Európa-bajnokság: Minden szurkoló álma egy olyan válogatott mint a walesi!


Ez a belga csapat kísérteties hasonlóságot mutat a 2004-10 közötti angol válogatottal

A belga válogatott hasonló törékenységet mutatott, mint Anglia legjobbjai, akik Izlandtól szenvedtek csúfos kudarcot a hét elején. Az első negyedórában parádés labdajáratások és sok helyzet volt a meghatározó aztán hirtelen mindez elillant.

Walesnek ennyi idő kellett, hogy a középpályásai rendezzék a sorokat, Joe Allen meg tudja tartani a labdákat, Joe Ladley felgyorsítsa az iramot és Aaron Ramsey is elérje azt a szintet, amire képes. Mindezzel lassan, de annál biztosabban tértek vissza a meccsbe és a belgák ez ellen nem tettek semmit. Hasonlóan zajlott a második félidő is.

A belga válogatott valóban valósággal hemzseg a klasszisoktól és nemzetközi szinten is meghatározó gárdáról van ugyan szó, de nincs meghatározott terv illetve elképzelés, mi történik az abban az esetben, ha a csapat játéka gödörbe kerül.

Ugyanez történt a korábbi angol válogatottal, ami hiába rendelkezett olyan klasszisokkal, mint David Beckham, Paul Scholes, Steven Gerrard, Frank Lampard, Michael Owen, Wayne Rooney és társaik; amikor komoly tétre ment a dolog mindig betliztek.

A walesi varázslat, ami nem is csoda

A találkozó első hat percében Belgium mindent beleadott, egyre inkább érett a „vörös ördögök” vezető gólja, de Wayne Henessy kapus hatalmas védésekkel versenyben tartotta csapatát. Ekkor bevallom az gondoltam, hogy az egész meccs nagyjából erről fog szólni.

Viszont Wales nem így gondolta és két góllal megfordította a mérkőzést, ráadásul Hal Robson-Kanu olyan parádés gól vágott, amelyet még sokáig emlegetni fognak.

Chris Coleman együtteséről a torna előtt, sőt még alatt is úgy beszéltek, hogy ugyan jól szerepelt a kvalifikációs sorozatban, de igazán csak a résztvevő csapatok létszámának megemelése miatt van az Európa-bajnoki mezőnyben. Ez a lekezelő hozzáállás változott hangos ünnepléssé ráadásul abszolút megérdemelten.

A labdarúgás nem bonyolult játék, erre érzett rá Chris Coleman, aki felmérte mivel rendelkezik és úgy alakította ki koncepcióját, hogy az összes játékosa megtalálja benne a helyét és ne egyedül Garath Bale-re épüljön a taktika. Ezzel egy olyan ütőképes gárdát alakított ki, amely minden szurkoló álma és amire egész Wales büszkeséggel tekinthet.

A pontrúgások elleni védekezés lett az alfa és az ómega

Kicsit régimódinak tűnhetek, de emlékeim szerint a 90-es években illetve a 2000-es évek elején jóval kevesebb gól született pontrúgások illetve szögletek után, míg manapság potenciális gólveszélyt hordoz minden tizenhatos területén belülre érkező labda, hiszen mindig előfordulhat, hogy szabad játékoshoz kerül a játékszer, vagy a védők csak szemmel vernek egy-egy távolról érkező óriási bombát.

Itt persze újra csak előjön az a régi kérdés, hogy vajon melyik módszer a hatékonyabb a területvédekezés vagy az emberfogás, esetleg a kettőnek a keveréke, De őszintén szólva a lényeg elsősorban úgyis az, hogy a labdával szemben védekezzünk, mert gyors labdajáratás esetén a védők könnyen zavarba hozhatóak és ebből bármikor kialakulhat egy kisebb vagy nagyobb lehetőség.

Ezen a tornán is bebizonyosodott, hogy hiába vannak elméletben felkészítve a védők a különféle pontrúgások elhárítására, zavar mindig keletkezhet. Gólja előtt Ashley Williams teljesen egyedül fejelhetett kapura, a belga védők csak bámulták, mivel féltek elhagyni az általuk őrzött terültet. Ugyanez történt kevesebb, mint tíz perccel később, más kérdés, hogy ekkora a walesi kapitány fölé bólintotta a játékszert.

Ehhez csak annyi megjegyzést lehetne fűzni, hogy talán jobb, ha védők maguktól próbálják megoldani a feladatukat mintha görcsösen ragaszkodnának egy-egy taktikai elemhez.

Jason Denayer bejátssza magát Pep Gurdiola Cityjébe?

Valószínűleg még az elvakult Manchester City drukkerek se tudnak sokat Jason Denayerről, mivel a 21 éves védő hiába tartozik a „kékek” keretéhez már két éve játéklehetőséget még nem kapott, ellenben két kölcsönszerződést annál inkább a skót Celtictől, illetve a török Galatasaraytól.

A fiatal játékos imponáló teljesítményt nyújtott mindkét állomáshelyén, így jelenleg úgy tűnik, hogy idén nyáron a City új menedzsere Pep Guardiola nem engedi kölcsönbe a belga játékost ellenben szerepet szánhat a körvonalazódó terveiben.

A mostani meccs után megérthetjük a spanyol sztáredzőt. Denayer az eltiltott Thomas Vermaalen helyén kapott lehetőséget, noha néhány pontrúgásnál bizonytalannak tűnt az látható volt, hogy jó barátságban van a labdával és több esetben bravúrosan oldotta meg védelmi feladatát is.

Bár a City érdeklődik az Athletic Bilbao védője Aymeric Laporte iránt is, de további erősítések mindenképpen kellenek ebben a csapatrészben, hiszen nem tudható, hogy Vincent Kompany mikor lesz újra bevethető állapotban.  És ez lehet Denayer nagy esélye is, aki egyrészről tökéletesen beleillhet Guardiola elképzeléseibe, ráadásul rengeteget is fejlődhet a tapasztalt tréner keze alatt.

Ramsey kihagyja az elődöntőt

A walesiek kirobbanó örömét azonban egy sötét felhő is eltakarja, hiszen a csapat egyik legfontosabb kulcsembere Aaron Ramsey sárga lapos eltiltás miatt biztos lemarad az elődöntőről. (Igen, tisztelt walesi szurkolók, ELŐDÖNTŐ!)

Az Arsenal középpályása két sárga lapot kapott öt mérkőzés alatt bő egy hét különbséggel és ezért kell kihagynia az elődöntőt. Ezért újra csak joggal merül fel a kérdés, hogy nem kellene megváltoztatni az ezt érintő szabályokat? Bár talán még ez a kellemetlen epizód sem veszi el jelen pillanatban a walesi válogatottnak illetve szurkolóinak a örömét.