Bajnokok Ligája: Mi történt a 2014-es döntőben?


A Real Madrid és az Atlético Madrid két éven belül másodszor játszik egymással a Bajnokok Ligája döntőjében. Idézzük fel a 2014-es eseményeket!

 

Diego Costa már rögtön az elején kidőlt

Costa hajlítóizom sérüléssel küzdött a szezon végén és ugyan mindent megtettek annak érdekében, hogy játszani tudjon a döntőn, ez nem jött össze és mindössze kilenc perc után le kellett cserélni. 

Egyébként már a bemelegítésnél is látszott, hogy nincs minden rendben vele majd aztán láthatóan rosszul viselte, hogy nem bírta folytatni és Adrian Lopez jött be a helyére. Mindenki jobban járt volna, ha nem is nevezik inkább a döntőre.

 

Iker Casillas számára ez volt a vég kezdete

Jön-megy, csapkod, gól – nagyjából így lehetne leírni azt, amit Casillas művelt a 36. percben. A fönti videót megnézve nem kell külön magyarázni azt, hogy vastagon benne volt Godín góljában és nagyjából itt kezdett hanyatlásba a legendás hálóőr karrierje. 

A 2013/2014-es szezonban Ancelotti amúgy is többnyire Diego Lopeznek szavazott bizalmat és ugyan a következő idényben visszatért Casillas, de előtte még sikerült elég durván leszerepelnie a brazíliai világbajnokságon. Két meccsen hét gólt kapott – ezekből leginkább a hollandoktól benyelt ötös maradt igazán emlékezetes.

Aztán tizenhat szezont követően, tavaly nyáron távozott Madridból. Érthető okokból, hiszen Navas ott volt a csapatnál és ugye De Geát is majdnem megszerezte a Királyi Gárda.

 

Rodriguez előre látta az egészet

A hosszabbítás harmadik percében Cristian Rodriguez roppant nehezen viselte, hogy csapatát beszorította a Real, és azt még nehezebben, amikor szöglethez jutottak a királyiak. A cserejátékost szinte megbénította a félelem, mintha tudta volna mi következik…

Majd jött Modric szöglete és az önfeledt ünneplés (kivéve Ancelottit, aki sztoikus nyugalommal szemlélte az eseményeket) miután Sergio Ramos gólt fejelt. Amikor vége volt a gólörömnek, a rendező újra a padon ülő Rodriguezt mutatta, aki láthatóan nem akarta elhinni, hogy mindez megtörtént.

 

Andy Murray kiállt Gareth Bale mellett

Nehéz ezt most elképzelni, de akkoriban sok kritika érte Gareth Bale-t amiatt, hogy az árához képest nem annyira jó játékos. A döntőben sem nyújtott feledhetetlen teljesítményt, ám tíz perccel a vége előtt megszerezte a győztes gólt és ez végképp összetörte az Atlético Madrid reményeit. 

Ráadásul Andy Murray Barcelona szimpatizáns hírében áll, így aztán a Twitterre kiírt dicsérő üzenete különösen szép gesztus volt a teniszezőtől.

 

Az eltiltott Xabi futása

A legenda szerint még mindig szalad.

 

Marcelónak túl könnyű dolga volt

Sokan sajnálták 2-1-es Real vezetésnél az Atlético játékosait, hiszen egy nagyobb, gazdagabb, idegesítően tökéletes csapat csak nehezen kerekedett felül a „szegény szomszédon”. Ugyanakkor ez nem nyújt magyarázatot arra, hogy miért nem lehetett lefaultolni Marcelót, aki nemes egyszerűséggel nekiiramodott és két perccel a hosszabbítás vége előtt megszerezte a Real Madrid harmadik gólját.

 

Cristiano Ronaldo csak le akarta venni a mezét

Real Madrid v Atletico de Madrid - UEFA Champions League Final : News Photo

A negyedik Real gól tizenegyesből született. Ez önmagában nem jelent semmit, de kiváló alkalom volt CR7 számára, hogy félmeztelenül feszítsen, miután értékesítette a büntetőt. Mondjuk nehezen tudjuk ezért hibáztatni.

 

Angel Di Maria volt a meccs legjobbja

Real Madrid v Atletico de Madrid - UEFA Champions League Final : News Photo

Minden ott kezdődik, hogy Di Mariát elvileg Gareth Bale-nek kellet volna kiszorítania a csapatból, hiszen azonos szerepkörben játszanak. Ez nem így történt, sőt, a walesi góljában is vastagon benne volt és őt választották a döntő legjobb játékosának is.

A középpálya bal oldalán futballozva az argentin játékos olyan teljesítményt nyújtott, aminek láttán sokan gondolták azt, hogy nem sokáig marad a Real kötelékében. A 2014-es BL döntőben rendre szétzilálta az Atlético védelmét a gyors felfutásaival és erre maga Sir Alex Ferguson is csak csettintett, hogy ejha. 

Aztán pár hónap múlva valóban elhagyta Madridot és az Old Traffordon folytatta pályafutását (bár nem sokáig maradt ott).

 

Tizenkét sárga lap volt

Real Madrid v Atletico de Madrid - UEFA Champions League Final : News Photo

A döntő holland játékvezetője, Bjorn Kuipers nem spórolt a lapokkal, összesen 12 sárgát osztott ki. Ezekből ötöt a hosszabbítás kétszer tizenöt perce alatt. 

Ezt megelőzően soha semelyik európai kupa döntőjében nem villant ennyiszer a sárga, hovatovább a 2014-es döntőt megelőző három fináléban összesen nem volt ennyi sárga lap. Az Atlético játékosai összesen hetet kaptak ezekből, ez is rekordnak számít (mármint az, hogy egy csapaton belül ennyi sárgát kapjanak a játékosok egy döntőben).

 

És piros lap Diego Simeonénak

A végén Diego Simeone kicsit bekattant.

Az igaz, hogy Varane provokálta azzal, hogy nekirúgta a labdát, de az ezt követő ámokfutásra ez sem magyarázat. Ezért pirosat, majd egy meccses eltiltást kapott.

Két évvel később eljött a bosszú ideje, bár Raphael Varane könnyen lehet, hogy kihagyja a szombat esti döntőt. Bölcs döntés, Raphael...