Európa-bajnokság: Bemutatkozik a magyar válogatott!


Ausztria1.76  döntetlen3.75  Magyarország5.50

Negyvennégy évnyi böjt után – és az 1938-as világbajnokság óta először koronás Kossuth címerrel a mezén – lép pályára nemzeti tizenegyünk a selejtezőket kiváló eredménnyel abszolváló osztrákok ellen Bordeauxban.  A két gárdának ez lesz a 137. találkozója egymás ellen, a mérleg magyar szempontból igen kedvező: 66 győzelem, 30 döntetlen, 40 vereség. Nem mellesleg a futballtörténelem során ennél csak két ország találkozott egymással, mégpedig Argentína és Uruguay 181 alkalommal. Az első barátságos találkozót még Bécs – Budapest néven játszottuk Ausztriával 1902. október 12.-én, akkor súlyos, 5-0-s vereség lett a találkozó vége. Magyarország – Ausztria néven 1907. november 3.-án csaptak össze a felek, amikor is magyar szemszögből 4-1-es siker született. Az utolsó meccset két hónap híján szinte napra pontosan tíz éve játszottuk a sógorokkal, 2006. augusztus 16.-án Grazban barátságos találkozó keretében, és amelyet Gera Zoltán és Horváth András illetve Kuljic Sanel góljaival 2-1 arányban megnyertünk. Gera mai napig is aktív ugyebár, a szurkolók közül alighanem senki se bánná, ha ezúttal is győztes gól fűződne a nevéhez.

Növelheti önbizalmunkat az a tény is, hogy 1990. április 11.-e, vagyis 26 éve nem kaptunk ki Ausztriától, az azóta lejátszott hat meccsből négyet megnyert a magyar válogatott és két alkalommal végzett döntetlenre. Igaz utoljára 1985. április 17.-én játszottunk utoljára tétmeccset Ausztria legjobbjaival, akkor a tét a számunkra balvégzetű, 1986-os mexikói világbajnokság volt. A meccset egyébként Bécsben sikerült megnyerni, Kiprich József duplájával, de betalált még Détári Lajos is.

Ennyi múltidézés után vizsgáljuk meg a jelent is! A magyar válogatott mindenki által jól ismer módon, pótselejtezőn vívta ki részvételi jogát a tornára, ráadásul kettős győzelemmel Norvégia ellen.  A kvalifikációs meccseket még Pintért Attilával kezdte meg válogatottunk, de szerencsére az ő regnálása csupán egy meccsig tartott, az Észak-Írországtól elszenvedett igen kínos hazai vereség után Az MLSZ-vezetés egyből menesztette és helyére érkezett a rendkívül ambiciózus Dárdai Pál, akinek hat mérkőzése alatt veretlen maradt az együttes, legyőzve oda-vissza Finnországot (1-0, 1-0), egyszer pedig a Feröer-szigeteket (1-0), illetve barátságos meccsen Litvániát (4-0) valamint döntetlent játszva idegenben Romániával (1-1), idehaza pedig Görögországgal (0-0). A Berlinbe visszarendelt tréner helyére az addig az utánpótlásért felelős Bernd Storck érkezett, aki hat tétmeccse alatt háromszor győzött, a már említett Norvégia elleni kettős siker a pótselejtezőkön (1-0, 2-1) illetve újabb siker Ferörer ellen (2-1), kétszer játszott döntetlent, újfent Románia (0-0) illetve Észak-Írország ellen (1-1) és egyszer szenvedett vereséget egy nagy téttel már nem bíró meccsen Görögországban (3-4).

Az utazó keretet csak az utolsó pillanatban hirdette ki végül Storck kapitány, amelybe meglepetésre bekerült az MTK védője Bese Barnabás is, de végül kimaradt belőle Bogdán Ádám, Gyurcsó Ádám, Kalmár Zsolt és Korcsmár Zsolt is. A kezdőcsapat nagyjából valószínűsíthető, a kapuban biztosnak tűnik Király Gábor helye, ahogy a védelemben is adott a Fiola Juhász, Kádár (esetleg Guzmics) Lang négyes. A középpálya ellenfelektől függően variálható, de azt megkockáztathatjuk, hogy itt is állandó helye van a Dzsudzsák Balázs – Gera Zoltán kettősnek, akik mellett Elek Ákos (esetleg Nagy Ádám) Kleinheisler László vagy Lovrencsiscs Gergő kaphat lehetőséget. A legnagyobb kérdőjel a csatársorban van, ahol Storck ragaszkodik a hosszú ideje formán kívül lévő Szalai Ádámhoz, miközben a lengyel gólkirályi címet besöprő Nikolics Nemanja általában csak csere. És ott van még Böde Dániel is, aki már sokszor bizonyította, hogy bármikor képest eldönteni egy meccset, amennyiben lehetőséget kap. Erre Ausztria ellen is jók az esélyei.

Vessünk egy-két pillantást a sógorok eredményeire és keretére is! Az osztrákok parádés játékkal, imponáló magabiztossággal nyerték meg selejtezőcsoportukat olyan ellenfelek előtt, mint Oroszország vagy éppen Svédország. Tíz találkozóból Alabáék csak odahaza remiztek a svédekkel (1-1) a többi összes találkozót viszont megnyerték, oda-vissza verve az oroszokat (1-0, 1-0) majd Stockholmban négyet lőve Ibrahimovicéknak (4-1). Nyugati szomszédunk az elmúlt 13 tétmeccsén rendre betalált az aktuális ellenfél kapujába, viszont nyolc alkalommal meg tudta őrizni hálóját a góltól!

Ami magát a csapatot illeti, viszonylag veterán, 27-28 éves átlagéletkorú gerincre támaszkodik Marcel Koller szövetségi kapitány. A mostaniak közül öten már ott voltak Ausztria eddigi utolsó nagy világversenyén, a haza pályán rendezett 2008-as Európa-bajnokságon is. Ez a hat játékos név szerint Christian Fuchs – aki nem mellesleg éppen az idén lett bajnok a Leicestrer Cityvel – Ramazan Özcan, Martin Harnik, Sebastian Prödl és a magyar születésű védő Garics Görgy. Utóbbit szomorú veszteség érte, mivel a napokban vesztette el az édesapját. Az osztrákok leghíresebb labdarúgója azonban a 23 éves Bayern csillag David Alaba, aki fiatal kora ellenére már a 47-ik válogatott béli mérkőzésére készül.

Tipp: Pontos eredmény félidőben: 0-02.55

 

Portugália1.58  döntetlen 3.95  Izland7.20
A csoport másik mérkőzését este 9-kor játsszák, amikor Cristiano Ronaldo vezette Portugália az abszolút Eb újonc Izlanddal csap össze Saint Étienne-ben. A két együttes közös múltja nem vezet vissza olyan történelmi távlatokba, mint a magyar-osztrák párharc. Először 1988-ban a szöuli olimpiára való kijutásért csapott össze a két gárda, akkor Portugália otthon 2-1-re, idegenben pedig 1-0 nyert. A második párharcot a 2012-es Eb kvalifikációk vívták a luzitánok és az északiak. Az első meccset 2010. október 12.-én Reykjavikban 3-1 arányban nyerték a vendégek, míg a portói visszavágót 2011. október 7.-én gólzáporos meccsen 5-3-al húzták be Naniék.

A selejtezők során Portugália az „I” csoport élén végzett, mégpedig toronymagasan, nyolc mérkőzéséből hetet megnyert és csupán csak egyszer kapott ki, igaz az eléggé kínos vereségnek bizonyult, mivel hazai pályán mindjárt az első meccsen Albániától „sikerült” kikapni 2014. szeptember 7.-én (0-1).  A felkészülési mérkőzésen is felemásan teljesített a gárda, ugyan megverte Belgiumot (3-2), Norvégiát (3-0) és Észtországot (7-0), de kikapott Oroszországtól (0-1), Bulgáriától (0-1) és Angliától.

Izland viszont igencsak veretes csoportból jutott ki Franciaországba, ráadásul egyenes ágon, pótselejtező nélkül pedig olyan gárdák szerepeltek az „A” jelű kvalifikációs csoportban, mint Hollandia, Csehország vagy éppen Törökország. Lars Lagerbäck együttese hat alkalommal győzött, többek között térdre kényszerítve oda-vissza Hollandiát (2-0, 1-0), egyszer-egyszer Csehországot (2-1), Törökországot (3-0) Kazahsztánt (3-0) és Lettországot (3-0), emellett becsúszott még két-két döntetlen (KAZ 0-0, LAT 2-2) illetve vereség (CZE 2-1, TUR 1-0). Így végül magabiztosan, összesen húsz pontot begyűjtve masíroztak ki Finnbogassonék az Eb-re és ha már ott vannak történetük során először aligha érik be a bámészkodó turista szerepkörével.

Tipp: Pontos végeredmény: 3-115.00