BL – Madridi döntő Lisszabonban


Real 1.95, Döntetlen 3.45, Atletico 4.20

A Real és az Atletico eddig egyetlen alkalommal futott össze a Bajnokok Ligájában (vagy BEK-ben), méghozzá 1959-ben. Ez a párharc, akkor az elődöntőben, három mérkőzésesre nyúlt, hiszen két mérkőzés után 2-2 volt az összetett állása, de sem az idegenben lőtt gól, sem a büntetőpárbaj intézményét nem alkalmazták még akkor. Puskás két gólt lőtt a három összecsapáson, mely döntőt ért a Királyiaknak, ahol a spanyolok nem hibáztak a Stade Reims gárdája ellen.

Az idei szezonban már négyszer nézett farkasszemet egymással két spanyol fővárosi klub. A Copa del Rey elődöntőket simán hozta a fehérmezes egylet (3-0,0-2), de a bajnokságban a Matracosok jobbnak bizonyultak (2-2, 0-1), akik végül az 1995/96-os év után lettek ismét a La Liga királyai. Viszont ezen siker nagy áldozatokkal járt, mert minden játékosuk teljesen kifacsarva érkezik a döntőre, míg az ellenfél oldalán talán Xabi Alonso eltiltása a legfájdalmasabb megoldandó probléma.

A Real tizedik címére hajt a szombat esti találkozón, míg az Atletico először emelhetné magasba a BL-serleget. A piros-fehérek legutóbb az 1973/74-es idényben játszottak döntőt, akkor sima 4-0 arányban maradtak alul az akkor zsinórban háromszor győztes Bayern München csapatával szemben.

Sajtóértesülések szerint nem csak a BBC, azaz a Benzema, Bale, CR7 trió léphet pályára, hanem egyes források Diego Costa játékára is látnak esélyt. Fontos lenne, hogy a spanyol csatár játékra jelentkezzen, hiszen 8 góljával és 19 kapura lövésével a legveszélyesebb támadója volt az Atleticonak. A másik oldalon nem kérdés, hogy ki volt a legjobb, Ronaldo már most minden idők legeredményesebb góllövője lett egy szezonra vetítve, és a finálé még hátra van.

Ronaldo számára kellemetlen emlékeket ébreszthet a lisszaboni stadion, ami ugyan hazai helyszín lesz a portugál számára, de a 2004-es Európa Bajnokság döntőjét is itt rendezték. Akkor a hazai csapat 1-0 arányban kikapott a fináléban a görögöktől, és a hazaiak üdvöskéje csak egy ezüstéremmel hagyhatta el a díjkiosztó pódiumot.

Ha a csodaszámba menő Costa-gyógyulás mégsem jönne össze, akkor nagy bajban lennének a Matracosok, hiszen akkor arra a David Villa-ra maradna a gólszerzés, aki ebben a versenykiírásban még nem szerzett gólt. A soron következő két legeredményesebb játékos a keretben a középpályás Arda Turan és Raul Garcia 4-4 gólnál jár, így valószínű az Atletico most is a védekezésre fog összpontosítani.

A Real viszont menni fog előre mint a gőzmozdony, eddig 37 gólt lőttek ellenfeleiknek, kérdés hogy Simeone csapata képes lesz a saját fegyverével, azaz a kontrákkal meglepni a Királyi Gárdát.Márpedig ha valaki le szeretné győzni a Matracosokat, annak fel kell kötni a gatyát, hiszen ez még nem sikerült senkinek az idei Bajnokok Ligája kiírásban, ha most is ők nyernek, akkor a BL történelme során ők lehetnek, akik hetedik alkalommal hajtják végre ezt a bravúrt. Legutóbb ezt a 2007/2008-as Manchester United vitte véghez sikeresen, akkor a csapat tagja volt Ronaldo is.

Sokan spanyol uralomról beszélnek az európai footballban, hiszen a házi döntő mellett a Sevilla elhozta az EL-serleget is, de az ilyen jellegű dominancia egyáltalán nem volt egyedülálló a közelmúltban sem. Tavaly a németek, 2008-ban az angolok és 2003-ban az olaszok is kisajátítottak egy-egy BL-finálét, sőt spanyol találka is volt 2000-ben, akkor a Real 3-0 arányba verte a kétszer egymás után ezüstöt szerző Valenciát. Az, hogy mi fog történni a szomabti meccsen, nehéz megjósolni, de mi mutatunk 5 olyan fogadást, amelyen megéri elgondolkodni.

Tippek:

Mindkét csapat gólt szerez – Igen 1.98

Ronaldo gólt szerez és nyer a Real 2.85

Gólok száma – 3-4 2.65

Félidő/Teljes idő – X/1 4.90

Fejes gólt szerez – Sergio Ramos 12.00