Adam Lallana, az alulértékelt zseni


Az internet csurig van az Adam Lallanáról szóló cikkekkel, blogbejegyzésekkel. Sokan foglalkoznak a fiatal angol válogatott játékos taktikai fontosságával, nemzeti tizenegyben és a Liverpoolban egyaránt. Ezen írások szerzői számára Lallana nem más, mint a kirakós játék állandóan változó darabja vagy mondhatnánk akár, hogy egy futó a sakktáblán. 

Lallana keményen dolgozik, gyors és képes összekötni a csapatrészeket. Olyan mintha a Gegenpressing játékstílust egyenesen neki találták volna ki. Alapvetően hasznos játékos. Vasárnap is az volt, amikor Anglia kényelmes tempóban 2-0-ra verte Litvániát a Wembley-ben. Egyébként ez a végeredmény volt az egyik legkiszámíthatóbb az összes vb-selejtező közül, csakúgy mint az angolok 1-0-s veresége Németországban. Az angol nemzeti tizenegyhez gyakorlatilag órát lehet igazítani.


Tweet: Adam Lallana játéka roppant fontos az angol válogatott számára, kulcsjátékossá nőtte ki magát a középpályán vagy akár még előrébb.

De vissza Lallanához. Ez a „hasznos” jelző jó nagy hülyeség, nem igaz? Mert ő ennél sokkal több. Ugyanakkor még mindig vannak emberek, akik számára még mindig nem világos, hogy Lallana mennyire jó játékos. 

Őrület, nem?

Lehet, hogy a károgók agya csak szimplán oxigénhiányos állapotban van a sok fifázástól és ezért nem veszik észre Lallana zsenialitását, akit még egy Nivea reklámra sem méltatnak az okosok. 

Igazából két halmazra bonthatjuk azt a csoportot, amely nem képes értékelni Lallana játékát. Az első kétségtelenül a virtuális hülyeségeket terjesztők tárasága. Az ő hozzállásuk a HD Ready világ csalóka csillogásán alapul, így a hozzáállásuk valamennyire érthető. 

Lallana statisztikái a legfrissebb Fifában valóban nem valami meggyőzőek. Nem túl gyors és a lövőereje sem túl nagy a játékban. Alapvetően nem olyan futballista, aki húzóneve lehetne egy videójátéknak abban az értelemben, mint például Adriano volt 99-es lövőerejével még valamelyik PES-ben. A valóságban Lallana sokkal több ennél. 

A „Lallana szakértők” második csoportja nagyon is tisztában van vele, hogy milyen remek futballistáról van szó, csak nem tudják pontosan, miért is. 

Látták még az előző klubjában brillírozni, de miután a Liverpoolba igazolt, egyből megkapta a „túlárazott angol játékos” bélyeget. Emlékeztek Stewart Dowingra? Haha! És Andy Carrollra?! Inkább ne is menjünk bele „a Southamptonból kirajzó játékosok” témájába, mert akkor itt ülünk egész nap.

Ez mind csak felesleges beszéd, igazság szerint Lallana megbecsülést érdemel, hogy túlemelkedett ezen az egész histórián. 

Nem rég megválasztották a 2016-os év legjobb angol játékosának és sokan úgy gondolják, hogy ebben a szezonban ő a Liverpool legjobbja is.

Egy kiváló futballistáról van szó és egy dolog egész biztos – felételezve hogy megtalálták a számra legjobban fekvő pozíciót a középpályán – túl van már az „igen, de” kezdetű mondatokon. Ugyanazt az elbánást érdemli, mint más nagy játékosok. Ha a Liverpool nem jut be idén a Bajnokok Ligájába, akkor valamelyik angol BL-csapatnak – mondjuk a Tottenhamnek – ajánlatot kellene érte tennie. Igen, van annyira jó.

Mert miközben Paul Pogba és Mesut Özil hájpolása csak tovább növeli az amúgy is nagy egójukat és átigazolási díjukat – a Fifában és a való világban egyaránt – Lallana mindkettejüknél jobb szezont produkál. Ha ez nem így lenne, akkor nem nyert volna díjat sem. 

Lallanáért nem fognak soha megőrülni az emberek. Ehelyett ő csendben teszi a dolgát, mégpedig tökéletesen. Ő amolyan csendes fajta amúgy is.