BL-kedd: mit lép most a Dortmund?


A szerdai négyelés után ezúttal inkább a vendégek játéka mellett lesz előzetesen kérdőjel, ugyanis az nem kérdés, hogy a Real Madrid menni fog előre, hiszen nekik kell, viszont azt, hogy Klopp milyen egészen pontosan milyen megközelítéssel küldi ki embereit, és hogy ebből ők mennyit tudnak megvalósítani, sokkal nehezebb megmondani.

Az első dolgom az volt, hogy megnézzem, a Dortmund mikor szenvedett legutóbb olyan arányú vereséget, amellyel most kiesne, és az elmúlt három szezonból csak egy ilyen meccset találtam, egy BL-csoporttalálkozót még 2011 szeptemberéből, amelyen Marseille-ben kapott egy hármast Klopp csapata – akkor egyébként még az Olypmiakosztól is képes volt kikapni 3–1-re, nem csoda, hogy végül utolsó helyen végzett a csoportban. A Dortmund olyan vereséget, amely a Realnak a hosszabbításhoz lenne elegendő (4–1) szintén csak egyszer szenvedett az elmúlt három évben, mégpedig idén február 9-én hazai pályán a Hambrugtól, amikor Robert Lewandowskit fél óra (és egy gól) után, 1–2-es állásnál kiállították.

Logikusnak tűnik a hazaiak győzelme a Bernabeuban, ugyanis, ha komoly csapatnak tartják magukat, az a minimum, hogy legalább elverik ellenfelüket egy ilyen pofon után, így a derbi megnyerése és a dortmundi legyőzése kicsit javíthatna a szurkolóik meg a saját szájuk ízén a múlt heti mészárlás után, ugyanakkor a Borussia koncentrált, megalkuvást és ellentmondást nem tűrő, magabiztos játéka könnyű szerrel képessé teheti arra, hogy még csak gólt se kapva hozza le a visszavágót. Kérdés, hogy egy ilyen sikerrel a hátuk mögött mennyire tudnak Gündoganék hasonló produkciót mutatni – ha valaki, akkor a németek persze, képesek rá.

A Dortmundnál az a dilemma merülhet föl, hogy amennyiben az első mérkőzésen bevált terv szerint járnak el ezúttal is, tehát fokozni fogják a tempót, a Madrid számára szokatlan iramot diktálnak és igyekeznek kamatoztatni egyik legjobb tulajdonságukat, miszerint labdaszerzést követően az egyik leggyorsabban képesek átmenni támadásba – talán még a Realt is lehagyták már ebből a szempontból, pedig Mourinho csapata sokáig a leggyorsabban csinálta ezt az egész világon –, sokkal nagyobb az esély arra, hogy becsúszik egy-egy hiba, ahogyan Hummels butasága a múlt héten, és ez, ha megfelelő pillanatban történik, akár végzetes lökést is adhat a hazaiak számára. Amennyiben viszont türelmesen akarnak játszani, lassítják a tempót, akkor olyan terepre tévedhetnek, amelyen a Real le tudja győzni őket.

Noha a 2–1-es Real-győzelem kínálja magát, mint egy kivénhedt kövér nő a Nyugati téri aluljáróban, én inkább józan kockázatvállalással a döntetlenre teszek, ami azért messze nem vakmerő tipp annak láttán, hogy mennyire egyben van ez a Dortmund – a vakmerő lépés az lenne, ha a Nyugati aluljáróbna keresném a szerelmet.

Konzervatív tipp: Real Madrid–Borussia Dortmund X @ 4.30

Bevállalós tipp: Real Madrid–Borussia Dortmund 1–1 @ 9.50