Barcelona-Bayern München: Taktikai előzetes


CSAPATHÍREK

Sok a sérült a Bayernnél: David Alaba, Mehdi Benatia és Arjen Robben biztos nem játszik majd. Robert Lewandowski eltörte az állkapcsát és az orrát a Dortmund elleni meccsen, de egy speciális maszk segítségével elvileg tudja vállalni a játékot. Franck Ribery és Juan Bernat szereplése erősen kétséges, míg Bastian Schweinsteiger kisebb betegséggel küzdött. Javi Martinez visszatért a térdsérüléséből, így ő ott volt már Leverkusen elleni találkozón is.

A Barcánál mindenki egészséges, kivéve persze az egészen szezonban sérült Thomas Vermaelent.

 

AKTUÁLIS FORMA

Cordoba CF v Barcelona FC - La Liga : News Photo

A Barcelona három fordulóval a vége előtt két ponttal vezeti a spanyol bajnokságot. Szombaton 8-0-ra nyertek Córdobában, előtte pedig a Getafét intézték el 6-0-ra otthon. Tizenegy legutóbbi bajnokijukból tízet megnyertek és egyszer ikszeltek. A Manchester City és a PSG elleni győzelmeik nyomatékosították, hogy komolyan számolni kell velük.

A Dortmund elleni kupakudarcot követően 2-0-ra kikapott a Bayern a Leverkusen vendégeként. Utóbbi bajnokin igencsak tartalékosan állt ki a München, de hát már zsebben a bajnoki cím. A BL előző körében a Porto 3-1-re verte őket a portugáliai odavágón – akkor komoly védekezés- és támadásbeli hibákat halmoztak egymásra a bajorok – de aztán 6-1-re legázolták ellenfelüket a visszavágón. 

A két csapat utoljára 2013-ban találkozott, akkor a Bayern München 7-0-s összesítéssel búcsúztatta a Tito Vilanova vezette Barcelonát.

 

A BARCA TÁMADÓ TRIÓJA 

Ha egyik csapatnál sem lennének hiányzók, akkor alig lenne eltérés a 2013-as meccshez képest. A legnagyobb változást alighanem a Barcelona támadó triója jelenti. Amikor a katalánok szerződtették Suarezt, sokan szkeptikusak voltak, ám nagyjából karácsony óta nagyszerűen együttműködik ez a három játékos és pusztító kombinációkra képesek. Suarez pedig különösen jó formában van.

A három csillag „együttállása” a pályán a Barcelona stílusán is változtatott. Ahelyett, hogy egy elképesztően kerek egészet látnánk, mostanában az történik, hogy „majd lesz valami” alapon fokozatosan feljátsszák a labdát ennek az első háromnak. Már nem támad le úgy a Barcelona, mint régen, amikor még Pep Guardiola volt náluk az edző. Az akkori első hármas (Messi, Pedro, Alexis Sanchez) átlagosan öt labdát szerzett meccsenként, szemben a mostani trióval (Messi, Suarez, Neymar) akik átlagosan 3,2 alkalommal szereznek labdát egy mérkőzés alatt.

 

GUARDIOLA

FBL-GER-BUNDESLIGA-LEVERKUSEN-BAYERN MUNICH : News Photo

Valószínűleg nincs még egy olyan edző a világon, aki meccs közben úgy tudna változtatni csapata taktikáján, mint Guradiola. A spanyol trénernek persze megvan az alapstílusa, de minden egyes meccsen képes úgy improvizálni, hogy az a lehető legjobban működjön az adott ellenféllel szemben. Ráadásul nincs még egy olyan ember, aki úgy ismerné a Barcelonát, mint ő.

Bár a Barca már nem támad úgy le, ahogy szokott, nem lenne meglepő húzás Guardiola részéről, ha határozott játékkal próbálna meg túljutni a Barcelona középpályáján. Ez nyilvánvalóan jóval nehezebben lesz megvalósítható, ha Lewandowski mégsem játszhat majd, de még mindig ott van Javi Martinez, vagy éppen Schweinsteiger, Müller és Götze mellett.

 

A SZÉLEK

A Barca elleni sikeres játék kulcsa évek óta az, hogy a szélekről kell a védelmük mögé kerülni – közben lezárni a területet Dani Alves és Jordi Alba előtt – és beadásokkal zavarba hozni, illetve a levegőben megverni a katalánokat.

Ugyanakkor a Bayern középcsatár problémákkal küzd, plusz Robben ugye kidőlt a szélről és Ribery játéka is erősen kétséges. A Porto ellen Lahm gyakorlatilag balszélsőt játszott és ez akkor be is jött. Viszont ha Lewandowski nem tudja majd vállalni a játékot, az nagy gondot jelent a bajorok számára.

 

ÍTÉLET

FBL-ESP-LIGA-CORDOBA-BARCELONA : News Photo

A sérülések és a Bundesligában, illetve a kupában elszenvedett vereségek miatt a Barcelona egyértelmű esélyese a mérkőzésnek 1.72.

A kérdés annyi, hogyan tudnánk ezt minél jobban a saját javunkra fordítani. A -1-es ázsiai hendikep nem hangzik rosszul 2.28 de nagyobbat lehet nyerni azzal, ha mindkét félidőt a Barcelona nyeri 2.60.