Európa-bajnokság: Lenullázhatják a cseheket és a törököket


Ez történt az első fordulóban

Csehország ugyan sokáig jól tartotta magát Spanyolország ellen, de a 87. percben Piqué fejese eldöntötte a mérkőzést. A találkozón a spanyolok kétszer annyit birtokolták a labdát, és 15-ször lőttek kapura, igaz Csehország négy lövéséből több is veszélyt jelentett.

Törökország szintén 1-0-ra kapott ki a nyitó meccsen, Luka Modric bombája három pontot ért Horvátországnak. A horvát győzelem megérdemelt volt, hiszen a csapat jóval többet próbálkozott a mérkőzés folyamán.

Csehország 5.15, Döntetlen 3.55, Horvátország 1.82

A mérkőzésen nincs eltiltott vagy olyan játékos, aki sérülés miatt nem léphet pályára. Egyedül Darijo Srna játéka kétséges a horvátoknál, aki a napokban visszatért a csapathoz. A két találkozó közt több tragédia is érte a horvát nemzeti tizenegyet, előbb Srna apja hunyt el, majd a kapusedző Mrmic édesapja halt meg.

A két nemzet korábban mindössze kétszer találkozott egymással, mindkettő barátságos mérkőzés volt. A legutóbbi találkozójukat Horvátország nyerte, a 4-2-es meccs alkalmával Nikola Kalinic duplázni tudott. Érdekesség, de ez volt a cseh válogatott fennállása alatt az első olyan mérkőzés, amikor négy gólt kaptak.

Csehország a sorminta alapján 20 évente Eb-döntőt játszik, 1976-ban Panenka legendássá vált mozdulatával nyerni tudtak, míg 1996-ban Oliver Bierhoff aranygóljával kaptak ki a döntőben. Most 20 évvel később a jobb nevekből álló Horvátország ellen kellene pontokat szerezzen, ha tovább szeretnének jutni.

A horvátok az Európa-bajnokságokon eddig kétszer jutott be a legjobb nyolc közé, egy esetleges csehek elleni győzelem esetén ki-ki meccset játszhatnak a záró fordulóban a spanyolokkal a csoport első helyéért. Kiegyenlített mérkőzésre lehet számítani, amelynek a nyolc meccs óta veretlen horvátok az esélyesei. Horvátország a legutóbbi nyolc találkozóján csak két gólt kapott, az egyiket Dzsudzsák Balázs lőtte szabadrúgásból.

Tipp: Horvátország egy góllal nyer @ 3.45

Spanyolország 1.42, Döntetlen 4.60, Törökország 9.60

Ha a törökök apró előnyt akarnak szerezni a csehekkel szemben, akkor mindenképp pontot kell szerezniük Spanyolország ellen. Ha Törökország nem gyűjt pontot, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerül, nagy valószínűséggel csak a csoport harmadik helyét érheti el három ponttal, ami kevés lehet a továbbjutáshoz.

A két csapat múltja messzire nyúlik vissza, az utolsó török győzelemig 52 évet kell visszagörgetni az idő kerekét, akkor az 1954-es világbajnoki selejtezőn 1-0-ra nyertek. Ezzel az eredménnyel minden bizonnyal most is kiegyeznének.

A két válogatottat a 2010-es selejtezőben is egymás mellé sorsolták, a spanyolok mindkét alkalommal egy góllal nyertek. Spanyolország a kontinenstornán félelmetes sorozatban van, 2012-ben úgy nyerték meg az Eb-t veretlenül, hogy összesen egy gólt kaptak. A Vörösök utoljára 2004-ben vesztettek el Eb-találkozót, akkor Portugália 1-0-ra verte meg őket.

Bár Törökországnak jó csapata van, de ne feledjük, hogy Franciaországba legjobb csoportharmaddikként jutottak ki, míg Spanyolország 570 perce még gólt sem kapott a tornán.

Tipp: Spanyolország úgy nyer, hogy nem kap gólt @ 2.04