Európa-bajnokság: Tovább a bordeux-i úton!


Izland2.70  döntetlen3.15  Magyarország2.95

Még mindig ocsúdik a magyar (és nemzetközi) közvélemény a június 14.-i Ausztria felett aratott győzelem eufóriájából. Nagyon hosszú idő után egymásra talált szívvel-lélekkel a válogatott és a magyar szurkolók – sőt megkockáztatható a magyar társadalom döntő hányada is -. A bordeux-i siker azonban csak úgy lehet igazán édes, ha győzünk, vagy minimum pontot szerzünk a torna újonca Izland ellen. Azonban ez a látszat ellenére egyáltalán nem lesz könnyű, mivel a skandinávok – ellentétben Ausztriával vagy korábban Norvégiával – biztosan nem fogják lebecsülni a magyar együttest, ráadásul ők is bizonyították Portugália ellen, hogy masszív, a legvégsőkig harcoló gárdát alkotnak.

Ami Izlanddal közös történelmünket illeti, eddig tíz alkalommal csapott össze válogatottunk a szigetország legjobbjaival, a mérleg hét magyar győzelem és három izlandi siker. Ráadásul a legutóbbi öt mérkőzést is nemzeti tizenegyünk nyerte meg méghozzá 13-4-es gólkülönbséggel. Az utolsó izlandi siker még 1995. június 11.-én született, mégpedig hazai pályán, akkor az északiak 2-1 arányban tudtak nyerni. Valószínűsíthető, hogy ezúttal is gólt fog szerezni mindkét gárda, de remélhetőleg mi legalább eggyel többet szerzünk7.00.

A magyar csapat nagy önbizalommal, jókedvűen készül a szombat késő délutáni meccsre, de Storck kapitánynak gondot okozhat, hogy Fiola Attila játéka továbbra is erősen kérdéses – sőt szinte kizártnak tekinthető – viszont Lovrencsiscs Gergő már edzésbe állt. Eltiltottja nincs válogatottunknak, de Németh Krisztiánnak vigyáznia kell, mert ha sárga lapot kap, akkor ki kell hagynia a Portugália elleni mérkőzést. Ennek ellenére valószínűleg sportszerű mérkőzésre van kilátás ahol 3.5 sárga lapnál is kevesebbet oszthat ki a játékvezető 2.07.

Az izlandi együttes is lelkesen készül, hiszen az északiaknak óriási siker, hogy Európa-bajnoki újoncként bravúros pontot sikerült szerezni a jóval esélyesebb Portugáliával szemben. A csapat mentális erejéről sokat elárult, hogy akkor sem esett kétségbe, amikor a luzitánok kerültek előnye, sőt Birkir Bjarnason kifejezetten szép gólt is szerzett. Rá mindenki figyelni kell, hiszen fennáll az esélye, hogy a magyar kapuba is betalál 7.50.

És persze nem mehetünk el szó nélkül, egy igazán veterán harcos, Eidur Gudjohnsen mellett, aki ugyan az előző körben nem kapott lehetőséget Lagerbäck kapitánytól, viszont igen valószínű, hogy ellenünk már pályára lép, főleg annak tükrében, hogy az izlandiak két támadója, az említett Bjarnason és Alfred Finnbogason is sárga lapot „hoz magával” ez első meccsről, így újabb cédula begyűjtése esetén ők sem állhatnak az együttes rendelkezésére a harmadik fordulóban Ausztria ellen.

Általános tipp: Szalai Ádám gólt szerez4.10.

 

Portugália1.95  döntetlen3.40  Ausztria4.60

Csalódott csapatok csatájaként lehetne leginkább beharangozni az „F” csoport második mérkőzését – és papíron rangadóját – ahol mindkét együttesnek létkérdés a három pont megszerzése. Az Izlanddal szemben elveszített két pont valósággal vereséggel ér fel Ronaldóék szemszögéből, Ausztria első meccsét pedig aligha kell bárkinek is bemutatni.

A két együttes egyébként a 11-ik találkozójára készül egymás ellen, ahol a slágereredménynek a döntetlen minősül, mivel öt találkozójuk végződött remivel, amellett a „sógorok” háromszor a luzitánok pedig kétszer örülhettek, de az is igaz, hogy utoljára a húsz évvel ezelőtti, angliai Euróba-bajnokságra való selejtezősorozatban csaptak össze utoljára a felek. Akkor 1994, november 13.-án Luis Figo góljával hazai pályán a portugálok diadalmaskodtak, míg az 1995. október 11.-i bécsi visszavágó 1-1-es döntetlennel zárult Peter Stöger illetve Paulinho Santos góljaival.

Apró érdekesség a párharc történetéhez, hogy 1953. szeptember 27.-én Ausztria 9-1-re győzte le a luzitánokat világbajnoki selejtezőn, ez pedig a portugál válogatott történelmének harmadik legsúlyosabb vereségének bizonyult. (1934-ben Spanyolország 9-0-ra, 1947-ben Anglia 10-0-ra verte a bordó-zöldeket).

Természetesen ez a meccs is Cristiano Ronaldoról szól(hat), mivel a portugálok szupersztárja számos rekordot beállíthat a mérkőzésen. Először is szombaton a 128.-ik válogatottbeli fellépése következhet, amivel utolérheti az eddigi csúcstartó Figót, ráadásul a 16. Eb meccsét játszhatja, amivel befogja az eddigi rekorder francia Lilian Thuramot és a holland Edwin van der Sart. Ha meg gólt is tudna szerezni, ő lenne az első játékos, aki négy különböző Európa-bajnokságon is kapuba talál, valamint ugyancsak elsőként mondhatná el magáról, hogy hét világeseményen (vb és Eb együtt) teszi ugyanezt. Márpedig igencsak esélyes, hogy ezúttal nem fog gól nélkül maradni2.23.

Ausztria esetében arról beszélhetünk, hogy az együttesnek továbbra sincs Eb győzelme, hiszen a keddi vereség mellett a 2008-as hazai Európa-bajnokságon is csak egy döntetlenre és két vereségre futotta. Ráadásul egyetlen gólt is csak büntetőből sikerült szerezni, Ivica Vastic Lengyelország ellen volt eredményes (1-1). Ha az együttes ezúttal is olyan kilátástalanul fog futballozni, mint kedden tette, akkor sanszos, hogy ezúttal is lőtt gól nélkül marad2.08.

Általános tipp: Első félidő 1-03.95