BL-döntő: Juventus-Barcelona - Taktikai előzetes


CSAPATHÍREK

Furcsa mód úgy érkezünk meg egy komoly meccshez, hogy bizonyos fokig biztosak lehetünk benne, ki fog játszani. Az egyetlen kérdés a Barcelonánál van, Andres Iniesta ugyanis vádliproblémával bajlódik, de minden jel arra utal, hogy elfoglalhatja helyét szombaton Sergio Busquets és Ivan Rakitic mellett a szokásos középpályás háromszögben. A Juventus ebben a szezonban variálta a három és a négyfős védelmet, de a legutóbbi Bajnokok Ligája-meccseket négy védővel kezdték, Andrea Barzaglit később behozva, ha az eredményt kellett őrízni. Azután viszont, hogy Giorgio Chiellini vádlisérüléssel kiesett, Max Allegri még csak elméletben sem képes három belső védőt kiállítani a Barca támadósora ellen. Továbbá gond lehet a Juve számára, hogy Andrea Barzagli épphogy csak újrakezdte az edzéseket, és kérdéses, hogy elég fitt-e ahhoz, hogy beálljon Leonardo Bonucci mellé a védelem közepébe.

PILLANATNYI FORMA

FBL-ITA-SERIEA-JUVENTUS-NAPOLI : News Photo

Bármelyik csapat nyerjen is, triplázni fog - ez annak a jele, hogy a hatalom az Európai futball szűk elitjének kezében összpontosul. A Barca küzdött meg jobban hazája ligájában, de miután túl volt egy húszmeccses sorozaton, amelyből 18-at megnyert, a Deportivo la Coruna ellen már kiereszthetett az utolsó fordulóban, mielőtt Lionel Messi zsenije szállította volna a Copa del Reyt. A Juve 17 pontos előnnyel nyerte a Serie A-t, utolsó négy meccséből nyugodtan döntetlenre adhatott kettőt. Érdekes, hogy noha két klubóriásról van szó, eddig csak négy alkalommal találkoztak, ezeken pedig mindketten két-két győzelmet arattak. Legutóbb 2003-ban futottak össze, amikor a Juventus a negyeddöntőben ütötte ki a Barcát a fináléig vezető úton. 

MEGÁLLÍTANI MESSIT

A nyilvánvaló kérdés az, hogy hogyan lehet megállítani Lionel Messit, erre pedig a legjobb választ talán Pep Guardiola adta az elődöntő előtt, amikor azt mondta, hogy ez lehetetlen. Ő azzal próbálkozott, hogy feltolta a védelmét, és letámadta a Barca középpályáját, a katalánok pedig, vélte, nem szoktak hozzá ahhoz, hogy elvágják a támadósort a szervezőktől. Viszont ez azt eredményezte, hogy Rakitic és Iniesta egymás után dobták előre a labdákat az üres területre Neymarnak, Luis Suareznek és Messinek. A legjobb megoldás valószínűleg a hagyományos módszer: embereket pakolni a labda mögé, leszűkíteni a területet és reménykedni. Ez bejött az Internazionalénak és a Chelsea-nek a 2010-es és 2012-es elődöntőkben, de ez a Barca már egy kicsit más. 

CSELGÉPEK

AFC Ajax v FC Barcelona - UEFA Champions League : News Photo

Ahelyett, hogy mindig passzokkal játszanák be az üres területet, ahogyan akkoriban tették - a védelem számbeli fölénye miatt gyakran horizontális irányú passzolgatásra kényszerülve - sokkal többet cseleznek (a három támadó együtt átlagosan 12 cselsorozatot teljesített meccsenként a BL idei kiírásában, nem úgy Pedro, Alexis Sanchez és Messi, 2011-12-ben, akik 4,1-et átlagoltak). Ezzel a labdabirtoklás feladását kockáztatják - még Messi is elveszti a labdát a megkísérelt cselek 35%-ánál - de ez egyben azt is jelenti, hogy egy villanással, egy pillanatnyi varázslattal ki lehet venni egy vagy két bekket a játékból, megbontva a legszorosabb védelmeket is. 

MÖGÉKERÜLÉS

Ez a Juve bizonyos szemptonból tökéletesen alkalmas arra, hogy visszaálljon, és szorosan őrizze a középpályát. Andrea Pirlo egy lehelettel a két belső védő előtt helyezkedve - feltételezve, hogy az elődöntőben mutatott szétcsúszása csak valamiféle rendellenesség volt - indíthatja a kontrákat hosszú passzaival. Mellette Paul Pogba és Claudio Marchisio takaríthat, Arturo Vidal pedig a szúrós kis kapocs közöttük és a Carlos Tevez és Álvaro Morata alkotta csatársor között, akik a Real Madrid ellen megmutatták, milyen jól fekszik nekik a kontrajáték. A veszélye ennek a felállásnak, hogy elkerülhetetlen, hogy szűken játsszanak, amely sztráda szélességű utakat nyit meg a széleken Dani Alves és Jordi Alba előtt. Az ő felfutásaik segíthetnek Messinek és Neymarnak befelé törni, ellépni a szélső védőktől, viszont, ahogyan a PSG tapasztalta a negyeddöntőben, ha hagyják Dani Alvest beadni, ez a Barca képes gólokat fejelni. Sokkal több a bennük rejlő lehetőség, mint a három évvel ezelőtti csapatban. 

ÍTÉLET

Barcelona v Athletic Club - Copa del Rey Final : News Photo

Nehéz elképzelni, hogy a Juventus megakadályozza a Barcelonát a gólszerzésben. Ebben az évben csak kétszer nem lőtt gólt a Barcelona, és utoljára februárban, a Málaga ellen fordult ez elő. A gólok borítékolhatóak, ami csábítóvá teszi a 1.90-es szorzóért megtehető a 2.5 fölötti összgólszámot. Persze, igaz, hogy a Juventus középpályája a legkeményebb, amivel a Barca idén találkozott, ennek ellenére is adja magát a kényelmes Barca-győzelem. Ázsiai hendikeppel -1.5-lel is meg lehet tenni őket 2.65-ért.