Ki lesz XVI. Benedek utódja?


Valósággal sokkolta a világot XVI. Benedek pápa lemondása. Az katolikus egyházfő azzal magyarázta rendhagyó lépését, hogy idős kora miatt már nem tudja maradéktalanul ellátni feladatát. A konklávé tizennyolc nap múlva ül össze, és ha hinni lehet Federico Lombardi vatikáni szóvivőnek, akkor „húsvétra meglesz az új pápánk”.

A XVI. század óta szokás, hogy bíborost választanak pápává, bár ezt semmilyen jog nem rögzíti. Ami viszont talán újdonságot jelent, hogy fogadni is lehet arra, ki lesz a következő pápa. Vannak már oddsok arra is, hogy milyen nemzetiségű lesz az új katolikus egyházi vezető. Ezek alapján afrikai a legvalószínűbb (2.50), de az olaszoknak is jók a kilátásaik (3.00), a legesélytelenebb pedig, hogy finn pápánk lesz (200.0).

Viszont személyekre is lehet fogadást kötni, a hosszú névsorból szemezgettünk a legesélyesebbek közül.

Peter Turkson (2.85)

Ghánai származású bíboros. 2003-ban még II. János Pál jelölte saját utódjának, aztán nem választották meg. Talán most?


Francis Arinze (5.00)

Afrikai római katolikus érsek, II. János Pál pápa legközelebbi tanácsadója volt és hosszú ideje lehetséges pápajelölt.


Marc Ouellet (6.50)

A Latin-Amerikai Pápai Bizottság elnöke, Quebec érseke. Ő viseli a legmagasabb katolikus tisztséget Kanadában.


Angelo Scola (8.00)

Tíz évig volt bíboros, 2011 óta Milánó kinevezett érseke. Ő a legesélyesebb olasz jelölt.


Oscar Rodriguez Maradiaga (10.00)

Két évtizeden keresztül szolgált, mint Honduras püspöke, aztán 2001-ben bíborossá választották. Ő képviselte a Vatikánt az IMF-fel és a Világbankkal folytatott tárgyalások alatt.


Luis Antonio Tagle (10.00)

A karizmájáról híres Tagle a Fülöp-szigetek püspöke. Ötvenöt évesen ő a legfiatalabb lehetséges utód.

Erdő Péter (30.00)

Végül, de nem utolsó sorban a magyar jelölt. 2002-től az Esztergom-Budapesti főegyházmegye érseke, Magyarország prímása. 2003-ban lett bíboros. Ezt követően 2005-től az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának és a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának elnöke. Az amerikai Newsweek magazin 2009 júliusában megjelent cikke Erdő Pétert is XVI. Benedek egyik lehetséges utódjaként mutatta be.