Európa-bajnokság: Gondolatok a portugál meccs, illetve a nyolcad-döntők előtt


Bár egyelőre még nagy a homály, az a spanyolok tegnap vereségével mindenképp eldőlt, hogy Iniestáék igencsak nehéz ellenfél mellé „sodródtak” mivel a legjobb 16 között kénytelenek a nagy tornákon immár sokadszor is bizonyító olasz válogatottal megmérkőzni. Erre a derbire majd június 27.-én, Párizsban kerül sor.

Hozzátehetjük, hogy a kialakuló ágrajz szerint így különösen veszélyes alsó ág jött létre, mert a hispán és a talján válogatott mellet itt szerepel a világbajnoki címvédő Németország, a házigazda francia együttes és Anglia is.

Ez az ág nekünk, magyaroknak azért lehet különösen érdekes, mert ha fiaink az „F” kvartett második helyén végeznének akkor nemzeti tizenegyünk is ide „nyer” besorolást, mégpedig mint Anglia ellenfele.

Ami a felső ágat illeti, itt ugyancsak biztos még egy nyolcaddöntő kiléte, ez pedig a június 25.-én délután 3-kor Saint-Étienne-ben megrendezésre kerülő Svájc-Lengyelország összecsapás. A magyar válogatott úgy kerülhet erre az ágra, ha harmadik lesz csoportjában – és ezáltal szombat este 9-kor Lens-ban kellene legjobbjainknak a spanyolverő horvátokkal összemérni erejüket – vagy pedig megnyerné a maga csoportját így az „E” jelű kvartett második helyezettjével csaphatna össze Touluse-ban, vasárnap este 9-kor.

De hogy végezhet együttesünk az első, a második, illetve a harmadik helyen? Nyilván ezt már legtöbb olvasónk kiszámolta, az ismétlés kedvéért vizsgáljuk meg az összes eshetőséget. A csoportelsőség megszerzése egyértelmű: amennyiben sikerülne megverni a portugálokat vagy akár csak egy döntetlent játszani ellenük, úgy minden mástól függetlenül Magyarország végez a kvartett tetején. Csoportmásodikok úgy lehetnek Király Gáborék, ha a rövidebbet húzzák Portugália ellenében és Izland nem győzi le Ausztriát. Ugyanilyen formáció, mégpedig vereség Portugália ellen és izlandi siker a „sógorok” ellen jelentené a csoport harmadik helyét válogatottunk számára. Egy biztos: Ausztria ellen való jobb eredmény miatt Alabáék már nem végezhetnek előttünk, a délutáni meccsek eredményétől függetlenül.

Érdemes egy pillantást vetni a szintén ma pályára lépő „E” csoport mérkőzésire, hiszen – mint említettük – könnyen innen jöhet a magyar válogatott nyolcaddöntős ellenfele az itteni csoport második helyezetének személyében. Itt egyelőre annyi dőlt el, hogy Olaszország megnyerte a csoportot, ezzel „megnyerve” a nyolcaddöntőre Spanyolországot, de az összes többi hely kiadó. Legkedvezőbb helyzetben a második helyet illetőleg Belgium van: Amennyiben Hazardék legyőzik ma este a svédeket, vagy akárcsak pontot csípnek meg Ibrahomicék ellen, ők a másodikok. Amennyiben skandináv siker születne ezen a találkozón, úgy a kék-sárgák aspirálhatnának jó eséllyel erre a címre, mivel a gólkülönbségük jelenleg -1, a szintén egy ponttal veszteglő „zöldeké” pedig – „hála” a kiadós pofonnak, amit a belgáktól kaptak – mínusz három. Így az ír válogatott csak úgy lehet(ne) csoportmásodik, ha három, de inkább négy góllal legyőzik a még gólt sem kap olaszokat és Svédország csak minimális különbségű győzelmet arat Belgium ellen.

A csoportharmadik esetleges kiléte is ilyen kusza, kezdve azzal, ha az olaszok illetve a belgák érvényesítik a papírformát és legyőzik az ír-svéd kettőst, akkor mindkét vesztes gárda egy-egy ponttal zár és biztosan búcsúzik a tornától. Ugyanez igaz, ha a párharcok döntetlenre végeznek, mert így 2-2 ponttal zárnának a skandinávok és Keane-ék is, ami szintén kevés lenne a továbbjutáshoz.

Amennyiben Forsbergék behúznák a meccsüket a belgák ellen ők lennének a másodikok míg a belgák a harmadik helyre szorulnának, de ha az írek meg tudnák lepni az olaszokat és a svédek nem szereznének pontot, úgy a „lóherések” négy ponttal elcsípnék a továbbjutást érő harmadik helyet. Bírjuk még követni? Nehezen, de egyelőre nem is fontos. A fontos, hogy ma este szóljon hangosan a hajrá magyarok!!