Vasárnap kezdődik az Eb!


Vasárnap a Spanyolország-Lengyelország mérkőzéssel elstartol a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság. Hazánk válogatottja – és ezt talán nagyképűség nélkül állíthatjuk – a világ élvonalába tartozik és mivel hazai rendezésű kontinensviadalról van szó, joggal bízhatunk a minél sikeresebb szereplésben.

A hivatalos célkitűzés, hogy az első hatban végezzünk, korántsem tűnik elképzelhetetlennek, de azért a szíve mélyén talán minden magyar szurkoló arról álmodozik, hogy tizennégy év után újra Európa-bajnoki arannyal örvendeztessenek meg bennünket lányaink.

„A legjobb hat közé kerülés egy nagyon jó eredmény lenne ettől a válogatottól” – mondta nekünk Kovács Mihály, aki 183 alkalommal ölthette magára a címeres mezt és kétszer is az év kézilabdázójának választották 1985-ben és 1986-ban.

„Viszont ahhoz már bravúrra lenne szükség, hogy az első négy hely valamelyikén végezzünk” –véli a háromszoros világválogatott Kovács Mihály, majd hozzáteszi: „a Bajnokok Ligájában menetelő Győrre és a szintén kiváló eredményeket produkáló Fradira épül a válogatott (a két csapat összesen kilenc játékost ad – a szerk.) és ebben a két csapatban kezdenek előtérbe kerülni a külföldi játékosok. A válogatottban most jobbára olyan játékosoknak kell meghatározó szerepet betölteniük, akik klubjukban nem igazán számítanak annak.”

Görbicz hiánya

Plusz valahogy Görbicz hiányát is meg kell oldani, ami nem lesz egyszerű, de nem is lehetetlen. Kiválásával egy olyan kreatív játékos esett ki a csapatból, akinek megoldásai bizonyára nagyon fognak hiányozni. „Őt nem lehet pótolni, viszont lehet olyan játékot játszatni a csapattal, ami feledteti Anita hiányát” – mondja Kovács.

Németh András szövetségi kapitány a napokban úgy fogalmazott, hogy leginkább gyorsaságunkat kamatoztatva kerekedhetünk ellenfeleink fölé. Ezzel Kovács Mihály is egyetért: „Gyorsasággal verhetjük a többieket. Olyan sebességgel kell játszani, amit az ellenfél már nem tud lekövetni és még több hibát fog elkövetni. Egyébként a norvégokra és a dánokra jellemző leginkább a nagyon gyors játék. Ráviszik az ellenfélre, három-négy passz után eldobják; a lerohanásokat megpróbálják minél gyorsabban befejezni.”

A csoportellenfelek

Vasárnap fél kilenckor Oroszország ellen kezdjük az Eb szereplést. „Az orosz iskola mindig nagyon erős volt bár az utóbbi időben nem remekelnek annyira. Hazai környezetben le kell győznünk a kicsit statikus orosz csapatot” – mondja Kovács Mihály, aki napjainkban a Malév Sport Klub ügyvezetője és a PLER Budapest férfi kézilabdacsapat serdülő és ifi csapatát vezeti.

Oroszország után a lengyelekkel játszunk, akik gyakorlatilag a semmiből robbantak be Európa kézilabda-térképére. Történetük legnagyobb sikerét érték el azzal, hogy a szerbiai világbajnokságon negyedikek lettek, ezt megelőzően hat évig egyik világversenyen sem vettek részt. Átlövőik (Kudlacz, Wojtas és Byzdra) rendkívül gólerősek, nagyon oda kell majd rájuk figyelni.

Legerősebb csoportellenfelünk talán mégis Spanyolország, bár náluk soha nem lehet biztosra menni. Képesek nagyon jó teljesítményre, de tudnak nagyon rosszul is játszani. A tavalyi vb-n pont mi búcsúztattuk őket a nyolcaddöntőben, az előző Európa-bajnokságon pedig a tizenegyedik helyen végeztek.

Az esélyesek

A magyar válogatott mellett olyan nemzeti csapatok pályáznak még az érmekre, mint a hagyományosan jól szereplő norvégok és a dánok. „Montenegró is nagyon erős csapat, de a spanyolok is kellemetlen, gyors kézilabdát játszanak. A franciákra is érdemes lesz odafigyelni. Ugyanakkor nem zárnám ki, hogy akár meg is előzhetjük ezeket a csapatokat” – így Kovács Mihály.

Egyébként csütörtökön pont Franciaországgal játszottunk felkészülési meccset, amely 22-22-es döntetlennel ért véget.


Tippek:

Magyarország nyeri az Európa-bajnokságot @ 4.75

A csoportmeccsek alatt Tomori góljainak száma 15,5 felett  lesz @ 1.85