Olimpia: Ki ül a világ trónjára?


Hollandia4.90  döntetlen11.50  Norvégia1.32
A két együttes legutóbb az Európa-bajnokság döntőjében találkozott; akkor a skandinávok 31-23 győztek és ezzel az öreg kontinens legjobbjai lettek. Most a hollandoktól óriási bravúr az, hogy idáig eljutottak viszont a norvégok számára nagy csalódás, hogy nem kerültek be a fináléba.

Grooték óriási meccsen vesztették el az elődöntőt a franciák ellen. Többször is a sírból jöttek vissza, de a végén 24-23-ra alulmaradtak. Ami az egész tornán észrevehető volt, hogy a védekezésük a meccsek nagy részében tragikus. A legjobb négy között gyakorlatilag egy kivédekezett támadásuk se volt az első félidőben. Ezt már az sem orvosolta, hogy a második játékrészben mindössze hét gólt kaptak. Az esélyek most korántsem mellettük szólnak, mivel történetük során egyszer sem sikerült legyőzniük Norvégiát. Rendkívül gyors támadásokat vezetnek ezért nem szabad azonos mércével mérni a kapusteljesítményüket a többi csapatéval. Tina Wester a sok kapott gól ellenére rengeteg parádés védéssel segítette eddig csapatát.

A norvégok számára nagy kérdés, hogy mennyire sikerült túltenniük magukat a drámaian elvesztett elődöntőn. Az ő mentalitásuk általában nem engedi, hogy az ilyen meccseket félvállról vegyék és mégiscsak egy olimpiai érem sorsa a tét. Játékoskeretük a legerősebb a mezőnyben, ha a cserék játszanak majd többet akkor sem lesz majd nagy visszaesés a játékukban. Az oroszok elleni, 38-37-es hosszabbításos vereség vélhetően mentálisan és fizikálisan egyaránt sokat kivett belőlük, ám az egész tornán – a nyitómeccset leszámítva – remekül játszottak. Ezért, és a két csapat történelmét nézve egyértelműen Norvégia a találkozó esélyese.

Tipp: Gólok 56,5 felett @ 2.06


Franciaország4.20  döntetlen9.50  Oroszország1.42
A két gárda már találkozott ezen a tornán és egy kiélezett meccsen az oroszok győztek 26-25-re. Vélhetően most is egy nagyon szoros mérkőzés elé nézünk.

A franciák számára már az is egy óriási eredmény, hogy bejutottak a fináléba. Rögös úton tették mindezt: a legjobb nyolc között a spanyolokat búcsúztatták a hosszabbításban (27-26). Az elődöntőben pedig egy szintén szoros meccsen, 24-23 győzték le a hollandokat. Ezen a tornán az ő nagy erényük a védekezés; ők kapták átlagban a legkevesebb gólt. Kapusaik parádés teljesítményt nyújtanak és az agresszivitásuk rengeteg technikai hibába kergeti az ellenfeleiket. Támadásban Lacrabere illetve Pineau az, aki húzza őket. Senki sem számított arra, hogy eddig jutnak, de ha már itt vannak, nem fogják magukat könnyen adni bár itt sem ők lesznek majd az esélyesek.

A Szbornaja eddig szinte tökéletes teljesítménnyel menetel az ötkarikás játékokon. Az elődöntőben a címvédő norvég csapatot búcsúztatták egy drámai, hosszabbításos mérkőzésen. A holland csapathoz hasonlóan ők is rendkívül gyors és fizikális kézilabdát játszanak. A legjobb nyolc között egy könnyedén nyertek Angola ellen 31-27-re.

A teljesítményük egyenletes eddig, de egy döntő az mindig más hatással van a játékosokra. A találkozó egyértelmű esélyesei az oroszok, de nagyon oda kell figyelniük arra, hogy ne legyen sok technikai hibájuk. Kulcsszerepe lesz a torna legjobb irányítójának, Ilnának, aki minden támadás alapembere.

A kérdés csupán az, hogy melyik csapat lesz, amely fizikálisan és mentálisan is még a toppon tud maradni. Amelyik gárda ezekben felül tud kerekedni a másikon, az lesz majd az olimpiai bajnok.

Tipp: Franciaország +2,5 @ 1.95