Európa-bajnokság: Véghajrá a "C" és a "D" csoportokban


Észak-Írország14.00  döntetlen5.45Németország1.30

Talán még a legvérmesebb északír drukkerek se gondolták volna, hogy csapatuk jó játékkal legyőzi a náluk sokkal esélyesebb Ukrajnát, mégis így történt és ezzel az Európa-bajnokság egyik legnagyobb meglepetését okozták Laffertyék. Ugyanakkor a világbajnok Németország elleni siker már nem meglepetés, hanem sokkal inkább csodaszámba menne Michael O’Neill együttesétől.

Ennek ellenére az északíreket segítheti, hogy a németeknek nem igazán fekszik a korábban brit stílusnak is nevezett masszív védekezésből kiinduló, megalkuvást nem ismerő játék, amit bizonyít az is, hogy a kvalifikációs sorozatban Joachim Lőw együttese egyszer sem bírta legyőzni (a nagyobbik) Írországot, mivel Gelsenkirchenben csak 1-1-re végeztek a felek, Dublinban pedig egyenesen az írek győztek! Az északírek is bebizonyították már, hogy képesek a szervezett játékra, hiszen az ukránok mellett megmérkőztek már a lengyelekkel is, noha itt a rövidebbet húzták végül (0-1) Lewandowskiék is alaposan megizzadtak ellenük. Ilyen előzmények után azt mondhatjuk, hogy komoly esély van félidőben egy gól nélküli döntetlenre is2.85.

Németországról eddig még összességében nem derült ki, hogy milyen formában van az együttes, mivel olyan érzése volt a semleges szurkolónak, hogy a germánok nem igazán „szakadtak meg” sem Ukrajna (2-0) se Lengyelország (0-0) ellen, sőt mindkét meccsen voltak igencsak meleg pillanataik is a saját kapujuk előtt. Ennek ellenére az látszik, hogy a védelem magabiztos és Neuer kapus is az, ezért valószínű, hogy a németek most is kapott gól nélkül maradnak1.50.

Viszont az is erősen valószínűsíthető, hogy az északírek masszív védekezésük miatt jó pár lapot be fognak gyűjteni mialatt megpróbálják féken tartani Mülleréket, így legalább 2.5 sárga lapnál többre van kilátás a részükről2.23.

Apropó Müller. A Bayern lesipuskása eddig még nem volt eredményes az Eb-n és ebből kifolyólag nyilván szeretné megtörni rossz sorozatát. Ezúttal könnyen előfordulhat, hogy ő szerzi a mérkőzés első gólját4.10.

Általános tipp: Németország nyer és a gólok száma 2.5 alatt3.00.

 

Ukrajna4.15  döntetlen3.40  Lengyelország2.05

Az ukránoké volt az első csapat, amely tudta, hogy az utolsó forduló eredményeitől függetlenül számukra befejeződik a torna, így Szidorcsukék számára már csak a becsület maradt a lengyelek elleni, utolsó meccsükön. Ez mindenképpen meglepő fordulat főleg annak fényében, hogy az ukrán együttes képességek és játékoskeret alapján nemhogy a legjobb 16-ba, de talán még a legjobb 8 együttes közé is beférhetne, ráadásul bátran ki lehet mondani, hogy debütáló mérkőzésükön az ukránok egy félidőn keresztül jobban játszottak a világbajnoki címvédő németeknél is, más kérdés, hogy ekkor is hátrányba kerültek.

Az együttes legnagyobb problémája, hogy igencsak kétarcú és nincs egy olyan vezére, mint régen Sevcsenko volt, aki egyéni villanásokkal képes átlendíteni a csapatot a holtponton amikor annak nem megy a játék. Márpedig Észak-Írország elleni meccsen pontosan ez volt a helyzet. A Sevilla jóképességű középpályása Konopjanka például egyértelműen ügyes játékos, de korántsem klasszis, az együttes nagy öregjével. Timoscsukkal ugyanez a helyzet ráadásul utóbbi már jóval túl van pályafutása zenitjén. Mindezek ellenére az ukránok minden bizonnyal szépen szeretnének búcsúzni és még mutatkozik sansz arra is, hogy nyernek egy félidőt Lengyelország ellen2.55.

Mivel azonban nagyon komoly téttel a mérkőzés nem bír, könnyen lehet – már csak a két nemzet barátsága miatt is – hogy lapok száma nem fogja elérni a 3.5-et1.83.

Lengyelország viszonylagos nyugalommal készülhet a kedd délutáni csörtére, mivel az eddig zsákmányolt négy ponttal már csak matematikailag nem nyolcaddöntős még, de hétfő késő estére ez is megváltozhat a „B” csoport végeredményének függvényében. Így előfordulhat még az is, hogy Adam Nawalka szövetségi kapitány azoknak ad több játéklehetőséget, akik eddig kevesebbet játszottak, vagy ma még pályára is lépnek legjobbjai azokat is majd pihentetés céljából lecseréli. Erre a sorsa juthat akár az együttes ásza Robert Lewandowski is, akit lőtt gól nélkül cserélnek le4.75.

Arkadiusz Milik, a lengyelek kezdőjének másik csatára már szerzett egy győztes gólt a tornán, mivel az ő nevéhez fűződik az észak-írek elleni mindent eldöntő gól is, ráadásul megvoltak a komoly lehetőségei Németország ellen is, amelyeket azonban – a szurkolók legnagyobb bánatára – mind kihagyott. Most viszont betalálhat a kapuba, mégpedig a mérkőzés során elsőként5.40.

Általános tipp: Döntetlen és gólok száma 2.5 alatt4.20.

 

Csehország2.40  döntetlen3.62  Törökország3.02

A cseh válogatott az utolsó szalmaszál megragadására készül kedd este a török ellen. Rosickyék –köszönhetően a horvátok lazaságának valamint azok ultráinak balhéja miatt is – két gólos hátrányból bravúrosan szereztek pontot az elmúlt fordulóban Modricék ellen (2-2). Amennyiben a cseh együttes le tudná győzni az eddig csalódást okozó törököket nagyot lépne előre ami a legjobb 16 közé jutást illeti.

Márpedig a piros-kékek pont a horvátok ellen mutatták meg, hogy küzdeni akkor is nagyon tudnak, ha nem megy nekik a játék, míg az első fordulóban Spanyolország ellenében meg a szervezett védekezésükkel tündököltek és kevés (egész pontosan Pique kései fejese) választotta el őket a bravúros pontszerzéstől.

A keddi meccsen biztosan igyekeznek a csehek hamar magukhoz ragadni a kezdeményezést, ha pedig így lesz, akkor könnyen 1-0-ás előny is realizálódhat számukra az első félidőben4.40.

Azonban az gondot okozhat, hogy a csapat veterán karmestere Rosicky sérülést szenvedett a horvát mérkőzésen így rá aligha számíthat Pavel Vrba kapitány. Távollétében alighanem egy másik rutinos középpályásnak, a Bordeux légiósának Jaroslav Plasilnak kell átvenni a vezér szerepét, akár gólpasszokkal, akár azzal, hogy ő talál a kapuba8.50.

A törökök–ellentétben a csehekkel– nem sok mindenben reménykedhetnek a továbbjutást illetőleg, de a legnagyobb probléma a mutatott játékkal, egész pontosan annak a hiányával van a félholdasoknál. Már azt se sokan értettük, hogy Terim kapitány a Kínában légióskodó (szenvedő) Burak Ylmazt állította a kezdőbe Spanyolország ellen, akinek mondhatni momentuma se volt a mérkőzésen. De igencsak gyengén muzsikál az együttes legnagyobb sztárjának tartott Arda Turan is, ahogy a dortmundi légiós, Nuri Sahin játéka is hagy maga mögött kívánnivalót rendesen. Egyedül még a Bayer Leverkusen szélsője Hakan Calhanoglu próbálkozik villantani valamit, de ez önmagában kevés, több meghatározó ember betlijét ez a török válogatott egész egyszerűen nem bírja el.

Érdekes adalék, hogy a törökök már a kvalifikációk során is megmérkőztek a csehekkel és akkor mindkét esetben a vendégek örülhettek: Isztanbulban Necidék 2-1-el voltak jobbak, amiért Buluték Prágában 2-0-al vágtak vissza. Hogy Törökország ebben az állapotában ugyanilyen arányban nyerjen az meglehetősen valószínűtlen13.00

Az is nagy kérdés, hogy a törökök mennyi energiát fektetnek bele majd a mérkőzésbe, főleg ha addigra bizonyossá válik, hogy eredménytől függetlenül mindenképp búcsúzniuk kell az Európa-bajnokság további küzdelmeitől. Így az is előfordulhat, hogy nem szereznek gólt2.70 és szégyenszemre rúgott gól nélkül kell hazautazniuk.

Általános tipp: Csehország kettő vagy kevesebb góllal nyer2.50.

 

Horvátország5.00  döntetlen3.10  Spanyolország2.00

A csoportelsőségért méri össze erejét a bordeux-i stadion gyepszőnyegén a kroát és a hispán együttes, noha a spanyolok tűnnek az ütközet esélyesének – figyelembe véve a törökök ellen mutatott teljesítményüket – nem szabad leírni Perisicéket se. Mivel azonban a továbbjutás már mindkét fél esetében (szinte) biztos, nagy kérdés hogy mennyire fogják magukat megerőltetni a felek.

A horvátok is csak magukat (és némileg néhány szurkolójukat is) okolhatják, hogy nem állnak hat ponntal ahogy Moratáék, de ennek ellenére valószínűleg akkor se lesznek különösebben elkeseredve, ha esetleg a mostani rangadón a rövidebbet húznák. Persze az sem mindegy, hogy milyen módon tennék mindezt. Mert az valószínűsíthető, még ha ki is kap Horvátország, akkor is fog gót, sőt talán még gólokat is szerezni5.10

A kroát együttes részéről az is bír némi pikantériával, hogy két legnagyobb sztárja Modric és Rakitic is Spanyolországban keresi a kenyerét, a Real Madrid illetve a Barcelona színeiben. Így fennáll annak az esélye, hogy a túloldalon lévő barátaikat zrikálhatják majd később az öltözőben, abban az esetben, ha betalálnának. Modric esélye, hogy bevegye De Gea hálóját18.00, Rakiticé 10.00.

A spanyolok kisebb erődemonstrációt tartottak pénteken Törökország ellenében, persze az is a történethez tartozik, hogy ezért különösebben nem kellett megizzadniuk, Morata és Nolito tulajdonképpen három perc alatt le is rendezte azt az összecsapást. Annak az esélye, hogy ennek a meccsnek az első gólját is a hispán gárda rúgja és meg is nyerje az összecsapást2.12.

Egyes spanyol játékosok kifejezetten erős „lapgyűjtők”, a Real bekkje Sergio Ramos pl. a törökök elleni összecsapáson már a második percben besárgult. Mivel a horvátok védői se mennek át a szomszédba némi keménykedésért, ezért 3.5-nél több kiosztott lap várható a bordeux-i kilencven perc után1.84.

Általános tipp: Álvaro Morata gólt szerez2.95