BL: mindenki a Bayernre fogad?


Először játssza két német csapat a Bajnokok Ligája vagy a BEK döntőjét, és noha eddig három házidöntőt is rendeztek a BEK/BL-ben, egyik sem volt igazán jó meccs. Bár Vicente Del Bosque Realja taktikai szempontból érdekesen és látványosan boncolta fel a Valenciát 2000-ben, de az mégis eléggé egyoldalú volt, a 2008-as Manchester–Chelsea küzdelmes volt és büntetőkkel dőlt el, ahogyan minden idők talán legrosszabb fináléja, a 2003-as Milan-Juve is. A kérdés, hogy ez a mostani, melyik meccstípusba fog tartozni, ugyanis benne van a pakliban az óvatoskodó, hosszabbításos gyötrelem, ahogyan az is, hogy a München szétkapja a Borussiát. A meglepetést, vagyis a rendes játékidőben kiharcolt Dortmund-sikert nem tartom valószínűnek.

Nemcsak egyértelmű favorit a Bayern, de igazából akkora lúzerség lenne tőlük, ha egymást követő években veszítenének BL-döntőt, amely csak Cúper Valenciájának és Lippi Juvéjának sikerült – utóbbi azért legalább közvetlenül előtte megnyerte a sorozatot, hogy ne nézze őket mindenki bohócnak. Ezen felül a hazai dominancia és az elődöntőkben oda-vissza mutatott hátborzongató fölény a világ legjobb csapataként elismert Barcelona ellen szintén azt mondatja velünk, hogy így vagy úgy, de a Bayern meg fogja nyerni ezt a döntőt.

Habár két hazai kupatalálkozójukat szorosan ugyan, de megnyerte a Bayern, a bajnokságban azért nem volt ilyen sima a dolog, hiszen mindkét meccs 1–1-re végződött – igaz, a legutóbbin elég sok kezdő pihent mindkét oldalon –, és mivel Jürgen Klopp taktikai zsenije továbbra is a Dortmund rendelkezésére áll, természetesen nem írható le teljesen a Borussia (továbbá 0–0-ról indul a meccs, a labda gömbölyű, blablabla), ráadásul a Bayern tavaly hazai pályán, esélyesként tudta elbukni a a finálét, tehát, noha szemünk a bajorokon a fogadás megkötésekor, azért nem árt, ha a periférikus látómezőnkben a Dortmund is ott van.

Mindkét csapat elvesztette tízesét (posztra, nem mezszámra értve), de mivel Heynckesnek volt ideje előhúznia egy olyan Robbent a tatyójából, akit eddig nem ismertünk, Müller középre húzódásával a bajorok gyakorlatilag meg sem érezték Toni Kroos kiesését. A Borussiából viszont még csak nemrég esett ki Mario Götze – aki ezzel amúgy meg fog úszni egy előzetesen rendkívül kellemetlennek ígérkező fellépést leendő csapattársai ellen –, így azt sem tudni, pontosan hogyan működik, hogyan működhet hosszú távon a Dortmund támadóegysége nélküle, ami amúgy a következő szezon egyik fő kérdése a darazsakkal kapcsolatban. Összességében tehát az irányítók kiesése is a Bayern felé tolja el a hangsúlyokat.

Ezen felül a kulcsposztokon játszókat összehasonlító bejegyzésünkből, ami egyébként kivetíthető a csapat többi részére is, mivel hasonlók a viszonyok és az arányok – habár nem számszerűsítettük az eredményt –, leolvasható, hogy a legtöbb poszton ha nincs is minőségi fölényben, de mindenképp előrébb tart a Bayern, arról nem is beszélve, hogy a tavaszi formája láttán nagyon nehéz olyan csapatot elképzelni, amely meg tudná állítani.

Ha a két csapat stílusát vetjük össze, arra jutunk, hogy nagyon hasonló elgondolással játszik mindkét társaság, de a Bayernnél a kivételes labdabiztosság birtokában a labdatartás, a Dortmundnál pedig a gyorsaság miatt a sebesség irányába vannak eltekerve a potméterek. Na, nem mintha a München játékosai lassúak, vagy a Borussia labdarúgói ügyetlenek lennének, de szembeötlő, hogy a sárga-feketék sokkal direktebb játékot játszanak, hiszen a tempót diktáló Gündogan sokkal agilisebb, bátran és gyorsan szórja a vertikális labdákat a támadóknak, míg Schweinsteiger, aki a Bayernnél látja el ezt a szerepkört, türelmesebb játékra van kitalálva – nem is véletlen, hogy ők foglalnak helyet csapatuk szívében. Persze, maga a kontra fekszik a pirosaknak is – szinte megduplázza az erejüket, hogy nem csak egyféleképpen tudnak játszani, de azt a fegyvert, amelyhez első szándékból nyúlnak, szintén olyan tudással forgatják, hogy a legtöbb ellenfelük ellen mást nem is kell bevetniük.

Kérdés, hogy ezúttal úgy lát-e hozzá majd mindkét banda, mint az elődöntők első meccsén, és egy igazán látványos, élvezetes meccset láthatunk, vagy Klopp kitalál-e valami egészen mást azzzal a céllal, hogy tönkretegye a rivális játékát. A meccs képe a baseball sapkás edző kezében van, ugyanis a Bayern nem zavartatja magát, tudjuk, mit fog játszani, a Dortmundnak pedig ehhez kell alkalmazkodnia – legalábbis nagyon melegen ajánlott, ha nem szeretné, hogy már az első félidőben eldőljön a meccs.

Konzervatív tippünk egyben az alapértelmezett tippünk is (a végeredményre Dortmund–Bayern 1–3-at mondanék), de a nagyobb nyeremény reményében azért el lehet gondolkodni egy hosszabbításos meccsen is, pláne, ha a Dortmund szerez vezetést.

Előzetes kezdők:

Borussia Dortmund: Weidenfeller – Piszczek, Hummels, Subotic, Schmelzer – Gündogan, Bender – Blaszczykowski, Reus, Grosskreutz – Lewandowski.

Bayern München: Neuer – Lahm, Boateng, Dante, Alaba – Schweinsteiger, Martínez – Robben, Müller, Ribéry – Mandzukic.

Konzervatív tipp: Müller szerzi az első gólt és a Bayern nyeri a meccset @ 7.50

Bevállalós tipp: Müller szerzi az első gólt és a Bayern nyeri a meccset 3–1-re @70.00

Alternatív tipp: Lewandowski szerzi az első gólt és hosszabbítás lesz @ 26.00

Bónusz tipp: Jürgen Klopp viseli a baseball sapkáját IGEN @ 4.00