Jonathan Wilson taktikai előzetese a Liverpool–Hoffenheim BL-selejtezőhöz


CSAPATHÍREK

Az első meccsen 2-1-re nyert a Liverpool és csak azok a játékosok sérültek, akik már a szezon elején is azok voltak. Nathaniel Clyne izomhúzódással bajlódik, de hamarosan bevethető – bár nem lesz könnyű a kezdőcsapatba kerülnie, mert a posztján Trent Alexander-Arnold jó teljesítményt nyújt.

Philippe Coutinho a hátával bajlódik, és hát lehet, hogy amúgy sem játszatnák őt az esetleges barcelonai átigazolásával kapcsolatos balhék miatt. Adam Lallana játékára pedig októberig nem számíthat Klopp. 

A Hoffenheimnél csak egy lehetséges hiányzó van: a Brémából szerződtetett Florian Grillitsch a talpát fájlalja.

 

PILLANATNYI FORMA

A Liverpool 2-1-es németországi győzelme végső soron előnyt jelent, bár nyilván más lenne a leányzó fekvése, ha nem lett volna a végén Mark Uth szépítő találata a hazaiak részéről. Ennek ellenére jó teljesítmény volt ez a Liverpooltól, hiszen előtte 15 hónapig egyetlen csapat sem tudott tétmeccsen győzni a Hoffenheim vendégeként, plusz ugye a vörösök előzőleg zsinórban 12 idegenbeli európai kupameccsen maradtak nyeretlenek. Jürgen Klopp azt nyilatkozta erről az eredményről, hogy a meccs előtt látatlanban elfogadta volna ugyanezt.

A Liverpool egyébként egy 3-3-as watfordi döntetlen után utazott a Hoffeheimhez, a hétvégén pedig 1-0-ra verték az Anfielden a Crystal Palace együttesét. A szombati győzelem jóval magabiztosabb volt, mint az első ránézésre tűnik, mert 12 alkalommal is eltalálták az ellenfél kapuját, míg a Palace erre egyszer sem volt képes a 90 perc alatt.

A német bajnokság az előző hétvégén kezdődött és a Hoffenheim 1-0-ra nyert a Werder ellen – Andrej Kramaric a lefújás előtt hat perccel rúgta a győztes gólt.


 

LIVERPOOLI GYENGE PONTOK

A Bundesliga előző szezonjában egy csapat sem szerzett annyi gólt rögzített játékhelyzetből, mint a Hoffenheim. Nem mellesleg az a 16 találat az összes bajnoki góljuk negyede volt. A Liverpool ugyan nem rögzített helyzetből kapott gólt múlt héten, de a Watford elleni 3-3-as döntetlenjük során azért látható volt, hogy még mindig akadnak gondjaik az ilyesfajta szituációk kivédekezésével. Ezen felül is akadtak gondok a védelemben a Hoffenheim elleni első meccsen, elég ha csak a mérkőzés elején megítélt tizenegyesre gondolunk, amit Simon Mignolet kivédett, de Uth-ot is túlságosan szabadon hagyták a szépítő gólja előtt.

 

SALAH ÉS MANÉ

A három védővel operáló csapatok általános gondja, hogy túl nagy terület marad szabadon a szélső védők mögött. A Hoffehneimnél sincs ez másképp és ezt a problémát letámadással igyekeznek megoldani, aminek következtében a szélső védők feljebb mehetnek, de ezt meg kihasználta a Liverpool és Mohammed Salah, illetve Sadio Mané gyorsaságát kamatoztatva veszélyes kontrákat vezetett. Ugyan a második gólt James Milner szerezte, de egy ilyen helyzetből alakult ki az egész. Ugyan Kloppra nem jellemző, hogy visszább rendelje csapatát, de a Hoffenheimnek támadnia kell majd és a Salah-Mané páros élhet ezzel a lehetőséggel.

 

A HOFFENHEIM FORMÁCIÓJA

Bár Julian Nagelsman szeretett variálni ezen, de az előző szezonban a Hoffenheim többnyire (főleg hazai pályán) 3-1-4-2-es alakzatban lépett pályára. A szűrő szerepében Sebastian Rudy volt, aki nyáron a Bayern Münchenhez igazolt és őt egyelőre nem sikerült pótolni. Az első mérkőzésen a Hoffenheim 3-4-2-1-ben játszott, de a szombati bajnokin visszatértek a 3-1-4-2-höz és a 19 éves Dennis Geiger játszott közvetlenül a védelem előtt, néha teljesen visszalépve a védők vonalába, afféle vész-középhátvédként. Így máris négy védős lett a rendszer, a két szélső védő pedig följebb húzódhatott.

Ez megoldást jelenthet Salah, illetve Mané ellen, viszont Geiger nem túl rutinos játékos, márpedig az efféle taktikához elengedhetetlen a rutin és, hogy kiválóan olvasni tudja a játékot. Amennyiben visszább lép, akkor azzal azt kockáztatja, hogy túl nagy terület nyílik meg a védők és a középpályások között, ezt pedig Roberto Firmino könyörtelenül kihasználhatja.

 

ÍTÉLET

A Liverpool megnyerte a legutóbbi öt hazai európai kupameccsét, kilenc alkalommal pedig veretlen maradt. Német csapatokkal szemben pedig nem veszített az elmúlt 14 alkalom során. Valószínűleg behúzzák ezt a meccset a kicsit tapasztalatlannak tűnő ellenfelükkel szemben és ezt a hazai győzelemre kínált odds is jól mutatja 1.60. Mindkét gárda megpróbálja majd nyomás alá helyezni a másikat és mivel a Hoffenheimnek két gólt is szereznie kell a továbbjutáshoz, elég könnyen előfordulhat, hogy mindkét csapat gólt szerez majd és hazai győzelem születik 2.80.