Az RB Leipzig és ami mögötte van


Múlt hét pénteken a Leipzig 4-1-re verte a Freiburgot, az volt zsinórban a hetedik győzelmük és ennek köszönhetően három ponttal vezetik a bajnokságot a második helyezett Bayern München előtt. Az újonc fenekestül felforgatta a Bundesligát. Csakúgy, mint a Leicester a Premier League-t. 

Viszont míg a Leicester City-ről mindenki elismerően nyilatkozott, ha szóba került, a Leipziget nagyon nem kedvelik Németországban.

A Rókák bajnoki címe Angliában egy mesébe illő történet, az RB Leipzig mögé viszont már alapításkor beállt a leghíresebb energiaital gyártó cég, hogy aztán támogatásával a legjobbak közé röpítse. Az emberek nem szeretik úgy őket, mint a Leicestert, Németországban pedig különösen nincsenek jó véleménnyel a „Leipzig-projekttel” kapcsolatban.

FBL-GER-BUNDESLIGA-FREIBURG-LEIPZIG : News Photo

Vajon mennyire érdemlik meg az efféle hozzáállást?

Miután a BSG Chemie Leipzig és Lokomotiv Leipzig is eltűnt a süllyesztőben, a keletnémet iparváros első osztályú csapat nélkül maradt. Pár évtized múlva a Red Bull rengeteg pénzt tolt az SSV Markranstädt együttesébe, amely lényegében Lipcse egyik elővárosának volt a csapata. Azért nem az előbb említett klubokba fektettek be, mert ott nem nézték volna jó szemmel a radikális átváltozást.

Ugyanis a Red Bull teljesen átformálta az általa megvásárolt klubot – ebből persze egy percig sem csináltak titkot előtte sem – ugyanakkor a drukkereket a legkevésbé sem zavarta, hogy ez az ára Bundesligának. Végül hét szezonra volt szükségük a feljutáshoz, ami nem sok ahhoz képest, hogy az ötödosztályból indultak. Mondjuk évi 100 millió eurós költségvetéssel könnyen lehet vigéckedni.

A sikernek vannak árnyoldalai is. Például évi 800 eurós díjat kell fizetniük azoknak, akik klubtagok szeretnének lenni, vagy ott van az 50+1-es szabály megkerülése, ami biztosítaná azt, hogy a klub megtartsa a szavazati többségét, elkerülve azt, hogy a befektető diktáljon. A Leipzig esetében az, hogy a szavazati többség a Red Bull kezében van, fölvet némi aggodalmat a legitimitást illetően és ezt jó lenne, ha a Bundesliga irányítói figyelembe vennének.

Ugyanakkor a pozitívumok lenyomják a negatívumokat. Németország legjobb futballakadémiája az övék és a sztárcsatáruk, Timo Werner alighanem tavasszal meghívót kap a válogatottba. Plusz náluk játszik Európa egyik legjobb támadó középpályása a svéd Emil Forsberg személyében.

FBL-GER-BUNDESLIGA-FREIBURG-LEIPZIG : News Photo

Ellenben tény, hogy a Bundesliga 1997/98-as szezonja óta senki nem rázta föl az állóvizet – akkor ugye a frissen feljutott Kaiserslautern megnyerte a bajnokságot. 

A Leipzig pályán mutatott, ellentmondást nem tűrő stílusa sok rajongót szerzett nekik, főleg miután a Dortmundot és a Leverkusent is megverték (két BL-csapatról beszélünk, ugye). Amellett, hogy agresszívak, szépen is játszanak, illetve egyértelműen a támadófutballt preferálják. A semleges nézők számára tetszetős az RB Leipzig, de mindig lesznek olyanok, akikben ellenérzéseket szül majd a működésük.

Több ezer Dortmund szurkoló – akik rendkívül büszkék klubjuk tradícióira – bojkottálta a szeptemberi bajnokit Lipcsében. Mivel a Dortmund is nagyjából 100 millió fontot költött játékosok igazolására nyáron (igaz, ennek az összegnek a nagy részét mások eladásából teremtették elő) kicsit rosszul veszi ki magát az, hogy a Leipziget az anyagi lehetőségi miatt kritizálják. 

De említhetjük a Bayern Münchent is, ahol a stadion névhasználati jogát adták el az Allianznak, 654 millió font értékű támogatást kapnak az Adidastól (akik amúgy 9%-os tulajdonosai a klubnak) és 25 millió fontnyi támogatást kapnak a T-Mobile-tól. Ha szétnézünk a Bundesliga mezőnyében, azt látjuk, hogy komoly üzleti partnerek vannak sok klubnál. A Gazprom a Schalkét támogatja, az Evonik a Dortmundot és a Bayer a Leverkusent. A lista persze nem teljes így, ezek csak a legfeltűnőbb példák.

Az üzleti világ már a profi futball része, de lehetséges egyensúlyt találni reklám és tradíció között. A Bayern és a Dortmund már régóta ezt teszi és most a Leipzig is beszállt. Még a Leicestrenél is ezt csinálják. Akárhogy is, az RB Leipzig még sokáig tényező lesz, szóval talán ideje lenne annak, hogy a németek hozzászokjanak ehhez.