Valami nagyon félrecsúszott a magyar kézilabdában


A magyar kézilabda nem jó a kontinentális tornákon. Ergo a magyar kézilabda nem jó. Csak mocskosul gazdag. Ráadásul hülyén gazdag.

Régi tapasztalat, hogy a zsíros pénzért Magyarországra csábított – vagyis dehogy csábított jöttek azok maguktól a vastag pénz láttán – zsoldosok az Eb-n és vb-n szépen nevetve trancsírozzák a női- és férfiválogatottunkat. Ugyanezek a külföldi sportolók év közben az "Enbé egyben" unottan pofozzák a kiscsapatokat, aztán az év végi nagy tornákon, szépen kikerekedve viháncolnak a magyar válogatottak ellen. Miközben a tehetséges magyar fiatalok, igazolásukat tekintve tényleg a nagyok közé tartoznak, de a szerepük annyi, hogy edzésen a sáncolás meg az ellenfél védekezésének a szimulálása a feladatuk. Meccsen meg a vakszos dobozt és a tartalék labdát cipelhetik.

Amikor aztán ugyanezek a kislányok, kisfiúk, akik valamilyen oknál fogva szerepet kapnak a korosztályos válogatottakban, hovatovább a felnőtt válogatottakban, csodálkoznak, amikor pofán vágják őket. Jobb esetben az eredménnyel, szerencsétlenebb esetben egy támadásnál. Mert ők igazából nem tapasztalnak semmit! Viszont hűségesen ülnek a kispadon, ugyanabban a melegítőben csillognak, mint a külföldi nagymenők. Aztán ennyi…

Azt a pár nagycsapatot még kis jóindulattal megértem, amelyek irgalmatlan pénzt tolnak a zsoldosok számlájára. Mert azért valamit elvárnak. Legalább annyit, hogy ne hét lépésből dobjanak kapura. De legalább egy BL első helyet.

Magyar csapat nevével, de maximum húsz százalékban magyar játékosokkal. Persze csak azért ennyi százalék, mert a külföldi edző saját országbeli haverjainak kell a tuti erős fizetés. Aztán a magyar válogatott aktuális kihívásainál mindenki csak ostobán pislog, ha a Győri Audi ETO KC, az MVM Veszprém meg a MOL-Pick Szeged fiataljai képtelenek minimális helytállást tanúsítani éles szituban. Hol tanultak volna bármit is a forró helyzetre? A kispadon? A frissítő víz behordásával nem lehet kijutni az olimpiára…

Azt viszont nem lehet értelmes tervnek elfogadni, hogy a Vác névtelen – mostanra bukott – szlovén edzője havi 4000 euróért a semmit erőltette. Afféle magyar dzsentri szokás, hogy szinte az összes NB1-es csapat kötelezően tart külföldieket. Miközben a saját nevelésű, tehetséges fiatalok a reménytelen jövő miatti elkeseredésükben éppen azon törik a fejüket, hogy mit kezdenek magukkal.

Fogadjunk, hogy az értelmetlen pénzszórás csak a hanyatláshoz vezet!

Fogadj a férfi kézilabda Európa-bajnokság meccseire!