Európa-bajnokság: Csoportelsőségre fel!


Magyarország11.00  döntetlen4.45  Portugália1.41

Talán legtitkosabb vágyainkban vagy határtalan optimizmusból reménykedhettünk mi, magyar szurkolók abban, ami végül bekövetkezett: két mérkőzés után a magyar válogatott áll a csoport élén és saját kezében van a sorsa nem csak a továbbjutást, de még a csoportelsőséget illetőleg is!

Természetesen az izlandi meccs után van némi „félig üres pohár” érzésünk is, „hála” azon mérkőzés orosz sípmesterének, de elsősorban a pozitívumokat kell nézni, hogy játékosaink mindent megtettek, ami rajtuk állt és lássuk be mi szurkolók ezt szerettük volna már látni hosszú évek óta. Most hogy az akarat mellé jönnek a sikerek is az pedig különösen felemelő érzés, mondhatni a cseresznye a tortahabon.

Portugália ellen is szükség lesz arra a koncentrált játékra, amivel eddig kirukkolt a válogatott, persze az sem lesz hátrány ha Storck kapitány a rá jellemző kiváló érzékkel tud majd beleavatkozni a mérkőzést menetébe, legyen szó akár a taktikai felállásról vagy éppen személyi kérdésekről. Amennyiben ezek az elképzelések bejönnek erősen valószínű, hogy sikerül gólt lőni válogatottunknak, amivel akár egy félidőt is megnyerhetünk4.90.

Persze ahhoz, hogy gólokat szerezzünk szükség lesz szélsőink arra, hogy szélsőink remek labdákkal tömjék a centereket. Mivel Dzsudzsák Balázs képes lendületes elfutásokra könnyen előfordulhat, hogy ezúttal ő fogja előkészíteni a magyar gólt12.00.

Persze függeni fog együttesünk játéka attól is, hogy Portugália mit fog játszani, márpedig Fernando Santos legénységének mindenképpen gólt-gólokat kell(ene) szereznie, hiszen döntetlennel a luzitánok nem mennek semmire. Így a portugálok mindent be fognak előreláthatóan vetni ennek az érdekében, fennáll többek között annak is az esélye, hogy büntetőt ítéljenek meg a javukra5.50.

Pontosan a portugál nyomás miatt valószínűleg a Kádár Tamás-vezette magyar védelem be fog gyűjteni pár sárga lapot, de mivel Pepéék se mennek át a szomszédba keménykedésért még az is előfordulhat, hogy mindkét együttes ugyannyi kártyás figyelmeztetésben részesül4.40.

Általános tipp: Döntetlen és mindkét csapat gólt szerez8.00.

 

Izland3.85  döntetlen3.40  Ausztria2.12

A csoport második meccsén se lesz kisebb a tét, hiszen Izland a várakozáshoz képest jobban, Ausztria pedig (jelentősen) rosszabbul szerepel, így pontosan eltérő okból, de mindkettőjüknek égető szüksége lenne a begyűjthető pontokra.

A szigetországiak győzelem esetén biztosan továbbjutnak a legjobb 16 közé – mégpedig minden valószínűség szerint csoportmásodikként –. A döntetlen viszont önmagában nem biztos, hogy elegendő lenne számukra, hogy benn legyenek a legjobb csoportharmadikok között. Ausztria is leginkább ezért hajthat, mivel a „sógorok” csak úgy végezhetnek a kvartett második helyén amennyiben Magyarország legyőzi Portugáliát, ők pedig Izlandot.

De egyelőre az is nagy kérdés, hogy nyugati szomszédunk elbír-e az északiakkal? Utóbbiak kiválóan szervezett együttest alkotnak, amely igencsak masszív, kellemetlen védekezésre képes, ahogy ezt be is mutatta ellenünk, illetve Portugália ellenében is. Most is komoly esélye van annak, hogy félidőben gól nélküli döntetlent mutasson az eredményjelző2.38, hiszen az osztrákok eddig be találtak az Eb-n az éppen aktuális ellenfelük kapujába.

Persze az is nagy kérdés, ki fog közülük egyáltalán gólt rúgni. Legnagyobb esélye talán az együttes legnagyobb sztárjának, David Alabának van, aki mindig képes elrúgni egy-egy kiváló szabadrúgást vagy higgadtan értékesíteni egy büntetőt. Hogy a Bayern középpályása legyen elsőként eredményes a mezőnyben annak lehetősége9.00

Ilyen előzmények után nem lenne meglepetés, ha megint döntetlen születne, ha viszont ez úgy alakulna ki, hogy Gylfi Sigurdsson és Marc Janko is betalálna, az igencsak szép, 41.00 –szeres hasznot hozna az erre fogadónak.

Általános tipp: Összes büntetőlap –hazai csapat 4.5 felett2.23