Dán lecke előtt a Vidi és a Hertha is


Videoton FC 3.15 Döntetlen FC 3.20 Midtylland 2.35

Mostanra –mondhatni talán megszokott módón–csak egy csapatunk maradt talpon a nemzetközi porondon, pedig a naptár még mindig csak júliust mutat, de a „agyon” erősített Fradinak, a morális és szakmai válságban lévő Lokinak, illetve a színtelen-szagtalan MTK-nak már be is fejeződtek a küzdelmek. Na, majd jövőre mondhatnánk, ha nem hallottunk volna ezt a bűvös mondatot kismillió alkalommal miközben olyan félelmetes csapatneveket voltunk kénytelenek megtanulni, mint Vaduz, Rabotnicski, Partizani, vagy éppen a Torpedo Zsogyino…

A fehérváriak viszont eddig már abszolváltak két kört, ugyan az első párharc visszavágóján sikerült ráhozni a szívinfarktus veszélyét drukkereikre miután „sikerült” majdnem elszórakozni a továbbjutást háromgólos előnyről a „világválogatottakkal” felálló moldovai Zaria Balti ellen (3-0, 0-2). Ehhez képest a következő kanyarban már helyenként jó teljesítménnyel sikerült búcsúztatni a szerb bronzérmest Csukaricskit (2-0, 1-1), ami önbizalom szempontjából is jó tehet a társaságnak a dánok elleni csörte előtt.

Ez utóbbi már csak azért is fontos lehet, mert az új bajnokság eddigi két fordulója alatt, a Vidinek csak egy árva pontocskát sikerült összegereblyéznie a hatból, márpedig ha nem akar már a startnál tetemes hátrányba kerülni a többiekkel szemben, akkor a bajnokságban is rá kell(ene) lépnie a gázpedálra. Persze ugyanakkor az sincs kizárva, hogy pont a nemzetközi kupaszereplés ürügyén kezdték takaréklángon kis hazánk idei pontvadászatát a piros-kékek.

Ami a csütörtök esti dán ellenfelet illeti, mondhatnánk, hogy semmi különös, vagy váratlan nincs a herningiek játékában: a kemény, északi iskolát játsszák, ami kiváló fizikai kondícióval párosul. A gárda magját is skandináv játékosok adják, a dánok mellett található a keretben svéd és finn légiósok, de akad itt nigériai és cseh focista, sőt még egy ausztrál is.

Odahaza a 2015-16-os szezon végén harmadikok lettek a lila-feketék, ami mindenképpen visszaesés ahhoz képest, hogy egy évvel korábban ők nyerték meg a Szuperligát, ami a klub történetének első bajnoki aranyérmének is bizonyult. Emellett a „farkasok” még két ezüstéremmel rendelkeznek a 2007-es, illetve a 2008-as évből.

Ami a dánok eddigi Európa-liga szereplését illeti, azt magabiztosnak mondhatjuk, miután az első körben kettős győzelemmel léptek túl a litván Suduva Mirijampole csapatán (1-0, 1-0) majd a fentebb megénekelt liechtensteini Vaduzt búcsúztatták (3-0, 2-2). Hogy a Vidi mennyire lesz nekik komoly akadály arról csütörtök késő estére a lefújás után kapunk egy viszonylagos képet.

Tipp: Félidő/Teljes játékidő Hazai/Döntetlen 14.00

 

Hertha Berlin 1.50 Döntetlen 4.10 Bröndby IF 6.80

A szezon első tétmérkőzésére készülődik a Hertha, ráadásul a berlinieknek nem csak emiatt lehet fontos a csütörtök esti csörte, hanem azért is mert egy igen kellemetlen „majmot” is ledobnának a vállukról, ugyanis utoljára még 2016. március 19.-én sikerült tétmeccset győzelemmel abszolválniuk, az pedig pestiesen szólva nem éppen tegnap történt.

Dárdai Pál együttese a felkészülési meccseken sem éppen villogott, ugyan a Regional Ligában vitézkedő Schwedt tízgólos legyőzése csak a legfanatikusabb drukkereket töltheti el elégedettséggel, viszont a francia Nantes elleni vérszegény döntetlen, illetve a holland AZ Alkmaar elleni 3-0-s vereség joggal borzolgatja nemcsak az ők, de mérsékeltebb szurkolótársaik idegrendszerét is.

A problémákat csak fokozza, hogy a kék-fehérek eddig a játékospiacon se bizonyultak túlságosan aktívnak: eddig a japán Hoszogai távozott (az élvonalból frissen kizuhant VfB Stuttgarthoz), míg az érkezők rovatba a lengyel Legia Varsótól szerződtetett szlovák középpályás Ondrej Duda került, valamint befuthat még Liverpool alkalmazásában álló, de tavasszal a belga Saint Trudienben szereplő 19 éves brazil középpályás Allan Rodrigues is, azonban az ő sorsáról egyelőre még nem született meg a döntés.

Annyi jó hír azonban van a berliniek számára, hogy az Eb-t is megjárt cseh Vladimír Darida és a szlovák Peter Pekarík minden bizonnyal már bevethető lesz a dánok ellenében, így a Hertha a legjobbnak tartott kezdőcsapatával veheti fel a küzdelmet az Olimpia Stadionban.

A dán Bröndby egyelőre sötét lónak tűnik, a mostani keret természetesen nem mérhető össze azzal az időszakkal, amikor a Laudrup-fivérek, Peter Scmheichel vagy Daniel Agger viselte az egyesület kék-sárga mezét, ugyanakkor a mostani keretben is akad egy két jól csengő név, mint a Bundesliga tapasztalattal is rendelkező 46-szoros válogatott Thomas Khalenberg, a szintén Németországban a Schalkéban is megvillanó finn Teemu Pukki és a Hertha nevelésnek számító, Benficánál is megforduló Hany Mukhtar.

Tavaly a negyedik helyen végzett Alexander Zorniger legénysége a dán bajnokság küzdelmeiben, ugyanakkor történelme szerint az ország egyik legsikeresebb futballcsapatának bizonyul, amit tíz bajnoki cím, hat kupagyőzelem, is bizonyít. Igaz az aranykor távolinak tűnik, amit az is jelez, hogy bajnoki elsőséget 11 éve, 2005-ben tudott utoljára felmutatni a gárda, míg kupagyőzelmet 2008-ban ünnepelhetett utoljára.

Az idei nemzetközi szereplés bíztatóan indult az izlandi Valur elgázolásával (4-1, 6-0), hogy aztán vérrel-verejtékkel kiszenvedett továbbjutásba torkoljon a skót Hibernian ellenében (0-1, 1-0, tizenegyesekkel 5-3). Amennyiben  Hermannssonék komolyan gondolják a továbbjutást úgy sokkal többet kell majd nyújtaniuk Berlinben, persze lehetséges, hogy még ez sem lesz elég.

Tipp: Pontos végeredmény 1-0 6.40