A BL-döntők 10 legszebb gólja


Mint mindenki, természetesen az Unibet is izgatottan várja a május 24-én esedékes BL-döntő a két madridi csapat szereplésével. Ezen alkalomból összegyűjtöttük a tíz legszebb BL-döntőn esett gólt. Egyetértesz a TOP 10-es listánkkal?

10. Steven Gerrard, Liverpool vs AC Milan 2005

A gól, amellyel kezdetét vette a Liverpool emlékezetes feltámadása. A Vörösök kapitánya, Steven Gerrard, minden erejét beleadta ebbe a fejesbe, azért hogy John Arne Riise beadása a hosszúsarokban köthessen ki Dida hálójában a 2005-ös isztambuli döntő második félidejében. Ekkor még úgy tűnt, hogy ez csak egy szépítő találat, mellyel 3-1-re módosult az eredmény, de hat perccel később már egyenlő volt az állás. A többi már történelem.

9. Carlos Alberto, Porto vs Monaco 2004

Két meglepetéscsapat jutott a Bajnokok Ligája 2004-es gelsenkircheni fináléjába. Carlos Alberto 39. percben elpattanó labdaátvételét egy jó lövéssel kompenzálta, így juttatva előnyhöz Mourinho csapatát, amely a vezetést követően már konrollálta a meccset. A folytatásban még két gól esett, és nem mellékesen Mourinho megtette első lépéseit a sztáredzővé válás útján. 

8. Lionel Messi, Barcelona vs Manchester United 2011

A Barcelona végig uralma alatt tartotta a 2011-es döntőt a Manchester United ellen, melyet jól mutat, hogy a katalán csapat 3-1-re győzött az angolok ellen. Az 1-1-es állásnál születő Lionel Messi találat billentette el végképp a mérleg nyelvét, hiszen bár még csak az 54. percben járt a mérkőzés, teljesen nyilvánvaló volt, hogy az United számára már nincs visszaút, akármennyire is keményen próbálkoznak a továbbiakban.

7. Steve MCManaman, Real Madrid vs Valencia 2000

A Real ügyesen kihasználta a Bosman-szabály adta lehetőségeket 2000-ben, hiszen ingyen szerezték meg a Liverpooltól Steve McManamant. A transzfer pillanatában kevesen gondolták volna, hogy a párizsi BL-finálé hőse lesz az angol focista, hiszen a Valencia ellen szerzett gólja mellett a meccs legjobbjának járó díjat is átvehette. A gólról is érdemes beszélni, hiszen egy visszapattanó labdát lőtt kapásból, pattanás nélkül, egy gyönyörűen kivitelezett mozdulattal a hosszú sarokba. Ezzel a találattal lett 2-0, melyet még később megtoldott Raul is.

6. Diego Milito, Inter Milan vs Bayern Munich 2010

Hat évvel azután, hogy Mourinho BL-t nyert a Porto-val, a portugál szakember ismét révbe ért, immár az Intert vezetve. Az olasz csapat 2-0 arányba győzte le a Bayern Münchent a Bernabeu közönsége előtt, köszönhetően Diego Milito tündöklésének. A második gólnál Milito mesteri módon vette át Samuel Eto'o passzát, majd Daniel Van Buytent kicselezve higgadtan lőtt a kapuba. 

5. David Villa, Barcelona vs Manchester United 2011

Miután Messi megszerezte a vezetést a második félidőben, a Barca nem állt le a támadással, és fel akarta tenni a pontot az "i"-re. A kegyelemdöfést végül David Villa vitte be, aki gyönyörű mozdulattal csavart a kapuba, miután a Manchester játékosai nem tudtak felszabadítani Messi leszerelését követően.  

4. Hernan Crespo, AC Milan vs Liverpool 2005

A Milan uralta a 2005-ös BL-döntő első félidejét. Az olasz csapat megállíthatatlannak tűnt, főleg azt követően, hogy már az első félidőben 3-0-ra vezettek. A három találat közül az utolsó sikerült a legemlékezetesebbre, akkor Kaka brilliánsan fordult le előbb Gerrard mellől, majd ugratta ki sebészi pontossággal Hernan Crespo-t, aki ütemtelenül lőtte el jobbal a labdát Dudek mellett. Sokan ekkor úgy gondolták, hogy ez a mérkőzés már eldőlt...

3. Dejan Savicevic, AC Milan vs Barcelona 1994

Sokan a mai napig jó érzéssel emlékeznek vissza a Milan 1994-es győzelmére, amelyet az olasz csapat a Barcelona ellen aratott Athénban. Egyesek minden idők egyik legjobb csapatteljesítményének titulálják az akkori döntőt, amelyhez természetesen kellett a jugoszláv Dejan Savicevic gólja is. A második félidő elején, miután a katalán védelem nem állt a helyzet magaslatán, Savicevic klasszis mozdulattal emelte át a labdát Andoni Zubizarreta felett, 3-0-ra alakítva a meccs állását.

2. Lars Ricken, Borussia Dortmund vs Juventus 1997

Minden bizonnyal minden idők egyik legjobb cseréjét hajtotta végre a Dortmund, amikor a BL-fináléban pályára küldték a 20 éves helyi tehetséget, Lars Rickent. Az 1997-es fináléban a német csatárnak pusztán 16 másodperc kellett ahhoz, hogy a Juve ellen gólt szerezzen. Ricken első labdaérintésére rögtön átívelte a labdát a kimozduló Peruzzi felett, így a Dortmund 3-1 arányban bezsebelte eddigi egyetlen BL-győzelmét.

      1. Zinedine Zidane, Real Madrid vs Bayer Leverkusen 2002

      A hétvégén esedékes lisszaboni döntőt megelőzően ez a mérkőzés volt a Real utolsó európai kupadöntője. Ezt a mérkőzést azonban soha nem felejtjük, hiszen a francia mágus, Zinadine Zidane olyat tett 1-1-es állásnál, amelyre sokáig nem lesz példa. A Hampden Park közönsége, és talán már a TV-nézők is temették azt a labdát, amelyet végül valahogy visszakanalazott Roberto Carlos az alapvonal elől, azért, hogy Zizou minden idők egyik legnagyobb kapásgólját ragassza a Leverkusen kapujába.

       FFFogadj a fináléra itt!