Olimpia: Beragadnak-e kezdésnél a norvégok?


Norvégia1.53  döntetlen9.00  Brazília3.30
A két együttes legutóbb barátságos mérkőzésen találkozott, ahol a skandinávok győztek 32-26-ra. Ez vélhetően egy jóval izgalmasabb mérkőzés lesz, mivel a dél-amerikaiak mellett szól a hazai pálya előnye és ezzel együtt a szurkolók buzdítása.

A torna egyik nagy esélyese a norvég válogatott. A keret gyakorlatilag nem változott semmit az előző Eb-győztes csapathoz képest. Egy fontos visszatérője van az együttesnek a rutinos Katrine Lunde személyében, aki még mindig a világ egyik legjobb kapusa. Norvégia az olimpia egyik legrutinosabb csapata és a céljuk egyértelműen a címvédés. Az előző világverseny bebizonyította, hogy magasan a világ előtt járnak, de tudjuk, hogy minden torna más és más épp ezért nem lehet azt kijelenteni, hogy egyértelműen ők lennének az esélyesek. Csapatként és egyénileg egyaránt nagyon erősek épp ezért nem szeretnék senkit sem kiemelni tőlük, mivel minden posztra két világklasszissal rendelkeznek.

A házigazdák a torna előtt egy komoly döntést hoztak, amit mindenki megrökönyödve fogadott. Ugyanis Martin Soubak a csapat szövetségi kapitánya a B csoportba kérte magukat, ami így talán minden idők egyik legerősebb csoportja lett (Norvégia, Spanyolország, Montenegró, Románia, Angola). Ez egy nagyon különös döntés, de ez is mutatja, hogy mennyire bízik a csapatában, mert ha továbbjutnak, akkor jóval könnyebb ellenfelet kaphatnak a keresztbe játszás miatt. A brazil válogatott két sztárja Amorim illetve Naschimento. A kezdő csapatuk nagyon erős, viszont a kispad nem túl acélos. Ez az, ami aggasztó lehet számukra, ahogy telnek majd a meccsek, de a norvégok ellen még nem fordulhat elő, hogy elfáradnak.

Igazi rangadó lesz ez a mérkőzés, amit a technikai hibák fognak eldönteni. Amennyiben kevés hibával játszanak a brazilok, úgy lehet keresnivalójuk, de ha sokat vétenek, akkor könnyen nagy vereségbe szaladhatnak bele, mert az ilyen hibákat a norvégok mindig kegyetlenül megbüntetik. A norvégoknak a szokásosnál jobban oda kell figyelniük, mivel hajlamosak gyengébb teljesítménnyel kezdeni a nagy tornákat.

Tipp: Brazília @ 2.95


Hollandia1.87  döntetlen8.00  Franciaország2.43
A két gárda legutóbb az olimpiai selejtező tornán találkozott, ahol a hollandok nyertek magabiztosan 24-17-re. Ennek a találkozónak is ők az esélyesei, de az olimpia mindig tartogat meglepetéseket.

Az oranje hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt pár évben. Fantasztikus amit elértek és mindezt gyakorlatilag állami támogatás nélkül. Az előző kontinensviadalon a második helyen zártak, ami óriási bravúr. Egyre több nemzetközileg is elismert játékossal rendelkeznek, gondoljunk csak a győri légiósokra, Grootra illetve Brochra, akik ahogy idekerültek egyből vezéregyéniséggé tudtak válni. Rendkívül gyors és tetszetős kézilabdát játszanak szikla keménységű védekezéssel. Most már egyértelműen komolyan számolnak velük és a csoportból való továbbjutás minimális cél a csapat számára. Először szerepelnek az ötkarikás játékokon így kérdés, hogyan reagálnak erre a felfokozott hangulatra.

A franciák egy fiatal csapattal érkeztek a tornára. Céljuk a torna előtt a csoportból való továbbjutás illetve, hogy a fiatalok minél nagyobb nemzetközi rutint szerezzenek. Az előző Európa-bajnokságon a csalódást keltő nyolcadik helyezést érték el. A rossznyelvek szerint ezt csak azért tették, hogy könnyebb olimpiai selejtező tornán vegyenek részt. A számításuk bejött ugyanis tükörsimán kijutottak a hollandoktól elszenvedett vereség ellenére is. Érdekes kérdés, hogy mire lehet képes a francia csapat, igazi sötét ló lesz a tornán. Rengeteg fiatal, gyors és atletikus játékossal rendelkeznek, de egy-két rutinos klasszissal is, mint Pineau, aki még mindig a világ egyik legjobb irányítója.

Az összecsapás esélyese a holland csapat, de az ilyen mérkőzéseken bármi előfordulhat, bár azért az olimpiai selejtező végeredménye jelzésértékű volt.

Tipp: Hollandia -1,5 @ 2.28