BL-selejtező: Farzsebből előhúzott albán csapat az FTC ellenfele


Partizani Tirana3.50  döntetlen3.40  Ferencváros2.00
Abba most inkább bele se menjünk olyan nagyon, hogy az UEFA milyen, már-már MLSZ szintű bohózatot produkált a múlt héten, melynek nyomán létrejött ez a párosítás. Na jó, csak a rend kedvéért: az albán Skenderbeu (a „Szkander bég”, ugye) már a sorsolás előtt is problémás csapatnak bizonyult, mégis összerakták a Fradival. Majd a múlt héten elkaszálta őket a nemzetközi Sportdöntőbíróság (mint ahogyan az várható volt). Pár óráig úgy hittük, hogy akkor az FTC emiatt játék nélkül jut a harmadik fordulóba, de aztán az UEFA hirtelen előrántott egy másik albán csapatot a kalapból, a Partizani Tiranát. Amely ugyan már addigra túl volt egy Slovan Bratislava elleni Európa Liga selejtezőn, de hát kit érdekel, gondolhatták, jó lesz nekik a BL-ben is. Ezt egyébként az albánok is útban a visszavágóra tudták meg. Az egész történet nyertese ironikus módon a pozsonyi Slovan, amely 0-0-s odavágót követően jutott tovább az EL-ben.

Nos, ilyen előzmények után mit is várhatunk ettől a meccstől? Főlényes Fradi győzelmet, gólparádét, szép játékot egészen biztosan nem. Balkáni ellenfél otthonában sosem jó játszani (pedig hol van már a tavalyi ZeljzsnyiZlezsnyi Zeljeznicar?) és hát a Partizani hazai eredményeit böngészve azt láthatjuk, hogy ritkán verik meg őket otthon és akkor sem nagyon. Nemzetközi kupatapasztalatuk nincs sok, a BL-ben most indulnak először, de az Európa Ligában sem termett nekik sok babér az elmúlt években.

A Fradi utoljára 2004-ben indult a Bajnokok Ligájában, tavaly ugye az Európa Ligában próbálkozhattak a zöld-fehérek, mérsékelt sikerrel – a második előselejtező körben az előbb emlegetett bosnyák Zeljeznicar búcsúztatta őket, mégpedig kettős győzelemmel.

Azóta valamelyest talán erősödött az FTC bár ez inkább csak őszre derül majd ki. Csakúgy, mint az, hogy mit ér Európában egy olyan csapat, amely előzőleg tönkreverte az amúgy nem túl acélos hazai mezőnyt. Mindenesetre illene egy jó eredményt kiharcolniuk Albániában, hogy aztán a visszavágón ne kelljen senkinek sem nagyon izgulnia.

Egyébként a Ferencváros két komolyabb ellenféllel játszott felkészülési meccset a közelmúltban. Előbb a szerb első osztályban vitézkedő Vozdovac együttesével (0-0) majd múlt héten a Standard Liege csapatával, ami szintén gól nélküli döntetlent hozott. Ez a két mérkőzés (annak ellenére, hogy csak edzőmeccsekről van szó) is azt sugallja, hogy a Fradi albániai vendégjátéka nem a sok gólról fog szólni.

Tipp: Gólok 2,5 alatt @ 1.60

Oddsok a többi Bajnokok Ligája selejtezőhöz.