A Bundesligát sem kell már nélkülöznünk idén!


Wolfsburg–Dortmund
Hans-Joachim Watzke, a Dortmund sportigazgatója nemrég arról beszélt, hogy szeretne egy nyugodtabb szezont a pályán kívül annál, mint ami az előző idényben volt jellemző a sárga-feketék háza táján. Mindezt rögtön keresztülhúzta az Ousmane Dembélé barcelonai átigazolási mizériája. Dembélé egyébként még eltiltását tölti, amit a Dortmund szabott ki rá, amiért nem ment el edzésre. Peter Bosz edző – aki az Ajax kispadját hagyta ott a BvB kedvéért – elismerte, hogy nem tudja, milyen hatással van a játékosra a körülötte kialakult cirkusz.

Mindenesetre azt örömmel nyugtázhatta Bosz, hogy Pierre-Emerick Aubameyang (aki ugye 31 gólig jutott az előző bajnoki szezonban és ezzel gólkirály lett) egyelőre maradt a klubnál és Mario Götze is lassan újra 100%-os állapotban lesz. Ugyanakkor Marco Reus, Julian Weigl, Raphael Guerreiro és a csapatkapitány Marcel Schmelzer személyében még mindig négy kulcsjátékos bajlódik sérüléssel.

Aktuális ellenfelük sem túl szerencsés ebből a szempontból. A középhátvéd John Anthony, akit 18 millió euróért szerződtetek a Herthától, három hónapra kidőlt a héten. A helyén várhatóan a 19 éves Felix Udokhai kezd majd, akinek Aubameyangot kéne majd megállítania.

A Wolfsburg csak osztályozón tudta megőrizni első osztályú tagságát, viszont a keret elég erősnek tűnik ahhoz, hogy az első kilencben végezzen a csapat – főleg Mario Gomez góljai járulhatnak ehhez hozzá. Ennek a meccsnek viszont a Dortmund az esélyese, leginkább a Wolfsburg védelmi gondjai miatt.

Tipp: Gólok 3,5 felett 2.40


Schalke–RB Leipzig
A legutóbbi 17 év során másodszor fordult elő, hogy a Schalke a Bundesliga mezőnyének második felében végzett. Nem csoda hát, hogy edzőváltás történt Gelsenkirchenben és a 31 éves Domenico Tedesco ült le a kispadra.

Kétségtelenül rizikós egy ilyen fiatal trénert alkalmazni, ugyanakkor Tedesco benntartotta a másodosztályban az Erzgebirge Aue gárdáját és erre amúgy senki nem adott volna lyukas garast sem, amikor 11 fordulóval a vége előtt elkezdte ott a munkát. Állítólag a Schalke-nél eddig mindenkit megnyert az edzés-módszereivel és kiváló kommunikációs képességeivel (négy nyelvet is beszél).

A másik oldalon az RB Leipzig nagyon is felkészültnek tűnik a második Bundesliga szezonjára. Sikerült megtartaniuk Naby Keitát és Emil Forsberget is, dacára annak, hogy jó pár Premier League klub kitartóan ostromolta őket. Velük együtt újra bőven van esélyük az első négy helyen végezni.

Az előző szezonban egy esetenként nagyszerűen kontrázó Lipcsét láthattunk, amely azonban már az ellenfél térfelén is nyomás alá helyezte ellenfeleit, ha úgy hozta a helyzet. Tedesco is pont ezt a taktikát részesíti előnyben és három védővel szokott felállni. Nehéz megjósolni a szombati meccs végeredményét, de valahogy döntetlen szaga van a dolognak.

Tipp: Döntetlen 3.40


Mönchengladbach–Köln
Az első fordulóban egyből egy pikáns derbit láthatunk. Ráadásul az előző szezonban a Kölnnek hat év után újra sikerült ősi riválisa előtt végeznie a tabellán, bónuszként pedig az Európa Liga csoportkört is biztosították maguknak erre a szezonra.

Az előző idényben Anthony Modeste 25 gólt szerzett a Köln színeiben, ám őt 35 millió euróért eladták Kínába. A helyére Jhon Cordoba érkezett a Mainzból 17 millió euro fejében, majd meglátjuk, mennyire tudja majd pótolni Modestét.

A Gladbachnál is volt távozó Mahmoud Dahoud személyében (Dortmund), de az ő távozása nem hagyott maga után olyan űrt, mint a másik oldalon Modeste esetében történt. Sőt, Vincenzo Grifo érkezésével csak még erősebb lett a Mönchengladbach támadószekciója.

A Kölnt senkinek sem szabad lebecsülnie ebben a szezonban, hiszen 26 év után újra európai kupában játszhatnak, de a Gladbach is masszív csapat és hazai pályán valószínűleg behúzzák ezt a rangadót.

Tipp: Hazai 1.95