1).

Tehát az egygólos előny könnyen elolvadhat, ezért is próbáltak a múlt héten mindent megtenni a Fener játékosok a többgólos győzelem érdekében. Mondjuk egy jól megszervezett védekezéssel még lehet keresnivalójuk márpedig európai kalandozásai során igen kevés gólt kapott a Fenerbahce. Az idei kiírásban hatszor játszottak idegenben EL meccset és az még hagyján, hogy sikerült mindet veretlenül megúszniuk, de gólt is két meccsen kaptak, összesen hármat. Ráadásul a BATE elleni mérkőzés kivételével mindig lőttek gólt. Ilyen körülmények között még Nostradamusnak is beletörne a bicskája, ha a továbbjutó csapatot kellene megjósolnia. Mindenesetre a hazaiaknak jobbak az esélyei.

Továbbjutó: Benfica @ 1.80
Tipp: Gólok száma a hazai csapatnál 3 vagy több @ 2.90

Chelsea 1.45, döntetlen 4.35, Bázel 7.00
Sokáig döntetlenre állt az elődöntő első meccse, aztán a 94. percben jött David Luiz és szabadrúgásból megszerezte a Chelseanek a vezetést. Viszont a 2-1-es előny még Stamford Bridge-en sem életbiztosítás, bár a Chelsea négy tétmeccs óta veretlen otthon. Legutóbbi hazai mérkőzésüket 2-0-ra megnyerték a Swansea ellen, előtte viszont a Manchester City tudott náluk nyerni kupameccsen (1-2). Azzal a vereséggel egy majd’ négy hónapos hazai veretlenségi széria szakadt meg a londoni klubnál. Nem nagyon szokott tehát otthon kapitulálni a Chelsea, az EL-ben sem nyertek náluk a vendégcsapatok, a legszorosabb eredményre a Sparta Praha volt képes (1-1), a Bukarest és a Kazany ellen egyaránt 3-1-re nyertek a kékek.

Az elvesztett első meccs után legutóbbi bajnokiján is kikapott a Bázel a Luzern vendéglátójaként (0-3). A Chelseatől bekapott két gól igencsak megnehezíti számukra a továbbjutást, már csak azért is, mert az idei EL kiírásban egyetlenegy idegenbeli meccsen sem tudott nyerni a Bázel. Ennek tükrében már az is bámulatos, hogy egyáltalán idáig eljutottak. Hat vendégként lejátszott mérkőzésből kétszer kikaptak, négy alkalommal pedig döntetlent játszottak. Összesen négy gólt lőttek más pályákon és hatot kaptak. Egyébként az előző körben egy angol csapatot búcsúztattak, a Tottenham ellen mindkét alkalommal 2-2-es döntetlent értek el.

Továbbjutó: Chelsea @ 1.05
Tipp: A vendégcsapat nem szerez gólt @ 2.25