BL-kedd: Bayern–Barca futballszkander, az év meccse


Bayern München 2.10, döntetlen 3.45, FC Barcelona 3.50
Meccs, amikor a Barcelona az underdog? Mikor volt ilyen utoljára? Talán valamikor Augustus császár uralkodása idején, amikor a rómaiak végleg meghódították Hispaniát. Most azonban mérföldkőhöz érkeztünk: a Bayern München vitathatatlanul eljutott arra a pontra, amikor egyenrangú ellfenélként várja ezt a párosítást, és pillanatnyi formájára – na, meg az oddszokra – pillantva rögtön leesik, hogy hazai pályán esélyesnek is számít.

Továbbjutás tekintetében azért természetesen kicsivel a Barca számít favoritnak (Barca @ 1.72, Bayern @ 2.05), de egyáltalán nem lepne meg, ha a Bayern München már az idén, Guardiola érkezése előtt a katalánok fölé nőne, ugyanis meggyőződésem, hogy pillanatnyilag a Bayern Robben nélkül felállva a világ legjobb csapata, vagy leglábbis egy szinten van ezzel a Barcelonával.

A legutóbbi négy BL-kiírásban valamelyik csapat mdingi ott volt a döntőben, amelyet vagy a Barca nyert meg, vagy az a társaság, amelyik őket kiverte. Ha eddig nem lett volna érthető, így már biztosan az, hogy miért beszélünk előrehozott döntőről, ugyanis nagyon valószínűnek tűnik, hogy az a társaság nyeri meg a sorozatot, amelyik ebből a párharcból továbbmegy.

Mindkét csapat leigázta már hazai bajnokságát, itt az idő, hogy összemérje erejét idei főellenségével a nemzetközi fronton: az utóbbi éveket, illetve szinte bármelyik Barca-meccset látva az elmúlt évekből egyértelmüvé válik számunkra, hogy amit ők csinálnak, az a futball csúcsa. Nos, mostanra kinőtt a Bajor Alpokból egy olyan banda, amely saját, támadó futballját játszva, nem pedig sáncok, drótkerítés és vizesárok mögé húzódva képes lehet legyőzni őket. Ez a meccs végre arról szólhat, hogy valaki játékban, ugyanazzal a fegyverrel próbálja meg lenyomni a Barcelonát, nem pedig az ellenszérum kikísérletezésén dolgozik.

A Bayernnél Mario Mandzukic nem játszhat sárga lapok miatt, ami azt jelenti, hogy Mario Gomez vagy a nagyon jó formában játszó Claudio Pizarro kezdhet, ráadásul Toni Kroos sérülése miatt Arjen Robben is a csapatban lesz, ennyivel gyengül a München legerősebb összeállításához képest. Cserébe viszont Mascherano és Puyol kiesése miatt Piqué mellett a fiatal Bartra játszik majd, aki még nem nagyon találkozott akkora felülettel, mint Gomez, úgyhogy ez talán kiegyenlíti az erőviszonyokat.

A Bayern abban a formában, amiben most játszik, amikor poénból is hat gólokat gurít ellenfeleinek a bajnokságban, bárki ellen a győzelem reményével léphet pályára, még a Barcelona ellen is, és ehhez nem kell semminek közbejönnie a katalánoknál. A pálya minden pontján ínyencségnek számító párharcokat figyelhetünk majd meg, ez még akkor is az év meccse lesz, ha valamilyen valószínűtlen okból kifolyólag nem lesz jó meccs, a hazaiak pedig ki fogják harcolni a minimális különbségű sikert.

Tipp: Bayern München–FC Barcelona 0–1-ről X @ 4.00