Megugorja-e a következő kört is az albán Partizani?


FK Partizani Tirana7.00 döntetlen4.30 Red Bull Salzburg1.47

 Talán még maguk az albán Partizani játékosai se hitték el miután –magyar szemszögből igencsak drámai- büntetőpárbaj után elbúcsúztatták a sok-sok millióból megerősített a honi pontvadászatot tavaly sétagaloppban megnyerő Ferencvárost, hogy „outsiderként” nemcsak részt vehetnek a BL idei küzdelmeiben, de még mehetnek is egy bónuszkört is, amivel szép bevételt termeltek az egyesületnek és természetesen maguknak is.

 Alighanem minden tájékozottabb drukker tudja, hogy a Partizani csak ezüstéremig jutott az igencsak „nívós” albán bajnokságban, ezért csak az Európa-liga selejtezőiben kergethette a labdát, de miután az „örökös” albán bajnok Skänderbaut az UEFA kizárta az idei BL sorozatból röhejes huszárvágással az FK kapott lehetőséget helyettük a legjobbak között a bizonyításra. Aki meg magyar drukkerként eddig nem ismerte volna a körülményeket illetve a tiranaiakat mint klubot, alighanem egy életre megtanulta Hodzsa, Arapi, Hataj Vatnikaj vagy Atanda nevét. Összefoglalásként elmondható, –tekintetbe véve a Debrecen és az MTK El kudarcait is –hogy a válogatott kiváló Eb szereplése után „sikeresen” visszatért a magyar futball klubbeli ágazata a „jól megszokott” nihilbe.

Mindez persze semmit se von le az albánok érdemeiből, aki a maguk szerény célfutballjával is célt értek, legalábbis ami a párharcot illeti. Ahogy a portugál válogatottat is hiába kárhoztatták az ellenfelek az Eb címet érő védekező felfogású futballjáért úgy az FK szurkolói is joggal tehetnek a csapat –amúgy nem létező- játékát kritizáló megjegyzésire. Különben is azt az apróságot se felejtsük el, hogy nemcsak a Fradi nem bírta legyőzni Hodzsáékat, de ez az egyetlen El találkozón a szlovák Slovan Bratislavának se sikerült (0-0).

Az osztrák Red Bull azonban kétségkívül nagyobb falat lesz annál is, inkább mert a salzburgiak alaposan „ki vannak éhezve”, mivel már három éve nem jutottak el a BL főtáblára, pedig a keretük ezekben az esztendőkben is predesztinálta volna őket erre a minimális sikerre. A 2013-as bukás a selejtezőben a török Fenerbahce ellen még vállalható kudarcnak minősült, de a 2014-es és 2015-ös kisiklás a svéd bajnok Malmö ellen egyaránt kínos meglepetésnek számított.

Természetesen idén is elhasalhat még a Red Bull, amelynek kerete talán hajszálnyival meg is gyengült az előző évekhez képest, de a keret magja még mindig adott; az olyan rutinos játékosok, mint Andreas Ulmer, Christian Schwegler és a spanyol Jonathan Soriano mellett tehetséges fiatalok is bontogatják a szárnyaikat, mint például Martin Hinteregger, a német Reinhold Yabo, a norvég Valon Berisha, vagy a horvát Duje Culeta-Car. Ezt a névsort figyelembe véve már az is kínos kudarcnak minősülne ha Óscar García legénysége nem kettős győzelemmel abszolválná le az albánok elleni párharcot.

Tipp: Pontos eredmény: 0-3

 

Ajax1.65 döntetlen3.75 PAOK Thessaloniki5.00

Hasonló cipőben jár a holland Ajax is mint a Salzburg, mivel az amszterdami egylet is rég járt utoljára a főtáblán, egész pontosan két éve a 2014-15-ös kiírás során szerepelhetett a legjobbak között, bár igaz akkor se hagyott maradandó emléket maga mögött mivel tíz,- illetve nyolc pontos hátránnyal végzett a kvartettből továbbjutó Barcelona- Paris Saint Germain kettős mögött.

Addig már sok víz lefolyt az Amstelen is, de a csapat továbbra se mutat csúcsformát, tavaly például igencsak kínosan bukta az aranyérmet a PSV Eindhoven ellenében, amelynek köszönhetően távozott a sikeredző, a csapatot korábban játékosként is szolgáló 112-szeres holland válogatott Frank de Boer is, helyét szintén egy korábbi válogatott, Peter Bosz vette át a piros-fehérek vezetőedzői székében.

A mostani keretet természetesen aligha lehet a korábbi klasszis együttesekhez, amikor Patrick Kluivert, Jari Litmanen, egy Dennis Bergkamp, Zlatan Ibrahimovic; vagy hogy mást ne mondjuk bizonyos Marco van Basten illetve Johan Cruyff nevű urak viselték Aenas arcélének emblémájával díszített legendás mezt. A mostani gárdából a dán Lasse Schöne, az Eb-n is látott lengyel Arkadiusz Milik, a csapathoz igazoló többszörös német válogatott Heiko Westermann vagy éppen a saját nevelésű Davy Klaassen jól csengő nevek, de nagy kérdés, hogy ez elég lesz-e az üdvösséghez, vagyis a főtáblához.

A keddi ellenfél a görög PAOK szintén ezüstérmes lett saját hazájában, mégpedig mondhatni némi meglepetésre, hiszen a szaloniki gárda első ránézésre aligha tűnik világverő gárdának, legnagyobb sztárjának az Eintracht Frankfurtot és a Monacót is megjárt balhátvéd, a 18-szoros görög válogatott Georgios Tzavellas bizonyul.

Ugyanakkor a klub (amelyet az egykori szlovák sípmester, a világbajnokságot is megjárt, sőt Bajnokok Ligája döntőt is vezénylő Lubos Michel elnököl) próbált erősíteni az idei sorozatra és Szalonikibe csábított két spanyol játékost, a Betis nevelését José Canast és a Sevilla akadémiájáról induló, de azóta Angliát és Olaszországot megjárt világvándort José Ángel Crespót, a Feyenoordtól induló, de azóta Törökországot is megjárt holland védőt Diego Biseswart, az ukrán Dnipro ászát, Yehven Sakovot, Romániából a 40-szeres Zöld-foki szigeteki válogatottat Fernando Varelát valamint az olasz Udinese hálóját is védő újvidéki származású Zeljko Brkicet is.

Erre bátran mondhatjuk, hogy tekintélyes a bevásárlólista, de a sok érkezőnek időre van szüksége az összecsiszolódáshoz, márpedig abból van a legkevesebb. Ráadásul, ha hozzátesszük, hogy a csapat edzője is új a szerb Vladimir Ivic személyében akkor elmondható, hogy nem vár könnyű kiruccanás a görögökre az Amszterdam Arénában, de az érme másik oldala, hogy a fekete-fehéreknek komoly vesztenivalójuk sincsen és ha sokáig sikerrel állni tudják a hazai rohamokat, akkor akár meg is ingathatják önbizalmában a holland ezüstérmest.

Tipp: Félidőben döntetlen 2.12.

 

Sahtar Donyeck1.35 döntetlen4.60 Young Boys9.00

A Sahtar a Salzburggal és az Ajax-al ellentétben az utóbbi időben is stabil résztvevője a főtáblának,  annak ellenére, hogy már jó ideje Donyecktól távol, egész pontosan Lvovban kénytelen vendégeskedni „hazai” mérkőzésein. Ráadásul már két éve csak ezüstérmesként, a nem bajnoki ágon indulhat az elitligában, mivel 2015-ben és 2016-ban is csak ezüstérmes lett a Dinamo Kijev mögött. A csapat életében viszont a legnagyobb eseménynek az bizonyult, hogy tizenkét év után A szentpétervári Zenithez távozott a gárda éléről a román sikeredző Mircea Lusescu, akinek a helyét a Braga kispadjáról érkező Paulo Fonseca vette át.

A gárda törzse viszont továbbra is együtt maradt, olyan meghatározó játékosok, mint a 67-szeres ukrán válogatott kapus Andrij Pjatov, a veterán középpályás Terasz Sztyepanenko, a donyeckeiket már 2003 óta hűségesen szolgáló horvát Darijo Srna, a horvát-brazil támadó, az Arsenalt is megjáró Eduardo illetve az ördöngös támadó középpályás Wellington Nem.

Tavaly igencsak porul járt a főtábla sorsolásakor az ukrán bajnok, mivel belefutott a későbbi végső győztes Real Madridba és az igencsak veretes Paris Saint-Germainba, így nem sok esélye volt túlélni a csoportkört. Ellenben a második sorozatnak számító Európa-ligában igencsak vitézkedett a narancssárga-fekete egylet, Fredéket végül csak a végső győztes Sevilla állította meg az elődöntőben.

Valószínűleg most is hasonló idény már a donyeckiekre: A főtábla elérése most sem lehet akadály számukra, de az onnan való továbbjutás már erősen függeni fog a sorsolás szeszélyétől és a várható ellenfelek játékerejétől illetve pillanatnyi formájától.

A kedd esti ellenféltől a berni székhelyű Young Boystól talán csak legvérmesebb szurkolóik várják el a főtáblára jutást, mert a gárda erősségét elnézve sokkal inkább beszélhetünk egy szorgalmas „iparos csapatról” mint klasszisokkal megtűzdelt gárdáról, noha a francia Guillaume Horau, a svéd Alexander Gerndt, a szerb Miralem Sulejmani és Steve van Bergen nevét talán nemcsak a vájtfülüek ismerik.

Az elmúlt két év során is a selejtezők jelentették a végállomást a sárga-feketék BL álmainak: 2015-ben a francia Monaco tavaly igencsak szégyenszemre az azeri Qarabag búcsúztatta Adi Hütter legénységét. Egy biztos: idén az említett kettőnél biztosabb nagyobb játékerejű csapatot hozott a svájciak útjába a (bal)szerencse, ami az előzmények ismeretében nem sok jót sejtett Sutterék számára.

Tipp: Ázsiai hendikep Sahtar Donyeck – 2 3.05