Amit a közelmúlt Magyarország-Svájc meccseiről tudni kell


A magyar labdarúgó-válogatott régóta nem lépett pályára tétmeccsen Svájccal szemben. A velük játszott legutóbbi barátságos találkozó sem éppen tegnap volt, egészen pontosan 2002. február 13-án rendezték. A mérkőzés egy ciprusi edzőtáborozás része volt, nagyjából száz néző előtt kerítettek sort rá. Az összecsapás „fontosságát” jól mutatja, hogy semmilyen videofelvétel nincs erről, csak a száraz tények maradtak.

2002. 02. 13. – Magyarország-Svájc 1-2 (barátságos)
Gellei Imre szövetségi kapitány egy jócskán megfiatalított csapatot küldött pályára. A gól nélküli első félidőt követően a második játékrész derekán Svájc már 2-0-ra vezetett Ludovic és Yakin révén. A mieink szépítő találatát Gyepes Gábor szerezte a 82. percben.


1998. 11. 18. – Magyarország-Svájc 2-0 (barátságos)
Ez a találkozó már jóval emlékezetesebb maradt. Nem csak amiatt, mert utoljára ekkor vertük meg Svájcot, hanem elsősorban azért, mert már az első percben előnyhöz jutott a magyar válogatott, majd alig hat perc múlva már 2-0-ra vezetett Bicskei Bertalan együttese. Az erős kezdés után gyakorlatilag kedélyes labdázgatást hozott a meccs hátralévő része és az eredmény nem változott.


1997. 08. 20. – Magyarország-Svájc 1-1 (vb selejtező)
Legutóbb majdhogynem húsz évvel ezelőtt játszottunk tétmeccset Svájccal és csakúgy, mint az előbb emlegetett barátságos meccs, ez is igazán emlékezetes maradt – sajnos nem feltétlenül pozitív értelemben.

Először is a körülmények: a Népstadiont éppen felújították, ezért a lelátó fele romokban hevert, de még így is összeverődött majd’ harmincezer néző. Aki látta ezt a mérkőzést, valószínűleg nem felejti el, hogy a gyep finoman szólva sem volt a legjobb állapotban, hovatovább egy teljesen kiszáradt mező hatását keltette.

Maga mérkőzés óriási svájci fölényt hozott, de még így is nyerhettünk volna, hiszen Klausz remek fejesgóljával nálunk volt az előny. Igen ám, de a magyar válogatott ekkor élte azt a „varázslatos” korszakát, melynek során rendre az utolsó percekben kapott ki, vagy éppen szórt el pontokat. Ez most sem alakult másképp, hiszen Chapuisat a 90. percben egyenlített. A teljesség kedvéért tegyük hozzá, hogy egy perccel a svájci gól előtt Nagy Norbert simán 2-0-ra növelhette volna az előnyünket és akkor nincs miről beszélni. Bár az is igaz, hogy a meccs utolsó percében a svájciak azért lőttek még egy kapufát is a miheztartás végett (az volt részükről a harmadik a meccsen).


1997. 04. 30. – Svájc-Magyarország 1-0 (vb selejtező)
Ez a selejtező volt az előbb taglalt budapesti találkozó előzménye. Svájci egykapuzással kezdődött, melyet csak néha tört meg egy-egy magyar ellentámadás. Szinte borítékolható volt, hogy Csank János együttese megint nem bírja majd a hajrát és így is lett. Türkyilmaz jött és büntetett a 83. percben.


1995. 10. 11. – Svájc-Magyarország 3-0 (Eb-selejtező)
A Mészöly Kálmán (immár másodízben) vezette nemzeti tizenegy jó nagy pofonba szaladt bele az 1996-os Európa-bajnokság zürichi selejtező meccsén. A svájciak már korán vezetéshez jutottak és még a szépítés sem sikerült. Pedig ez a csapat nem sokban különbözött attól, amely fél évvel ezelőtt 2-2-es döntetlent játszott a helvétekkel Budapesten.

1995. 03. 29. – Magyarország-Svájc 2-2 (Eb-selejtező)
Alighanem ezen a mérkőzésen kezdődött a magyar válogatott elátkozott periódusa. Kiprich az 50. percben megszerezte a vezetést, ami után Illés Béla is betalált. Majd egy percre rá szépítettek a svájciak és a 85. percben egyenlíteni tudtak.

Mindezt megelőzően három barátságos meccset is játszottunk a svájciakkal; 1994-ben (2-1 oda), 1989-ben (3-0 ide), és 1984-ben (szintén 3-0 ide). Viszont tétmeccsen utoljára 1981-ben tudtuk megverni őket.


1981. 10. 14. – Magyarország-Svájc 3-0 (vb selejtező)
Tehát ezen a tétmeccsen nyertünk utoljára Svájc ellen, ráadásul igen magabiztosan. Nyilasi már az első félidőben megszerezte a vezetést, majd a második játékrészben újra betalált, a kegyelemdöfést pedig Fazekas László gólja jelentette a svájciak számára az 59. percben.

A sor végéről nem hiányozhat az a meccs sem, amit ugyan egyáltalán nem a közelmúltban játszottak, de a mai napig ez a svájci válogatott legsúlyosabb veresége hivatalos mérkőzésen.

1911. 10. 29. – Magyarország-Svájc 9-0
A korabeli beszámolók alapján elképesztő érdeklődés övezte az összecsapást, melyet a Millenáris Sporttelepen rendeztek. A mintegy 15 ezer néző azt láthatta, hogy a magyar válogatott már egy perc után megszerzi a vezetést Bíró Gyula góljának köszönhetően, majd az első játékrészben már 4-0-ra vezetett Magyarország. A java csak ezután jött, ugyanis a legendás Schlosser Imre egymaga öt gólt rúgott a második félidőben, beállítva a 9-0-s végeredményt. A Nemzeti Sport tudósítója így írt róla: „A végén jön Schlosser. Nem tudok róla mit írni, mert már minden dicsérő jelzőt elkopattak rajta.” 

Fogadj vb selejtezőkre a legjobb oddsokon!