BL-kedd: Klopp újra Németországban


Hoffenheim – Liverpool
Túlzás nélkül kijelenthető, hogy jóval a várakozásokon felül szerepelt tavaly a Bundesligában a Hoffenheim együttese, amely negyedik helyen fejezte be a szezont, ezzel harcolta ki magának a mostani BL play-off szereplés jogát. Ha pedig már eljutott idáig Julian Nagelsmann gárdája, akkor nyilván nem kíván a szimpatikus vesztes szerepében tetszelegni. A német csapatokra egyébként se jellemző, hogy könnyen megadnák magukat, ráadásul a kék-fehérek az esélytelenek nyugalmával játszhatnak, hiszen Németországon kívül szinte mindenki liverpooli sikert vár a párharctól.

A baden-württembergiek elsősorban masszív csapatjátékukra építenek, melyben a főszerep az Amiri, Kramarics, Wagner hármasra juthat, de fontos ember lehet a Bayern Münchentől erre a szezonra kölcsönbe érkező Serge Gnabry is, aki az előző szezonban a Bremen színeiben ontotta a gólokat. Sandro Wagner nevénél egy pillanatra érdemes megállni, hiszen az immár 30 éves játékos csak az idén mutatkozott a Nationalelf-ben, ahol viszont három meccsen ugyanannyi gólig jutott. Erre mondják későn érő típus… Természetesen ne feledkezzünk meg válogatott csatárunkról, Szalai Ádámról sem, aki ugyan jelen állás szerint csak kiegészítő ember a kék-fehéreknél, de már többször is fontos gólokkal bizonyította, hogy lehet rá számítani.

Az angolok háza táján a Coutinho-ügy borzolja az idegeket, de ez is lassan megoldódni látszik, mivel egyre több a jele annak, hogy a brazil karmester veszi a kalapját és meg sem áll Katalóniáig. Példa okán a mostani meccskeretbe se került be, állítólag sérülés miatt. Persze a Vörösöknek így is rendelkezésre áll a támadószekcióban a Firmino, Mané, Salah hármas, szóval a gólszerzéssel valószínűsíthetően nem lesz gond.

A védekezéssel viszont annál inkább, ez bizonyítja az a tény, hogy a Mersey-partiak a Premier League múlt hétvégi nyitányán hiába lőttek hármat a Watford otthonában, cserébe ugyanannyit is kaptak. Klopp mester nem véletlenül szorgalmazza gőzerővel a Southampton holland középhátvédének, van Dijknek a leigazolását, mert így a szezon során még karcsúnak bizonyulhat a ’Pool hátsó alakzata.

Tipp: Mohamed Salah gól 3.10

 

Sporting Lisszabon – Steaua Bukarest
A tavalyi év után ismét a BL főtáblájára kívánkozik a lisszaboni Sporting, amelynek kerete lényegesen nem változott, viszont a spanyol bajnokság két nagymenőjétől is beszerzett egy-egy futballistát: Fabio Coentrao kölcsönbe a Real Madridtól, Jéremy Mathieu pedig véglegesen a Barcelonától érkezett.

Cristiano Ronaldo nevelőklubja a 2016/17-es év végén harmadik lett a portugál pontvadászatban, a Benfica-Porto kettős mögött, amely viszont visszaesés a megelőző szezon ezüstérméhez képest, amikor csupán a városi rivális piros-fehérek előzték meg Adrien Silváékat. A play-off párharc során azonban az esélyesség egyértelműen a portugálok oldalán van, más kérdés, hogy ezzel miként bírnak majd megküzdeni.

A Steaua ugyanis már rutinos selejtezősnek számít, viszont szerencsésnek egyáltalán nem vallhatják magukat a románok, hiszen tavaly a Manchester Cityvel sorsolták össze őket (0-6 lett a vége) most pedig -legalábbis nevekben- sokkal erősebbnek tűnő Sportinggal...

A piros-kékek leginkább hazai labdarúgókkal gazdálkodnak, noha a keretben -mondhatni természetesen- akad egy két brazil légiós is, más kérdés, hogy Morais vagy Amorim neve talán csak az igazán vájtfülűek számára cseng ismerősen. Mielőtt azonban előre lesajnálnánk a bukarestieket, gyorsan tegyük hozzá, hogy egy kört már sikerrel teljesített az együttes, mégpedig a cseh ezüstérmes Viktoria Plzent búcsúztatta úgy, hogy hazai pályán elért 2-2-es döntetlen után négyet vágtak Csehországban (1-4).

Tipp: Gólok 3.5 felett: 3.55

 

Young Boys – CSKA Moszkva
Sikeresen abszolvált már egy selejtezőt a svájci Young Boys is, ráadásul a berniek igencsak nagy skalpot zsákmányoltak azáltal, hogy a Dinamo Kijevet ütötték el a továbbjutástól miután összesítésben 3-3-al, idegenben szerzett több góllal bizonyultak jobbnak az ukránoknál. Utóbbiak számára a kudarc azért is végképp kínos, mert a jövő májusi döntőnek pont az ő stadionuk ad majd otthont.

Akárcsak a Hoffenheim, úgy a svájciak is elsősorban csapatjátékra alapozzák a taktikájukat, mivel a fekete-sárgák keretében még annyi különösen meghatározó játékos sincs, mint a németeknél. Ugyan a legszebb éveit a PSG-nél töltő francia veterán Guillaume Hoarau neve még mindig jól cseng –nem mellesleg a YB színeiben igen imponáló, 71/53 meccs/gól statisztikával rendelkezik– de mellette csak a Hertha Berlinnél is megforduló von Bergen, az Ajaxnál több mint 100 meccsig eljutó szerb Szulejman, illetve a kapus Wölfli rendelkezik az ilyen fontos párharcokhoz szükséges rutinnal.

A CSKA Moszkvát senki sem vádolhatja rutintalansággal, az oroszok régóta állandó szereplői a Bajnokok Ligája főtáblájának, az viszont már más kérdést, hogy a csoportkört, csak egyetlenegyszer, mégpedig 2012-ben sikerült túlélniük, akkor viszont a legjobb 16 között beleszaladtak a késbe a Real Madrid ellenében (5-2).

A piros-kékek keretére leginkább az állandóság a legnagyobb jellemző, mivel olyan régi, sokszoros válogatott labdarúgók alkotják, mint a kapus Akinfejev, a Berezutszkij testvérek, a védő Ignasevics, vagy éppen a technikás irányító, Dzagojev. A légiósok száma limitált, de ugyanakkor elég minőségi játékot is képviselnek, elég itt csak a svéd Wernbloomra, vagy az izraeli Nathkora gondolnunk.

Az oroszoknál a legnagyobb kérdés azonban az, hogy az év elején érkezett új edzőnek, Viktor Goncsarenkonak mennyire sikerül átvenni az Angliába távozó Leonyid Szluckij igencsak súlyos örökségét, hiszen a korábbi sikertréner 7 évet töltött a moszkvai kispadon, ahol három bajnoki címet, két orosz kupát és két szuperkupát nyer az együttessel.

Tipp: Vendég, kapott gól nélkül: 5.10