Barátságos meccs extrákkal


Magyarország2.80  döntetlen3.20  Svédország2.65
A svéd válogatott egy időben olyan volt számunkra, mint valami különösen idegesítő rossz ismerős, aki kölcsönkér, de soha nem adja meg, rányomul a nődre, meghúzza a kocsid, vírusos játékot telepít a gépedre. Mindezt persze nem feltétlenül merő rosszindulatból teszi, de azért csak megtörténik és a végén mi vagyunk azok (egy-két ritka kivételtől eltekintve) akik megszívják az egészet.

Nagyjából így lehetne körülírni azt a 2002-től 2011-ig terjedő időszakot, amikor a svéd válogatott szinte alapértelmezetten benne volt abban az éppen aktuális selejtezőcsoportban, amelyben a magyar válogatott is szerepelt. Összesen négy nagy torna kvalifikációján versengtünk a svédekkel ebben az intervallumban és hát emlék bőven akad ezekről, ilyen is, olyan is.

Ott van például a 2002-es svéd-magyar (1-1), ahol Kenesei góljával vezettünk Stockholmban, de aztán a második félidő hajrájában Ibrahimovic kiegyenlített, pedig Király Gabi konkrétan leütötte a svédek sztárját az ötös környékén (ezt nem sokan mondhatják el magukról). Nem is tért magához, csak a kórházban. Vagy ott van a szintén Ibra által jegyzett, felejthetetlen fucking goal (by Lothar Matthaus) amivel az utolsó percben kaptunk ki 1-0-ra még 2005-ben. Utoljára pedig 2011-ben játszottunk a svédekkel és akkor Rudolf 90. percben szerzett győztes találatának köszönhetően végre mi örülhettünk a végén (2-1).

Azt nem tudni, hogy ezek az előzmények mégis mekkora szerepet játszottak abban, hogy Király Gábor és Juhász Roland búcsúmeccseként beharangozott összecsapásra a svédeket szervezte le az MLSZ, de az kétségtelen, hogy ez a két játékos többet szerepelt Svédország ellen, mint bármelyik más válogatottal szemben. Király pályafutása során hat alkalommal védte a kaput, amikor a svéd válogatott volt az ellenfél (csak Ronald Koeman nem számolt vele anno) Juhász pedig négyszer kapott lehetőséget a védelemben ellenük. Persze ne feledkezzünk meg Hajnal Tamásról és Vanczák Vilmosról sem, akiket szintén most búcsúztatnak, bár játszani nem fognak. Hajnal hatszor lépett pályára a svédek ellen, míg Vanczák kétszer.

Fogadási szempontból igen nehéz dolgunk van ezzel a meccsel, hiszen nem tudjuk, hogy pontosan milyen kezdőt küld majd pályára Storck. Bár a svédek nem csináltak ebből titkot, a hétfő esti sajtótájékoztatón Jan Andersson szövetségi kapitány elárulta a kedd esti svéd kezdőt: Nordfeldt – Krafth, Jansson, Granqvist, Wendt – Rohdén, J. Johansson, Hiljemark, S. Larsson – Thelin, Nyman. Ebből első ránézésre kiderül, hogy az ellenfél sem a legerősebb csapatával áll ki. Ugyanakkor a svédek szakvezetője azt is közölte, hogy nem számít gólzáporos találkozóra, de nyerni szeretnének. Svédország egyébként még pénteken a franciákkal játszott selejtezőt és 2-1-re kikapott Párizsban.

A mieink Andorrát verték vasárnap 4-0-ra és Storck már jóval ezelőtt jelezte, hogy Király és Juhász mellett leginkább fiatal játékosokkal számol majd kedden. Bővebb információ azóta sem látott napvilágot ezzel kapcsolatban és maximum csak találgatni lehet a magyar kezdő tizenegyet illetően.

Afféle gálameccsről lévén szó, nem túl valószínű, hogy bármelyik csapat is a lovak közé dobná majd a gyeplőt, de azzal talán nem lövünk mellé, ha mindkét gárdától gólt várunk.

Tipp: Mindkét csapat gólt szerez @ 1.95

Eredmény tipp: Magyarország-Svédország 1-1 @ 6.50

Gólszerző tipp: Böde gól @ 3.80