Európa-bajnokság: A valaha volt legszerencsésebb Európa-bajnok lehet a francia válogatott


Miután Románia, Albánia és Svájc ellenében megnyerték a csoportkör küzdelmeit a francia válogatott útja Írország és Izland legyőzésével vezetett az elődöntőbe, ahol a regnáló világbajnok Németország skalpját is sikerült megszerezni a „kékeknek”. Ugyanakkor megkerülhetetlen tény az is, hogy ezen a megtett úton a hazaiak sokszor erősen a szerencse fiai voltak.

Természetesen ez semmit nem von le Antoine Griezmann érdemeiből, aki el mert vállalni egy döntő fontosságú büntetőrúgást, - azután, hogy Bajnokok-ligája döntőben elhibázott egy másikat-  és lőtt még egy gólt, de nem csökkenti azt az érzést, hogy házigazdát sokszor a szerencsés körülmények húzták ki a csávából.

Az alapvonali játékvezető állt az első gól mögött

Germany v France - Semi Final: UEFA Euro 2016 : News Photo

Az elmúlt években parázs vita folyt arról, hogy szükség van-e egyáltalán alapvonalbeli bírókra, amikor el lehetne végeztetni a szerepüket a szintén sokat vitatott gólvonal-technikával. Hallatszottak olyan kritikus hangvételek, hogy az alapvonalon álló játékvezetők sokszor nem csinálnak az egész meccsen semmit.

Ez nem mondható el a mostani elődöntő alapvonalbeli játékvezetőjéről Antonio Damatóról, aki teljes közelségből figyelhette az első félidő végén Bastian Schweinsteiger és Patrice Evra összecsapását a büntetőterületen belül.

Ő szabálytalanságot jelzett a Nicola Rizzoli játékvezetőnek, aki ezt követően a büntetőpontra mutatott és ezzel az egész világra kiterjedő vitasorozatot indított.

Büntető volt-e? Teljes biztossággal a visszajátszások sem tudtak erre választ adni, mert a kamerák szöge nem volt éppen a legmegfelelőbb, de kevesebb, mint egy héttel Jerome Boateng olaszok elleni kezezése után, egy olyan tapasztalt játékos, mint Schweinsteiger talán jobban tette volna, ha nem emeli fel a kezét.

Az érme másik oldala, hogy egy elődöntőben a házigazda csapat javára ítélni kétes szituációban nem hord magában különösen sok kockázatot.

Lehet, Németország búcsúzott, de ettől még az övéké a legjobb együttes a tornán

Germany v France - Semi Final: UEFA Euro 2016 : News Photo

Az első félidőben a németek teljesen dominálták a marseille-i mérkőzést, Mesut Özil kiválóan játszotta át a francia középpályát, a hazaiak pedig leginkább csak pontrúgásokból próbálták veszélyeztetni Neuer kapuját.

Ebben a periódusban a sztárcsapatok között kiemelkedő különbséget láthattunk, mint a labda birtoklásában, mint annak a megjátszásában, persze az megint más kérdés, hogy ez nem párosult eredményességgel, mert a „kényszercentert” játszó Thomas Müller megint rossz napot fogott ki.

Didier Deschamps fejében meg ekkor megfordulhatott, hogy a pályára vezényelje a Leicester City védekező középpályását N’Golo Kantét, hogy nagyobb stabilitást adjon együttesének, de mint tudjuk ekkor még erre nem volt szükség és a hazai csapat kiállta a nyomást.

Oliver Giroud tegnap betlizett, de a döntőn hős lehet

FBL-EURO-2016-MATCH50-GER-FRA : News Photo

Az Arsenal csatára az egész mérkőzést látványosan végigszenvedte, az első játékrészben mégis akadt egy nagy lehetősége, de igen rossz ütemben lőtt végül kapura így a távolról becsúszó Benedikt Höwedes nagyot mentett végül.

A meccs után a szakértők kritikusak voltak Giroud teljesítményével kapcsolatosan, de könnyen meglehet, hogy végül a csatár nevet majd a legvégén, egész pontosan a vasárnapi, Portugália elleni finálé után, amikor nyilván a franciák fogják többet birtokolni a labdát és presszionálni a luzitán védelmet, márpedig ez a játék sokkal inkább Giroud ínyére van.

Persze, hogy képes lesz-e élni ezzel az eséllyel az még a döntő nagy kérdése lehet.