Copa del Rey: Döntőnek beillő rangadót vív az Atlético és a Barcelona


Atlético Madrid3.30  döntetlen3.25  FC Barcelona2.28
Kis túlzással kettős döntőt láthat egy héten belül a nagyérdemű, mivel ahhoz aligha kell nagy jóstehetség, hogy kijelentsük: ennek a párharcnak a győztese jó eséllyel a döntőt is behúzza majd májusban, de hogy melyik együttes jut el a fináléba az szinte megjósolhatatlan.

Kezdjük azzal, hogy a madridi piros-fehérek már régóta a katalán gigász mumusának számítanak, ugyanis három év alatt kétszer is a Matracosok búcsúztatták a Bajnokok Ligájából Messiéket, akiknek az őszi szezonban sem sikerült legyőzni hazai pályán Diego Simeone tanítványait (1-1). A Barca utoljára még a 2015/16-os szezon során nyert a Vincente Calderónban, akkor 2-1 arányban bizonyultak jobbnak a gránátvörös-kékek.

Ez az Atléti azonban már nem az a masszív társaság, amit ez előző években megszokhattunk. Bár most is ott vannak az élbolyban Torresék, de a bajnoki címre az esélyük már most, a szezon felénél konvergál a nullához, sőt nagy kérdés, hogy ebben az idényben egyáltalán a BL selejtezőt érő negyedik hely meglesz-e, mivel a Real Sociedad–Villarreal kettős is ugyanerre a pozícióra ácsingózik.

Kisebbfajta megtorpanás látszik az Atléti háza táján, a gárda ugyanis a legutóbbi két bajnoki meccsén nem bírt el az Athletic Bilbaóval (2-2) és az újonc Alavésszel (0-0) sem. Ráadásul az utóbbi csapat már másodszor tört borsot nagynevű ellenfele orra alá, mivel ősszel is csupán gól nélküli döntetlenre végeztek a felek, márpedig egy olyan csapatnál ahol egy Griezman, egy Gameiro, egy Fernando Torres, vagy éppen egy Carasco kergeti a labdát a csatársorban, ez a teljesítmény igencsak vérszegénynek tűnik.

A madridiak ennek ellenére egy meccsre képesek nagyon felszívni magukat és a veterán taktikus Diego Simeone is jó párszor húzott már meglepőt, amit a katalánok nem tudtak lereagálni, így amennyiben előnyt tudnának szerezni otthon a Matracosok, az kőkemény és szervezett védekezésüket ismerve könnyen kitarthatna a visszavágón is. Bár a védelem összeállításánál még okozhat gondot, hogy Gimenéz sérülés miatt jó időre kidőlt a sorból.

A katalánok igencsak bosszúsak lehettek a vasárnapi Betis elleni összecsapás (1-1) során, mivel nem először fosztotta meg a társaságot nyilvánvaló játékvezetői tévedés a bajnoki pontoktól. Persze az érme másik oldala, hogy a gránátvörös-kékeknek jobban is játszhattak volna és gólokkal igazolni fölényüket a pályán. Ez esetben aligha lenne miről beszélni-reklamálni.

Ezzel a kisebb kisiklással így megint lépéshátrányba került a Barca az ősi rivális Real Madriddal szemben, de a kupa máris lehetőséget ad a javításra, annál is inkább mivel Suárezék egy rendkívül jó meccsen léptek túl a negyeddöntők során régi mumusukon, a Real Sociedadon (5-2). Ez kellő önbizalmat adhat egy másik régi „kedvencük” az Atlético elleni csörte előtt.

A vendégeknek mindenképp olyan taktikát kell választaniuk, amivel meg tudják bontani a madridiak betonvédekezését, akik nyilván egy centiméternyi terültet sem akarnak hagyni Luis Suáreznek és hatványozottan figyelnek Lionel Messire, persze amennyire az ördöngös argentint figyelni, vagy megállítani lehet. Éppen ezért kulcsszerep várhat a szintén kiismerhetetlen brazil Neymarra, aki képes meccsekre eltűnni, de amennyiben jó mérkőzést fut akár egyedül is rangadókat dönthet el. Egy biztos, nagy taktikai harc várható az edzők között és óriási küzdelem a pályán szinte minden négyzetcentiméterért.

Tipp: Gólok 1,5 alatt 3.15


Celta Vigo1.72  döntetlen3.50  Alavés5.50
Szabályszerű hőstettet hajtott végre a Celta Vigo, amely parádés meccsen otthon ikszelt a Real Madriddal (2-2) ezzel pedig előnyét megtartva búcsúztatta a Király Kupa sorozattól sokkal esélyesebb ellenfelét. A vígóiaknak akkora lökést adott ez a siker, hogy hétvégén menetből behúzták az idegenbeli, Leganés elleni meccsüket is (2-0), ezzel újra bejelentkeztek a nemzetközi porondot érő helyekre. Persze amennyiben az Égszínkékek bejutnának a fináléba az szinte biztosított lenne számukra akár a Barcával, akár az Atlétivel játszanák a döntőt Eduardo Berizzo tanítványai.

Apró érdekesség, hogy a két gárda, bő két héttel ezelőtt – egészen pontosan január 15-én – már megmérkőzött a vigói Balaídos stadionban, akkora Radoja kései góljával a gallegók otthon tudták tartani mindhárom pontot (1-0).

Hazai pályán egyébként is igen félelmetesek mostanában Guidettiék. Öt fellépésükből négyet is megnyertek, csak a Sevilla elleni sima vereség (0-3) csúfítja el az összképet. Nagy valószínűséggel ezúttal is fel fogja vállalni a támadófocit a Celta, hiszen az a gárda, amely jó játékkal ki tud ejteni egy Real Madrid szintű csapatot is, aligha fog megijedni az élvonal újoncától.

Ennek ellenére Mauricio Pellegrino csapatát hiba lenne egy kézlegyintéssel elintézni, hiszen a baszkok nyertek már az idei szezon során a Nou Campban (Barcelona 2-1) az El Madrigálban (Villarreal 2-0) és pontot szereztek a Vincente Calderónból is (Atlético Madrid 0-0). Ami pedig végleg felszabadulttá teheti Alexiséket, hogy nekik semmi vesztenivalójuk sincs, hiszen már önmagában az is óriási teljesítményt, hogy a gárda ott van az elődöntőben, míg olyan együttesek, mint a Real Madrid, a Sevilla, a Villarreal vagy éppen a baszk riválisok, az Athletic Bilbao és a Real Sociedad már elhullottak.

Az a tény is a vendégek mellett szólhat, hogy ugyan igen kevés gólt szereznek (eddig a bajnokságban 17-et, ami a harmadik leggyengébb támadóteljesítménynek számít) viszont 20 kapott góljuknál csak a Real Madrid–Barcelona–Atlético Madrid hármas kapott eddig kevesebbet. A baszkok szívósságát mutatja az a tény is, hogy ők játszották a legtöbb döntetlent is a ligában, márpedig a kupasorozat oda-visszavágós rendszere miatt, Galíciában se kell feltétlenül nyerniük a vendégeknek a továbbjutáshoz.

Tipp: Félidőben döntetlen 2.00