Déli-mix: Fókuszban a római derbi


Lazio 4.00, döntetlen 3.45, Roma 2.00
Ebben a naptári évben még veretlen a Lazio bajnokin, három győzelem és két döntetlen a mérlegük. Az előző fordulóban a Chievo vendégeként könyvelhettek el 2-0-s sikert. A tavaszi eredménysor eddigi legnagyobb bravúrja részükről a Juventus elleni 1-1 hazai pályán. Érdekesség, hogy minden tavaszi bajnoki győzelem után egy hét múlva leikszeltek, ennek alapján most is egy döntetlennek kell következnie – persze ez nem több puszta feltevésnél. 

Amikor legutóbb a Lazio volt pályaválasztó (csak a rend kedvéért mondjuk el, hogy a Roma és a Lazio ugyanazt a stadiont használja), akkor 3-2-re nyertek a kékek. Ez 2012-ben történt, 2013-ban három derbit rendeztek és mindhárom alkalommal a Roma volt pályaválasztó. A mérleg (időrendben): egy döntetlen, egy Lazio siker (kupameccsen) és egy Roma győzelem. Tehát függetlenül a tabellán elfoglalt helyezéstől igazi háromesélyes mérkőzésről van szó, ami egyáltalán nem könnyíti meg az egyszeri fogadó életét.

Mondjuk, az aktuális formák alapján a Roma tűnik az esélyesebbnek. Másodikak a bajnokságban és a kupában szerdán épp azt a Napolit verték meg fordulatos meccsen 3-2-re, amelyik kiejtette a Laziot. Majdhogynem hibátlan a Roma 2014-es teljesítménye, egyedül a tavaszi szezon nyitómeccse nem sikerült valami fényesre: 3-0-ra kikaptak a Juventustól Torinóban (aztán revánsot vettek a kupában, ahol 1-0-ra nyertek Tottiék). Azóta viszont az összes tétmeccsüket megnyerték, kivéve az előző fordulóban a Prama elleni bajnokit, mivel az a mérkőzés elmaradt a pálya borzalmas állapota miatt.

Elmondható még, hogy jól funkciónál a római védelem, hét tétmeccsen hat gólt kaptak, ebből hármat a Juve, kettőt a Napoli rúgott nekik. Ebből, és a római derbik feszült hangulatából kiindulva talán most sem számíthatunk gólzáporos meccsre annak ellenére, hogy elől jól termelnek az AS Roma csatárai, a csapat plusz 34-es gólaránya gyönyörű példa erre.

Tipp: Döntetlen @ 3.45

Verona 9.00, döntetlen 4.60, Juventus 1.40
Három, zsinórban elveszített bajnoki után tudott nyerni múlt héten a Verona, az utolsó helyen álló Sassuolo vendégeként izzadtak ki egy 2-1-es győzelmet. Egyébként ez volt idén a második győzelmük. A Juve ellen – ha szoros meccseken is – de többnyire kikapnak, utoljára 2001-ben fordult elő, hogy otthon kiharcoltak egy döntetlent.

Ilyenformán sima vendégsikerre van kilátás, bár minthogy az előbb szóba került a Verona soha nem adja olcsón a bőrét, az egymás elleni eredményeket böngészve csak úgy sorjáznak az 1-0-s Juve sikerek (tavaly szeptemberben 2-1-re nyert a Juventus ellenük hazai pályán, ez sem számít gólparádénak). Amúgy tavaly október óta veretlenek a zebrák és mindössze a Lazio elleni 1-1 csúfítja el statisztikájukat.

Tipp: Gólok száma kevesebb mint 2.5 @ 2.16

Real Sociedad 1.45, döntetlen 4.40, Levante 7.50
Két tétmeccset bukott el az elmúlt napokban a Real Sociedad. Először a bajnokságban gázolt át rajtuk az Atletico Madrid (4-0 Madridban), majd a szerdai kupameccsen a Barcelona vendégeként kaptak ki 2-0-ra. (A második öngólra alighanem még sokáig fogunk emlékezni, mert az még a finnek ’97-es bénázását is felülalulmúlta.) Gondolhatnánk, hogy akkor most a bajnokságban helyre teszik a dolgokat, de helyzet az, hogy utoljára egy 2010-es bajnokin győzték le otthon a Levantét. Azóta már háromszor is fogadták őket, két 1-1-s döntetlent és egy vereséget sikerült összehozniuk.

A tízedik helyről várhatja ezt a játéknapot a Levante, amely négy meccses veretlenséget tudhat magáénak a Primera Divisionban. Múlt héten a Rayo Vallecano házgazdájaként játszottak 0-0s döntetlent és egyébként nem jellemző rájuk a gólerős játék.

Tipp: X2 @ 2.75

Sevilla 6.00, döntetlen 4.33, Barcelona 1.53
A tavaszi szezon nyitómeccsét megnyerte a Sevilla, azóta viszont nem tudtak újra győzni, pedig már négy forduló is lement. Múlt héten Malagában kaptak ki 3-2-re, előtte hazai pályán a Levante bánt el velük. A Barcával többnyire szoros meccseket játszanak, de már pontszerzés is hatalmas bravúr lenne tőlük.

Még akkor is, ha Barcelona nem pörög most annyira, mint azt az elmúlt években megszokhattuk tőlük. Ugyanakkor még mindig klasszis csapatról beszélünk, annak ellenére, hogy a második helyen vannak, három pontos hátránnyal az Atleticoval szemben. Már csak ezért is valószínű, hogy ha nem is játszi könnyedséggel ugyan, de behúzzák majd ezt a meccset.

Tipp: A Barcelona nyeri a meccset @ 1.53

A kombináció eredő szorzója @ 31.35