BL-kedd: a Juve is pofonért megy Glasgow-ba?


Celtic 4.75, döntetlen 3.60, Juventus 1.78
A skót foci nemcsak károsodott azáltal, hogy a Rangers-t száműzték az alvilágba, de nyert is, hiszen az SPL csapatai szinte megbolondultak, és rendkívül izgalmas versenyfutást rendeznek a BL-selejtezőt érő ezüstért – pillanatnyilag az Inverness a második –, a Celtic pedig mivel félgőzzel, ha kell, a tartalékokkal is megnyeri a bajnokságot, nyugodtan koncentrálhat az európai kupaporondra: a Juve elleni BL-nyolcaddöntőre mint az év meccsére készülhetnek. A Juventus szezonja ezzel szemben, miután úgy indult, hogy sokan triplázást vártak a Pirlóéktól, de legalábbis scudettót és BL-győzelmet,egy időre kicsit átfordult legalább valamit nyerjünk-jellegűbe. Most rendeződni látszanak a dolgok Torinóban, újra jó formában és magabiztosan a tabella élén a Juve (érdekesség, hogy mindkét csapat 55 ponttal áll a táblázat tetején a saját pontvadászatában), és ennek a párharcnak is egyértelmű esélyese, de hogy a Parkhead Stadionban az oddszok ellenére nem lesz könnyű dolga, az egészen biztos.

Noha a Celtic a brit csapatokra jellemzően a nemzetközi mezőnyben idegenben hagyományosan gyengén szerepel az utóbbi egy-két évtizedben, otthon viszont pont az ellenkezője: legutóbbi 23 hazai BL-meccséből csak kettőt veszített el – mindkét vereséget a Barca mérte rájuk, de legutóbb már ők is kikaptak Glasgowban. Ugyanilyen könnyen megéghet egy zsigerből eleve döntetlenért érkező olasz csapat is, pláne ha legjobb védője, a sárgák miatt eltiltott Chiellini nélkül kell kiállnia. Legutóbb BL-csoportmeccsen találkoztak 2001-ben, amikor 4–3-ra nyert a Celtic. Ezúttal valószínűleg elkeseredett küzdelmet látunk majd a középpályán, ahol öt az öt ellen fognak küzdeni a csapatok, viszont ha a Juve a tőle megszokott háromvédős rendszerrel áll ki, akkor sebezhetőek lesznek a szélen, és a Celtic ezt ki is fogja használni.

Tipp: Celtic–Juventus 2-1 @ 17.00

Valencia 2.35, döntetlen 3.25, Paris Saint Germain 3.15
A párharc után remélhetőleg mindkét csapatot kicsit jobban el tudjuk majd helyezni, mert az, hogy a felturbózott PSG agyba-főbe veri a Ligue 1 mezőnyét, illetve, hogy simán továbbjutott a BL egyik legkönnyebb csoportjából, önmagában még nem jelent semmit, de azért érzünk egy kis Lyon-illatot terjengeni a levegőben, az pedig még a legjobb négyet is jelentheti az elkövetkező években. A Valencia a Bayernnel szemen maradt alul a csoportelsőségért vívott harcban, otthon pedig az Atlético és a Málaga megizmosodása miatt csak az ötödikek, de simán lehet még ebből BL, főleg, ha olyan ütemben folytatják a szezont, ahogyan Ernesto Valverde kinevezése óta játszanak.

Taktikailag előzetesen 4-2-3-1 kontra 4-2-2-2 küzdelem várható – kis retró az ezredforduló környékéről –, amely látványos mérkőzés lehetőségét hordozza magában, ugyanis a Valencia a pálya közepén és a széleken lesz emberfölényben, a PSG két csatára viszont (valószínűleg Ibrahimovic és Ménez) egy-az-egyben játszhat a középső védőkkel. Egy gólgazdag döntetlen egyáltalán nem tűnik elvetemült ötletnek.

Tipp: Valencia–Paris Saint Germain 2-2 @ 16.00