BL-kedd: Élet-halál harc a B csoportban, tét nélküli rangadó a D jelű kvartettben


Bayern München1.62  döntetlen4.00  Atlético Madrid5.75
Némileg megtorpant önmagához képest a Bayern, amely szokatlan módon csak második jelenleg a Bundesligában és az előző körben elszenvedett rosztovi vereséggel már bizonyossá vált, hogy a Bajnokok Ligája csoportját sem tudja majd megnyerni a német rekordbajnok. Persze korai még temetni a bajorokat, mindössze annyiról lehet szó, hogy a csapat a hosszú Guardiola éra után még szokja az új mester, Carlo Ancelotti játékrendszerét, elképzeléseit.

Hazai pályán, az Allianz Arénában továbbra is félelmetesek Robbenék, az elitsorozatban két meccsen összesen kilencet lőttek a PSV–Rosztov kettősnek mindössze egy kapott gólért „cserébe” (ezt az eindhoveni Narsingh szerezte), míg a hazai pontvadászatban öt győzelmet és két döntetlent tudnak felmutatni a bőrnadrágosok, 18-4-es gólkülönbséggel.

Amennyiben azt fejtegettük, hogy picit formán kívül vannak mostanság a bajorok akkor ez fokozottan igaz a spanyol Atléticóra, amely négy elmúlt meccséből csak egyet nyert meg a spanyol bajnokságban, ezzel pedig máris tetemes, kilenc pontos hátrányba került a listavezető városi riválissal, a Real Madriddal szemben. Diego Simeone együttese viszont a BL-ben hibátlan, sőt már biztos csoportelső müncheni kiruccanásától függetlenül.

Érdekesség, hogy a két csapat az előző sorozatban az elődöntőben is találkozott, akkor a Matracosok hazai pályán, a Vincente Calderónban 1-0-ra győztek, a németországi visszavágón pedig ugyan 2-1-el a rövidebbet húzták, de idegenbeli góljukkal bejutottak a fináléba. Ezúttal ugyan nem lesz ekkora tét, de mindkét együttesnek fontos lenne a győzelem, hogy segítsen átlendülni a kisebb-nagyobb hullámvölgyön.

Tipp: Félidőben döntetlen 2.20


Benfica2.50  döntetlen3.40  Napoli2.90
A zárókör egyik legnagyobb téttel bíró, legizgalmasabb összecsapását Lisszabonban láthatja a nagyérdemű, ahol a helyi Benficához az olasz Napoli érkezik vendégségbe. Mindkét együttes nyolc pontot szerzett az elmúlt öt forduló alatt, amivel továbbjutásra állnak, de senki nem dőlhet hátra, mert a török Besiktas mindössze csak egy ponttal van lemaradva a két gárda mögött. Ráadásul a már biztos kieső Dinamo Kijev otthonába utazik és amennyiben megszerzi mindhárom pontot, a lisszaboni ütközet vesztesét – illetve döntetlen esetén mindkét felet – megelőzi.

Ott lóg tehát az a bizonyos damoklészi kard mind a portugál, mind az olasz csapat feje fölött és így a rizikós döntetlen igazából egyik csapatnak se jó. Viszont mentális előnyben mindenképp a nápolyiak vannak, mivel hazai pályán egy közönségszórakoztató meccsen 4-2-re már legyőzték a Benficát.

A hazai piros-fehérek ugyan vezetik a hazai ligát, de ahogy a Bayern és Atléti esetében, itt is kisebb formahanyatlás figyelhető meg: az elmúlt három mérkőzésükből csak egyet tudtak győzelemmel abszolválni, az előző fordulóban pedig elszenvedték az első vereségüket, mégpedig az igencsak középcsapatnak minősülő Maritimo otthonában. Ami meg a portugálok korábbi BL meccseit illeti, összességében pozitív a mutatott forma hiszen sikerült oda-vissza legyőzni az ukrán Dinamót (1-0, 2-0) és parádés meccsen pontot szerezni Isztambulban (3-3).

A Napoli is elhullajtott néhány pontot a Serie A-ban (pl. Sassulo és a Lazio elleni 1-1) de vereséget utoljára a bajnokságban október 29-én szenvedett még a Juventus vendégeként (1-2), míg a Bajnokok Ligájában szintén októberben, a Besiktas ellen kényszerültek fejet hajtani Callejónék nagy meglepetésre odahaza a San Paolo stadionban (2-3). Most viszont amennyiben az égszínkékek megússzák a lisszaboni túrát vereség nélkül, úgy jó eséllyel biztosítják helyüket az egyenes kiesési körben.

Tipp: Döntetlen és mindkét csapat gólt szerez 4.60


Dinamo Kijev3.25  döntetlen3.35  Besiktas2.30
A Dinamo Kijev a B jelű kvartett egyetlen csapata, amely teljesen tét nélkül fut ki kedd este a gyepre, Szerhij Rebrov legénysége ugyanis öt meccsen szerzett két pontjával már biztos csoportutolsóként végez. Persze a presztízsen túl a győzelemért járó prémium még kellő motivációval bírhat Selinék számára, az viszont más kérdés, hogy ez mire lesz elég a szó szoros értelemben az életükért küzdő törökök ellen.

Ráadásul hazai pályán se villogott eddig a Dinamo, miután az Olimpiai Stadionban egyaránt kikapott a Napolitól (1-2) és a Benficától (0-2), sőt odahaza, az ukrán Premier Ligában is becsúszott már két hazai zakó a Vorskla (0-2) és a Zorya (0-1) ellen. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a Besiktas viszont veretlen vendégségben (egy-egy győzelem, illetve döntetlen) akkor aligha várható, hogy pont most találják meg a kijeviek a török áfium ellen való orvosságot.

A vendégségbe érkező Fekete Sasok formája igencsak ígéretes, mivel az új szezonban eddig még sem a török bajnokságban, sem a Bajnokok Ligájában nem találtak legyőzőre. Más kérdés, hogy az öt BL meccsen felmutatott négy döntetlen a hárompontos rendszerben nem sokat ér, ezért is vannak lemaradva egy ponttal az éllovas portugál-olasz kettőstől.

A törököket elsősorban egy kameruni-portugál tandem repíti előre. A Portótól kölcsönkapott Vincent Aboubakar ugyanis eddig négy gólt vágott öt meccsen – ebből hármat egy mérkőzésen, mégpedig nem is akárhol, hanem Nápolyban – Ricardo Queresma pedig három-három góllal illetve gólpasszal segítette csapatát. Igencsak nagy esély van arra, hogy valamelyikük a kijevi éjszakában is villanni fog és ezzel továbbjutást érő győzelemhez segíti az isztambuliakat.

Tipp: Ricardo Queresma gólpassz 4.25