Ott lesz a Veszprém a négy között?


Pár hetes szünet és néhány izgalmasnak mondható válogatott mérkőzés után végre a legjobbak mérkőzéseivel folytatódik a bajnokok ligája, a cél pedig nem lehet más, mint a kölni belépő megváltása a csapat számára. Nyolcan vannak még versenyben a Final Fourért, s ebből – a sorsolásnak köszönhetően legalább hét csapat tényleg esélyes arra, hogy ott legyen.


Metalurg Szkopje - Vive Kielce

Számomra ez a legérdekesebb párharc, hisz ahogy az ismerősökkel beszélgetek, a szakértők írásait olvasom, egyértelműen úgy gondolja mindenki, hogy a párharc győztese (99,5 százaléknál ez bizony a Kielce…) már-már jogosulatlanul jut be, aránytalanul könnyű ágat magának tudva. Ez persze nincs így, a Kielce – főleg motiválatlanságának okán – nyögvenyelősen vette a Szeged jelentette akadályt, a Szkopje pedig a Minszk gárdáját búcsúztatta. Mondhatni, tényleg nem veretes ez a négyes ág, de akárki is jut tovább, okozhat meglepetést valamelyik kölni mérkőzésén.

A Szkopjéből két játékost lehetne kiemelni, az egyik a volt veszprémi David Korazilja, a másik pedig a BL talán legjobb kapusa, Darko Stanic. Őt egyébként az álomcsapatba is be lehet szavazni, a hazai rendezésű Eb-jük óta pedig igazán ismert, világklasszis formában játszó kapus lett.

A Kielce a Veszprémhez nagyon hasonló utat járt be az elmúlt két évben: hazavitte hazája legjobbjait, s mellé igazi világsztárokat igazolt. A kapuban Szmal, a mezőnyben Jurecki és Bielecki Lengyelország meghatározó játékoa, őket egészíti ki Cupic, Buntic és Losert, hogy csak a legnagyobbakat említsem. Ha még egy kicsit erősítenek, akkor bizony már elvárás lehet a Final Four jövőre számukra. Érdekesség, hogy a Kielce let a csoportkör egyetlen 100%-os teljesítményű csapata, igaz, csoportja a tavalyi bronzérmes AG Koppenhága kiválása után nem tartogatott nagy kihívásokat a lengyel alakulat számára.


Tipp: A Metalurg nyeri az első meccset, a Kielce a visszavágót és a Kielce jut tovább


Flensburg - Hamburg

Összejött a német-német párharc, így legjobb esetben is csak két (de legalább egy) csapat juthat el a négyes döntőig idén, ahogy azt tavaly is tették. Mindkét csapat szlovén ellenfelet búcsúztatott, előbbi a Velenjét két szűk győzelemmel, utóbbi a Celjét nagy különbségű hazai sikerrel és idegenbeli szűk vereséggel.

Formájukat tekintve egyértelműen a Flensburg az esélyes, hiszen ők stabilan őrzik a 3. helyüket a bajnokságban, a Hamburgnak pedig kapaszkodnia kell az ötödik helyért, s ha nem német csapat nyer Kölnben, bizony jövőre csak az EHF kupában indulnak. Az elmúlt két hétben már kétszer megmérkőztek egymással, a bajnokságban döntetlent játszottak, a német kupa elődöntőjében pedig a Flensburg nyert egy góllal, a hírek szerint óriási meccsen.

A Flensburgban játszik Anders Eggert Jensen, a világ legjobb balszélsője, a Hamburgban pedig Hans Lindberg, a világ legjobb jobbszélsője. Ők ketten jelentik a dán válogatott kulcsát, s a BL gólkirályi címért is harcban vannak, amelyikük továbbjut a párharcban, az nagy eséllyel meg is nyeri a versenyt.

Tipp: A hazai meccset a Flensburg nyeri, a visszavágót a Hamburg


Atletico Madrid 2.70 - FC Barcelona

A kézilabda világ két legnagyobb nevű alakulata került össze a katalán-spanyol negyeddöntőben, s vív ma este 7 órakor óriási mérkőzést az elődöntőbe jutásért. A külső körülményekre hivatkozok, hiszen lassan az egész szezonjuk lassan erről szól. Spanyolországban ugyanis elfogyott a pénz. Szép lassan mennek csődbe a klubok a bajnokságokban, s ez a válság újra elérte a Madridot is. Újra, hiszen pár éve egyszer már a csőd elől Ciudad Realból a fővárosba menekültek, most pedig kénytelenek végignézni, ahogy legjobbjaik távoznak. Nikolai Markussen már szezon közben elfogadta a katari olaj (és vélhetően a válogatott) hívó szavát, ami nagy érvágás a csapatnak, Dahl kapus a Kielbe távozik, Roberto Garcia Parrondo pedig Szegeden folytatja a nyártól. A Barcelona már tavaly, ill. Szezon közben átesett az átalakuláson, három játékos távozott Veszprémbe, legutóbbi hír velük kapcsolatban pedig az volt, hogy a szakami igazgató Enric Masip pedig bérviták miatt távozik. (Évi 600.000 euros szerződést akart köttetni saját magával, ami duplája lett volna legjobban kereső játékosáénak…)

Ugyanakkor a Barcelona így is a világ második legerősebb csapatának tűnik számomra, magabiztosan behúzta csoportját, hét ponttal vezeti a bajnokságot, kupagyőztes.

Tipp: Hazai pályán a Barcelona nyer, vélhetően nagy, 4-5 gólos különbséggel, idegenben már szorosabb lesz, benne lehet a Madridi győzelem is.


THW Kiel - MKB Veszprém KC

Természetesen erről a párharcról a legnehezebb írni, hiszen évek óta kinn vagyok a Veszprém minden hazai BL mérkőzésén, legutóbb pedig épp a hétvégén szurkoltam nekik a Magyar Kupa döntőjén. Éppen ezért nehéz leírni, hogy reálisan nézve itt a legegyértelműbb a továbbjutó kiléte.

Az őszi szezonban a csoportkörben találkozott egymással a két csapat, Veszprémben az MKB nyert, óriási meccsen, idegenben pedig nagyon simán a THW. Az a mérkőzés is megmutatta, hogy a BL-címvédő Kiel mennyire jó csapat, szinte már világválogatott, minden posztján két klasszissal, összeszokva. óriási rutinnal.

Ez a Kiel ráadásul nagyon motivált, hisz egy hosszú csapatépítés utolsó két hónapját láthatjuk: a nyáron távozik nagyjából nyolc játékos, jön helyükre legalább ugyanennyi, a csapatnak tehát Kölnt kell nyernie, mert ez nekik még valamennyire jár.

A Veszprém pedig ugyanennek a csapatépítésnek a legelején jár, első évük ez így ebben a felállásban, igaz, egészen a negyeddöntők sorsolásáig úgy tűnt, egyszeri és megismételhetetlen esélyt kapott a Veszprém, hogy BL-t nyerjen, vagy legalábbis a döntőbe jusson. Aztán megkapta az egyetlen ellenfelet, aki ellen nem sok esélye van. Jövőre persze tovább erősödnek, Momir Ilics érkezése a hírek szerint biztosra vehető, az egyetlen jelentősebb távozó pedig Császár Gábor lehet, helyére legalább ugyanilyen szintű játékos érkezik a zuhanyhiradó szerint. 

Tipp: Az első mérkőzésen győzelem, a gólkülönbségtől függően hazai pályán fordíthat a Veszprém.

A kézilabda tippeket a Statzup.com írója Varga Tamás szolgáltatta.