Európa-bajnokság: Anglia-Wales szakértői elemzés


Szombaton különböző érzelmek árasztották el az angol és a walesi szurkolókat, akik most csütörtökön Lens városában találkoznak. Ez az egyik legjobban várt csoportmeccs a 2016-os Európa-bajnokságon. Anglia gyakorlatilag a lefújás pillanatában kapta az egyenlítő gólt az oroszoktól, amely miatt a várt három pont elmaradt. Ezzel ellentétben Wales dicsőségben ragyogott, miután a Szlovákia elleni diadalnak köszönhetően 58 év után nyertek mérkőzést nemzetközi tornán.

A football szakíró és taktikai zseni Jonathan Wilson Anglia, míg Mark Jones Wales szemszögéből elemzi a meccset.

CSAPAT HÍREK

Jonathan Wilson (Anglia): Mind a 23 játékos edzett szerdán, ami azt jelenti, hogy Roy Hodgson bármilyen taktikai felállást választhat. Adam Lallana jobb oldali teljesítménye Oroszország ellen, és az hogy Wales valószínűleg három védővel fog játszani, arra enged következtetni, hogy nem változik Anglia 4-3-3-as hadrendje.

Raheem Sterling gyenge baloldali teljesítménye a második félidőben elgondolkodtató, talán Wayne Rooneyt kellene kihúzni a szélre, akinek a helyén egy olyan játékos mozoghatna, akinek ez az eredeti posztja. Ilyen Eric Dier vagy Dele Alli.

Wales v Slovakia - Group B: UEFA Euro 2016 : News Photo

Mark Jones (Wales): A Szlovákia elleni győzelemet ugyan euforikus hangulat követte, de ez most kicsit elhalkulni játszik, miutén Chris Coleman három játékosát is nélkülözni kénytelen a mérkőzésről. A fiatal kapus, Danny Ward jól teljesített harmadik válogatott meccsén Szlovákia ellen. Dave Edwards megbízhatóan játszott a középpályán, míg Jonny Williams harcolta ki azt a szabadrúgást, amelyből Gareth Bale megszerezte a vezetést.

Wayne Hennessey, Joe Ledley és a nemzeti hős Hal Robson-Kanu elméletben helyettesítheti őket, de Coleman valószínűleg nem vállalja mind a három esetben a kockázatot.

FORMA

Wilson: Úgy tűnik, hogy Jack Wilshere a szövetségi kapitány kedvence, ha le kell cserélni Rooneyt, de Jordan Henderson több energiával és védekező képességgel tudna beszállni. A kései egyenlítő gól ugyan frusztráló volt, de Anglia nagyon hosszú ideig jól játszott Oroszország ellen. Talán ez volt a csapat legjobb teljesítménye egy tornán 2004 óta.

A csapat két komoly hibát vétett, mindkettő alapvető. A mezőnyfölény ellenére nem sikerült helyzeteket kialakítani, de a védelemmel kapcsolatos félelmek is feléledtek. Mindent egybevetve: Angliának nem szabad az utolsó percekre hagynia a döntést.

Jones: Annyi fájdalommal és távolmaradással teli év után lehetséges, hogy minden generáció - fiatalok és idősebbek egyaránt - túlbecsülik a Szlovákia elleni győzelem értékét. Az érzelemekkel átitatott győzelem hatalmas nyomást helyez a csapatra Anglia ellen, amely minden bizonnyal a csoport egyik kulcstalálkozója lesz, ahol Coleman valami újjal lepheti meg az ellenfelet.  

KULCSEMBER

Wilson: Szinte értékelhetetlen volt Harry Kane játéka Oroszország ellen. Nem focizott kifejezetten rosszul, de súlytalannak lehetett érezni, és kisebb meglepetés volt, hogy a meccs vége felé nem cserélték le.

Ha Anglia le akarja győzni Wales együttesét, akkor a csatár erősségeit kell használnia. Ha ő adja be a szögletet, azzal elveszik a játékának az élét. Az edzői stáb biztosan látta, hogy edzéseken milyen remekül küldi be a labdákat a kapu elé, de az kicsit erős, hogy a legjobb góllövőd nincs a tizenhatoson belül a sarokrúgásoknál.

Wales v Slovakia - Group B: UEFA Euro 2016 : News Photo

Jones: Könnyű lenne újra Gareth Bale-t választani, így most a Szlovákia ellen fáradhatatlan teljesítményt nyújtó Joe Allenre esik a választásom, akit ráadásul az UEFA a meccs emberének is megválasztott. A Liverpool középpályása a közösségi médiában kapott hideget-meleget, sőt Brendan Rodgers is bírálta, de ezek ellenére a walesi válogatottban felnőtt a feladathoz, és remek teljesítményt nyújt. Most a legjobbját kell nyújtsa, hogy megállítsa Wayne Rooneyt, és nem szabad engedje, hogy labdát kapjon. Ezzel az angol támadások ütemüket veszthetik.

TUTI TIPP

Wilson: Olyan meccsre számítok, ahol Anglia fog dominálni, míg Wales visszahúzódik. Ezek a körülmények nem teszik könnyűvé a gólszerzést, de sok szögletet eredményezhetnek. Emiatt szerintem Anglia hárommal több szögletet fog rúgni, mint Wales @ 1.87.

Jones: Láthattuk, hogy mi történik akkor Angliával, ha egy csapat fegyelmezetten védekezik ellenük, és arra kényszerülnek, hogy feltörjenek egy védelmet. Nem lenne meglepő, ha Wales ugyanazt a taktikát alkalmazná, visszahúzódna és Gareth Bale ellentámadásaiban bízna. Ha ez bekövetkezik, akkor az angol játékosok egyre frusztáltabbak lehetnek, és az olyan habitusú játékosokkal, mint Rooney vagy Eric Dier, szinte biztos vagyok benne, hogy több lapot fognak kapni. 4.00

Wales nem kapot lapot Szlovákia ellen, akik viszont öt sárgát is begyűjtöttek.

MERÉSZ TIPP

England Media Access : News Photo

Wilson: Elképzelhető, hogy megismétlődik a portugálok elleni barátságos meccs forgatókönyve. Akkor Anglia végig nyomott, és végül egy fejessel a hajrában megtörte a portugálokat. Chris Smalling góljával 1-0-ra nyer Anglia @ 121.0.

Jones: Bale szabadrúgásból talál be @ 15.00

VÉGEREDMÉNY TIPP

Wilson: Anglia-Wales 1-0 @ 5.80

Jones: Anglia-Wales 1-1 @ 8.00