Celeb-cicák nyávogása helyett inkább női focit!


Magyarországon az eseményhez méltatlan csend övezi a női labdarúgó világbajnokságot! A hivatalos megmondó újságban is szolid a térfogata annak a jelentésnek, amely a vébéről jön, a többit meg inkább nem is szabad szóba hozni! Mert ami nincs, arról lehetetlen informálódni. Olykor-olykor azért beesik a hivatalos információkon kívül egy pár olyan jelenet a kanadai világeseményről, amire tátott szájjal csodálkoznak rá a bamba értetlenek.

Bezzeg néhány celeb porcica pajkos nyávogása elhallatszik a címlapig!

Félreértés ne essék: nem kell, hogy a női foci az újságok, internetes portálok első oldalán hasítson, de a sportrovatok vezetőinek ideje lenne tudomásul venni, hogy a lányok-asszonyok 21. századi focija már messze nem a ’70-es, ’80-as évek majálisainak traktorosok-szerelők; nősek-nőtlenek; kövérek-soványak részegen dülöngélő, büfögéses kispályás marháskodása, nagytestű asszonyok ügyetlen, sikoltozásos labdakergetése.

Amit a tévében láthatunk lassan két hete, az egészen elképesztő, és megdöbbentő nézni, amit a világ elején járó jányok’ művelnek. Félelmetes a tempó, technikailag hatalmas a fejlődés, az eddig gyengécskének tartott kapus kisasszonyok nagyon jól megtanulták lábbal is kezelni a labdát. A javulás miatt hajlamosak vagyunk megfeledkezni a kifutások, ívelések gyötrelmeiről.

Nem magamtól vagyok ilyen „szagértő”, Dörnyei Balázs edző állításait jegyzem. Ő az, aki az FTC női labdarúgó csapatával az NB1-ben aranyérmes lett és indulhat a Bajnokok Ligája selejtezőjében. Balázs egy interjúban ámulattal beszélt a szupergyors japánokról, a feltörekvő kolumbiaiakról, a méregerős és iszonyatos nagy bázissal rendelkező amcsikról.

Miközben idehaza ott tartunk, hogy a szövetségben – még úgy ahogy időben – észbe kaptak és egy erős lobbinak köszönhetően kiadták parancsban az első osztályú kluboknak, hogy igenis kötelező női csapatot indítani. A kései magyar felhorkanásnak így is súlyos a következménye, mert a világ annyira ellépett a magyar mezőnytől, hogy rengeteg idő kell a felzárkózáshoz. A fejlődés érdekében komolyan kellene venni az utánpótlás képzést, egy olyan ösztönző rendszerért kiált a hazai minőség, amellyel a női focisták a mindennapok nélkülözéséből kicsit komfortosabb életérzéshez jutnának. Nem milliókról lenne szó, mint a Mennyei Bajnokság vitézeinek, pusztán annyi, hogy a lányok leléphessenek a szülői költségvetésről és ne kelljen kipurcantan, kitaposott cipőben játszani.

Most már csak arra kötnék nagy értékben fogadást, hogy megtudhassam: mi a francért kötelezték a nyavalyás műfüves pálya használatára a kanadai szervezőket?

Itt találsz oddsokat a női világbajnoksághoz!