Euro 2016: Portugália v Izland - Szakértők egymás között


Portugália és Izland az utolsó két csapat, amelyik debütálni készül az Európa-bajnokságon, mégpedig kedd este a Saint-Etienne-i stadionban.

Az elemzések központjában leginkább az a kontraszt szerepel, amelyet egy megasztár, Cristiano Ronaldo és egy „első bálozó” kis nemzet közti különbség testesít meg. De mit várnak pontosan a szakértők?

A párharcot két szakember, Tom Kundert és Alexander Freyr Einarsson elemzi a következőkben.

 

Csapat hírek

Tom Kundert Portugáliáról: Ricardo Queresma’s felkészülési meccsen mutatott parádés formája elég lehet, hogy kiszorítsa azt a Nanit, aki egyetlen játékos volt a portugál keretben, aki minden meccsen kezdőként lépett pályára a kvalifikációs mérkőzések során. Viszont a tegnapi tréningen Queresma izomsérülést szenvedett, ennek ellenére úgy tűnik tudja vállalni kedden a játékot.

Ami a védelmet illeti, Guerreiro olyan meggyőző teljesítmény nyújtott, hogy az edzések során fokozatosan átvette a balhátvéd posztját Eliseutól.

Azonban az összes szempár – mondhatni természetesen – Cristiano Ronaldora és Joao Moutinhora esett, akik kiváló kondíciót mutattak a tornát megelőző három felkészülési mérkőzés során.

FBL-EURO-2016-ISL-TRAINING : News Photo

Alexander Freyr Einarsson Izlandról: Az északiak keretében mindenki egészséges és nagy várakozással készül az ország történetének első Európa-bajnokságára.  A Nantes csatárának, Kolbeinn Sigþórssonnak csak az utolsó percben sikerült biztosítani helyét a keretben, miután jópár sikeres és fontos megmozdulása volt a Lichtenstein elleni felkészülési meccsen.

Ezen a meccsen nem játszott a Basel szélsője Birkir Bjarnarson és a Malmö védője Kári Árnason sem, ennek ellenére mindkettőjük helye biztosnak tűnik az izlandi kezdő tizenegyben. Sőt Lagerbäck kapitány már kilenc helyen biztos a kedd esti kezdőben, a maradék két helyért azonban még nagy csata várható.

 

Forma

Kundert: A portugál együttes három felkészülési mérkőzéséből kettőt magabiztosan megnyert Norvégia és Észtország ellen egyet pedig minimális különbséggel elveszített Angliával szemben, igaz a Wembleyben bő egy órát emberhátrányban kényszerült játszani. Az utolsó hét tétmeccsét a selejtezők során egyaránt megnyerte a gárda, ami kétségkívül bíztató előjel a tornára.

Portugália hatszor lépett pályára eddig Európa-bajnokságon, de csak kétszer sikerült győzelemmel bemutatkoznia: 2000-ben és 2008-ban. A luzitán szurkolók viszont őszintén remélik, hogy ez a sorozat újabb győztes elemmel bővül kedd este.

Einarsson: Izland formája a selejtezők lezárulása óta azonban nem túlságosan bíztató. Tizenegy fellépéséből csak hármat tudott megnyerni a válogatott viszonylag gyenge, illetve rossz formában lévő együttesek ellen (Görögország, Finnország, Lichtenstein), viszont sima vereséget szenvedett olyan erősebb ellenfelektől, mint Dánia vagy Lengyelország.

A Lichtenstein elleni 4-0-s siker kapóra jött a nagy torna előtt, de ahhoz, hogy az északiak sikeresek legyenek a tornán vissza kell szerezniük azt a keménységet és harci szellemet, ami a selejtezők során jellemezte őket.

 

Kulcsember

Kundert: Portugália papírforma alapján a legerősebb kerettel rendelkezik a kvartettben, így az izlandiak nyilván elégedettek lennének egy ponttal Európa-bajnoki debütálásuk során ezért valószínűsíthetően védekező taktikával fognak készülni. Ezért a portugáloktól váratlan húzások is szükség lehet, hogy áttörjék az északiak védelmét, ebben pedig fontos szerepe lehet Ricardo Queresmának aki két gólt lőtt és három gólpassz adott legutóbb Észtország ellen.

Mivel ezen a napon megállíthatatlan volt, nagy valószínűséggel letette a névjegyét, ami a kezdőcsapatot illeti.

Euro 2016 - Iceland Press Conference : News Photo

Einarsson: A Swansea középpályása Gylfi Sigurðsson kulcsembere lehet az izlandi együttesnek. „Sig” bombaformában érkezik a tornára mivel walesi klubjában tizenegy gólt szerzett az elmúlt szezonban, ebből kilencet a 2016-os esztendőben, ezzel az izlandi játékos a liga egyik legeredményesebb játékosává avanzsált, ami a naptári évet illeti.

Gylfi nem csak a góllövésben jeleskedik, de ki kell emelni a védőmunkáját és a fontos passzait is.

 

Biztos dolog

Kundert: Láthattuk ezen az Eb-n is, hogy a különféle csapatok között egyre csökken a különbség, a „kisebb” csapatok első sorban masszív védekezéssel próbálták felvenni a versenyt a náluk esélyesebbekkel. Valószínűleg ezt a taktikát válassza Izland is ezért valószínűleg nem lesz egy sok gólos mérkőzés. Gólok száma 2.5 alatt.1.68

Einarsson: Izland betalált az ellenfelei kapujában az elmúlt kilenc meccse során és összességében is sok gólhelyzetet alakított ki. A védelem mostanában gyengélkedett, ami nem egy életbiztosítás egy olyan klasszissal szemben, mint Cristiano Ronaldo. Mindkét csapat gólt fog szerezni a találkozón2.35

 

Hosszú lövés

FBL-EURO-2016-FRIENDLY-POR-EST : News Photo

Kundert: A sokadvirágzását élő Queresma az elmúlt válogatottbeli mérkőzésén háromszor volt eredményes, ezzel ő volt Fernando Santos együttesének legeredményesebb játékosa. Hogy ő szerezze a találkozó első gólját arra a sansz7.50.

Einarsson: Nagyon szép lenne, ha a veterán, immár 37 esztendős Eidur Gudjohnsen a cserepadról beállva gólt szerezne, ezzel élete első jelentős válogatott tornáján megkoronázná parádés karrierjét. Az esély, hogy ez megtörténjen7.00.

Konkrét tippek:

Kundert: Portugália nyer 1-0-ra5.25

Einarsson: 3-1-es portugál siker születik14.0

 

 

#LuckIsNoCoincidence