Csúcstalálkozóval indul a BL kieséses szakasza


Bayer Leverkusen 3.40, Döntetlen 3.45, Paris SG 2.20

Kassai Viktor egy német-francia összecsapás levezénylését kapta feladatul a Gyógyszergyáriak otthonában. A Leverkusen a francia főváros csapatát fogadja, a hazaiak 2002 után először juthatnak a legjobb nyolc közé. Ezt próbálja megakadályozni a gall listavezető, bár hátráltatni fogja kissé őket, hogy Cavani sérülés miatt hosszú időre kidőlt. Szerencséjükre a cserepad egyben hosszú és minőségi, így mindenképp ők számítanak a továbbjutásra esélyesebbnek.

A különböző bajnokságból érkező csapatok összehasonlítása bonyolultabb, viszont ha abból indulunk ki a Bayer hétvégén hazai pályán kikapott a 2014-ben remeklő Schalke csapatától, illetve január 25-én a Freiburg ellen is megégett, akkor akár azon is elgondolkodhatunk, lehet, hogy ezt a mérkőzést sem ők nyerik meg.

A párizsiak jelenleg magabiztosan vezetik a bajnokságot a Monaco előtt, idén mindössze egyetlen alkalommal vonultak le a pályáról vereséggel, ami miatt hatalmas önbizalommal rendelkezhetnek. A BL csoportküzdelmei során is mindössze egyszer verték meg őket, a már tét nélküli utolsó fordulóban kaptak ki a Benfica csapatától. Ezt árnyalhatja, hogy a Leverkusen eddig hat alkalommal találkozott francia csapattal a Bajnokok Ligája keretein belül hazai pályán, négy győzelem mellett mindössze egy döntetlen és egy vereség a mérleg.

Szoros mérkőzés várható, ahol annak ellenére számíthatunk jó néhány gólra, hogy az egyenes kieséses fázisban a csapatok jobban koncentrálnak a védekezésre. A Leverkusen hazai mérkőzésinek 82%-án képtelen volt megőrizni a kapuját a góltól, de legalább 91%-ban eredményesek voltak ők is. Ha ezt összevetjük azzal, hogy az ellenfél mindenképp törekszik majd az idegenbeli gól megszerzésére, és hogy a Ligue 1 eddigi 25 fordulója alatt 58 gólt sikerült szerezniük, akkor tényleg érdekes meccs van kilátásban.

Mérkőzés tipp: Két esélyes fogadás (döntetlen esetén a tét visszajár) - Paris SG @ 1.58

Gól tipp: Felett 2.5 – Igen @ 1.90

Manchester City 2.90, Döntetlen 3.50, Barcelona 2.45

A két legtöbb BL indulót adó ország, talán jelenlegi két legjobb csapata vívja a keddi játéknap rangadóját. Yaya Touré kissé meghasonult állapotban lehet, volt csapata ellen kell munkálkodjon a középpálya szívében, mely kulcsfontosságú a katalán gépezet megállításában. Mindkét csapat önbizalmat növelő sikerrel hangolt a keddi találkozóra, a City 2-0 arányban vágott vissza Mourinho csapatának az FA Kupa nyolcaddöntőjében, míg a spanyolok 6-0 arányban tömték ki a kiesőhelyen álló Rayo Vallecanot.

Mondani sem kell, hogy látványos footballra lehet számítani, hiszen közel 70-70 gólt lőtt már mindkét egyesület hazai pontvadászatában, szinte kizárt dolog, hogy a védekezést bármelyik csapat is előtérbe helyezze. Persze ez a tézis csak addig lesz helytálló, amíg valamelyik csapat gólt nem szerez, a City egy vezető gól után képes kontrákkal operálni, míg a Barca inkább a labda eldugásában szokott ilyenkor jeleskedni.

Esélyest nehéz megnevezni, a City 15 ponttal pusztán második lett a csoportkörben, míg a Barcelona 13 ponttal simán nyerte a H jelű kvartettet. Ami a mérleget elbillentheti a hazaiak számára, hogy otthon pusztán a védekezésre kifejezetten jól koncentráló Chelsea tudott nyerni, minden más ellenfelük lehajtott fővel vonult le a pályáról, illetve a fent említett Touré mellett számos olyan játékos van Manchesterben, akik a spanyol csapat ellen jelentős tapasztalattal rendelkeznek.

Javi García, Jesús Navas, Álvaro Negredo és David Silva mind-mind jól ismerik a Barcát, míg a gránátvörös-kékek számára az angol stílus keményebbnek tűnhet a La Liga-ban megszokotthoz képest. Az edző Manuel Pellegrini számára sem kell bemutatni az ellenfelet, ráadásul a Villareal és Malaga edzőjeként már szerepelt kieséses szakaszban a Bajnokok Ligájában. Kollégája e tekintetben rutintalannak tekinthető, ezért mindenképp a pályán szereplő világklasszisok tapasztalata fog sokat számítani. A City spanyol csapatok ellen veretlen hazai pályán, míg a katalánok örökmérlege Angliában hat győzelem, nyolc döntetlen és 14 vereség.

Mérkőzés tipp: Manchester City @ 2.90

Gól tipp: Mindkét csapat szerez gólt - Igen @ 1.45