Európa-bajnokság: Fókuszban a "B" csoport


Wales2.90  döntetlen3.00  Szlovákia2.90 
Ha csak az oddsokat vesszük figyelembe, akkor első látásra teljesen háromesélyes mérkőzésnek tűnik a „sárkányosok” és északi szomszédunk összecsapása, sőt ha az együttesek selejtezőn során mutatott teljesítményét vizsgáljuk, akkor is hasonló eredményre jutunk.

Mindkét gárda csoportmásodikként kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra, 21, illetve 22 ponttal, de míg a britek egy viszonylag könnyű csoportot abszolváltak (Belgium, Bosznia-Hercegovina, Izrael, Ciprus és Andorra voltak az ellenfelek), addig a szlovákok egy kifejezetten kemény csoportból jutottak tovább pótselejtező nélkül (ellenfélként itt Spanyolország, Ukrajna, Fehéroroszország, Macedónia és Luxemburg szerepeltek).

A két csapat egyébként a 2008-as Eb kvalifikáción találkozott először - és eddig utoljára -, amikor is a Marek Mintál vezette szlovákok Wales futballtörténelmének legsúlyosabb, 5-1-es vereségét mérték a házigazdákra. Apró érdekesség, hogy a hazaiak becsületgólját egy akkor 17 éves fiatalember, bizonyos Gareth Bale jegyezte.

A nagyszombati visszavágón pedig a felek szinte lekopírozták pepitában a végeredményt, ekkor ugyanis a walesiek terhelték meg öt góllal a hazaiak kapuját, de Mintál most is duplázott, így beállítva a 2-5-ös végeredményt.

Amennyiben a felek most is össze tudnának hozni egy hasonlóan nyílt sisakos gólgazdag ütközetet azon a semleges nagyérdemű csak nyerne, bár a nagy tét miatt sokkal valószínűbb, hogy óvatosabb taktikát fog választani mindkét együttes.

Tipp: Gareth Bale gólt szerez @ 2.85 


Anglia1.90  döntetlen3.45  Oroszország4.80 
A játéknap rangadóját holnap este 9-kor a „háromoroszlánosok” vívják a szbornajával. Az előrejelzések ugyan egyértelmű angol sikert vetítenek előre, de Leonyid Sluckij gárdáját se lehet félvállról venni, hiszen az orosz válogatott ereje a szervezettségben és elszántságban keresendő, amely bármikor képes egy bravúros eredményre.

Az angol válogatott kirobbanó formában érkezett meg az Európa-bajnokságra, amit bizonyít az a tény, hogy selejtezős csoportját hiba nélkül, a maximális 30 ponttal teljesítette, ráadásul neves ellenfeleket győzött le a felkészülési meccsek folyamán is (pl. Németországot, Franciaországot és Portugáliát).

Az oroszoknak már több gondjuk volt a kvalifikáció során, egyrészt a sorozat alatt távozott a szövetségi kapitány, Fabio Capello, valamint becsúsztak olyan vereségek, mint a bombaformában lévő Ausztriától pofon oda-vissza (0-1, 0-1) illetve otthon csak döntetlen a nem éppen világverő Moldovával szemben (1-1).  Ennek ellenére végül második helyen, 20 szerezett ponttal nagyobb gondok nélkül Kokorinék is kijutottak Franciaországba.

Ami a két együttes közös történelmet illeti, tizennégy találkozójukból az angolok hatszor nyertek, míg az oroszok (korábban szovjetek) négyszer örülhettek, négy döntetlen mellett. Utoljára tétmeccsen a 2008-as Eb selejtező küzdelmeiben mérkőztek meg a csapatok, akkor Anglia 2007. szeptember 12.-én odahaza 3-0-s sikert aratott, az október 17.-i, moszkvai visszavágón azonban az oroszok diadalmaskodtak 2-1 arányban. Apró érdekesség, hogy akkor Anglia nem jutott ki az Európa-bajnokságra.

Tipp: Gólok száma a hazai csapatná 1,5 felett @ 2.10


Albánia5.75  döntetlen3.35  Svájc1.81 
Az abszolút újonc Albánia az esélytelenek teljes nyugalmával készülhet a szombati premierre, míg a helvéteknek egyenesen kötelező a győzelem csoportból való továbbjutásuk szempontjából. De valóban ennyire egyértelműek az esélyek?

Tény, hogy keret alapján az albánokat tartják a szakértők a legkevésbé esélyesnek az Európa-bajnokság megnyerésére, de ugyanakkor azzal se számolt senki, hogy Giovanni De Blasi együttese Dániát és Szerbiát megelőzve pótselejtező nélkül kijut Franciaországba. Márpedig ez történt, miután az albánok négy győzelem valamint két-két döntetlen illetve vereség mellett elcsípték az „I” selejtező csoport második helyét Portugália mögött. Igaz, ehhez kellett a szerbiai drónos balhé is, amikor is az „fekete sasok” a zöld asztal mellett kapták meg a három pontot 3-0-s gólkülönbséggel.

A svájciaknak mondhatni sétagalopp volt a kijutás az Eb-re, noha Angliától oda-vissza is kikaptak (0-2, 0-2), valamint egyszer botlottak Szlovéniában is (2-3) de a többi meccset mind megnyerték (a szlovénoknak 1-0-val visszavágva) és 21 ponttal biztos csoportmásodikként végeztek.

Ami különösen pikánssá teszi a mérkőzést Vladimir Petkovic válogatottja számára az a tény, hogy a svájci keret tagjai közül számosan – a teljesség kedvéért Valon Behrami, Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri, Shani Tarashaj, Blerim Dzemaili és Admir Mehmedi – albán szülők gyermekeikként látták meg a napvilágot, sőt Granit Xhaka testvére, Taulant (aki amúgy Svájcban az FC Baselben légióskodik) egyenesen az albán válogatottat képviseli a tornán! Így a Xhaka-fivérek lehetnek az első testvérpár az Eb-k történetében, akik ellenfélként néznek egymással szembe.

A két csapat egymás elleni mérlege eléggé egyoldalú, hat találkozójukból ötöt a svájciak nyertek, csupán a 2004-es Eb kvalifikáción sikerült az albánoknak egy döntetlent kibirkózniuk Tiranában 2002. október 12-én.

Tipp: Pontos eredmény első félidő 0-1@ 3.70