Az angol szuperkupa (Community Shield) tanulságai


Rooney parkolópályára kerül?

Wayne Rooney szerepe a Manchester Unitedban már évek óta vita tárgya, de ennyire talán még sosem volt égető ez a kérdés, mint most. A támadónak nem ment jól az Európa-bajnokságon és nem utolsó sorban azért, mert a középpálya közepén kellett futballoznia olyan poszton, amiről Mourinho már közölte: a MU-nál ez nem fog megtörténni. 

A portugál sztáredző hajthatatlan azzal kapcsolatban, hogy Rooney vagy csatárként, vagy pedig irányítóként játszik majd. Ugyanakkor ezekre a posztokra Rooney-nál jelenleg sokkal jobb játékosok állnak rendelkezésére. Ez a Leicester elleni mérkőzésen is látszott.

Az angol válogatott csapatkapitánya egyszerűen nem elég jó ahhoz, hogy Zlatan Ibrahimovic mögött játsszon. Túl gyakran ad el labdákat és nem elég gyors ahhoz, hogy váltson a svéd támadóval, ha az esetleg visszább lép. Rooney nélkül jobb lenne a United.

Henrik Mkhitarayannal a kispadon egy esetleges irányítói pozíció csak növelné Rooney-n a nyomást és hozza magával a kérdést: lehet inkább a padra kerül majd az angol támadó? Mourinho tudja, hogy Rooney már nem alkalmas a „tízes posztjára” de ha szezon korai szakaszában mégis játszatja, akkor elkerülheti az őt favorizáló haragját és az elkövetkező hónapokban kellően indokolttá teheti Rooney mellőzését. Mindez nem túl szép, de hát Jose Mourinhoról van szó.

 

Bailly, a bástya

Mourinho nagyon bízik Eris Bailly-ben. A 22 éves elefántcsontparti játékost a felkészülési meccseken bedobta a védelem szívébe és nagyon úgy fest, hogy a fiatal futballista készen áll a feladatra és szép jövő előtt áll. 

Egyébként Bailly története elég érdekes. Úgy érkezett az Old Traffordra, hogy mindössze 40 első osztályú meccse volt a spanyol bajnokságban – ez mégis elég meggyőző volt Mourinho számára és nem sajnált érte kifizetni 30 millió fontot. Spanyolországban talán még a mai napig sem értik ezt az egészet és meggyőződéssel állítják, hogy valaki mással keverték össze a Villarreal egykori védőjét, aki nem lesz alkalmas arra, hogy erősítést jelentsen a United védelmének. 

Viszont az első tétmeccsén az új klubjában tökéletesen játszott. Kellően lazán, ugyanakkor sallangmentesen futballozott és nyugodtsága az egész védelmet pozitív irányba befolyásolta. Alaposan megkeserítette Jamy Vardy dolgát, aki egyszerűen nem tudott mögé kerülni. 

A levegőben is megállta a helyét a fiatal hátvéd, Wes Morgant is felülmúlta a fejpárbajok során. A gyorsasága sem mindennapos és Vardy nem egyszer szimplán csal lepattant róla. Mintha a fiatal Rio Ferdinandot láttuk volna és United fanok ennek alighanem nagyon örülnek.

 

A Leicester dinamikussága jelzi, hogy az első négyben végezhetnek ebben a szezonban

A Leicester City-t már megint előre leírják és ez legutóbb elég jól működött, nem igaz? Nem azt mondom, hogy megvédik majd bajnoki címüket, de nem úgy néz ki, hogy teljesen kipukkadnak majd – mint ahogyan Anglia szerte vélekednek erről. 

Úgy fest, hogy Claudio Ranieri jól erősített a nyáron. Gyorsabb, dinamikusabb lett a csapat, ez főleg a második félidőben látszott, amikor mindent egy lapra tett fel a City. A kezdő tizenegyük sem épp lassú játékosokból állt, ugyanakkor Okazaki kezdett Ahmed Musa helyett és így elől hiányzott a megfelelő dinamizmus. 

Musa egyébként a második félidőre állt be és a CSKA Moszkva egykori játékosa egyből felpezsdítette a Leicester támadójátékát. Már a Barca elleni edzőmeccsen is igen jól ment neki és vasárnap a MU védelmét is alaposan megkavarta jelenlétével.

A technikás Okazaki és a gyors Musa mellett van egy harmadik opciójuk támadásban, mégpedig a remek fizikummal megáldott Leonardo Ulloa személyében. Már most több variációs lehetőségük van, mint az előző szezon során. 

Ranieri csapatára alighanem a gyorsaság lesz jellemző ebben a szezonban, és ha ez nagyobb arányú labdabirtoklással párosul, akkor megint jó szezonjuk lesz. A bajnoki címvédő vetélytársai erősödtek a szezonban, de a Leicester sem maradt le ebben.